Referendum Malo delo – študentski servisi zarili študentne

Nizka referendumska udeležba, državljanska nepokorščina in zelo težki časi, ki prihajajo za študente – to je skupek padca prvega letošnjega reformnega poskusa. Nadaljevanja, žal, sledijo, čeprav Malo delo ne bo predmet obravnav vsaj naslednje leto. Je pa čisto jasno, da bodo že v bližnji prihodnosti padec tega reformnega dela še najbolj občutili študentje in seveda njih starši. Priznam, od naših bodočih intelektualcev sem pričakoval več, bistveno več, pri uporabi lastnih možganov, kot pa le naiven priklon neutemeljenim podžiganjem študentskih servisov. Davek za to potezo bo visok, zelo visok za študente, sedanje in bodoče. Še višji pa bo za starše študentov. In še najbolje jo bodo,… vsaj še leto dni, odnesli ravno študentski servisi.

Ne vem, kdaj se bo spet zgodilo, da bo kateri zakon tako zelo in očitno ščitil interese dela študentov, kot je ravno ta o Malem delu. Če je že “škodil” komu, potem je, povsem upravičeno, študentskim servisom, ampak to je opravičljivo, ker je povsem jasno razumljivo, da se lahko študentski servisi, katerim so študentje prislužili hotele, jahte, vozne parke in ostala razkošja, povsem sami, predvsem pa davčno enakovredno in brez vsake pomoči države, ponujajo in samovzdržujejo na prostem tržišču.

V resnici sem pričakoval, da bodo bistveno večji “halo” zagnali upokojenci, katere bi Malo delo tudi najbolj prikrajšalo, pa so, začuda, z Erjavcem na čelu, bili prej tiho, kot pa, da bi kakšno besedo povzdignili. Še vedno imamo namreč tisoče upokojencev, predvsem višje in visoko izobraženih, ki, poleg redne penzije, veselo udrihajo z raznimi pogodbenimi oblikami dela.
Kar po svoje tudi ni narobe, narobe pa je, da ravno tej upokojenci, ki še vedno polno delajo, namensko in zavestno odžirajo delo in zaslužek mladim, tudi študentom in ostalim nezaposelnim. In potem imamo absurdne situacije tisočih mladih na zavodih zaposlovanja, ki so fakse sicer zaključili, zelo veliko oviro pa jim potem postavijo ravno tej pogodbeno zaposleni upokojenci.

In ja, Malo delo je šlo študentom, kot ostalim mladim nezaposlenim, glede tega zelo na roko, saj je ravno tistim upokojencem omejilo število delovnih ur, s tem pa avtomatično odprlo vrata mladim, da si že v času študija začnejo pridobivati delovne izkušnje na svojem področju, namesto v kelnarjenju, čiščenju, itd..
Ko sem gledal in poslušal “razloge” tistih proti Malemu delu, sem se najprej nasmejal, ker sem bil pač prepričan, da na takšne neboluze že ne bo nihče nadrsal. Namreč na tiste, da naj bi bile delavcem odvzete osnovne pravice, torej regres, potne streške, malico, itd….Več kot očitno so namreč nasprotniki mešali jabolka in hruške.

Malo delo pač nima nobene otipljive povezave z rednim ali začasnim delovnim razmerjem. Je pa primerljivo z raznimi pogodbenimi in študentskimi oblikami dela. In kdor je vsaj enkrat v življenju poizkusil določeno pogodbeno ali študentsko obliko dela, temu je več kot jasno, da le ta ne zajema ne regresa, ne potnih stroškov, ne malice, pa še česa, za nameček pa ni in ne ponuja niti seštevanja delovne dobe, kar sicer Malo delo je.
Še največji absurd nasprotnikov malega dela, tokrat iz Janševega tabora, pa je bilo spletno kroženje sporočila, v katerem se je poudarjalo, da bodo ženskam z Malim delom odvzete številne pravice, da se bo povečala njih nezaposlenost in podobne oslarije. Mislim, koliko moraš biti pameten, četudi si ženska, da se lahko spodrsneš na takšne neumnosti.

Dejstvo je, da je vsak izmed nas, dovolj časa pred referendumom, prejel besedilo zakona v tiskani obliki na dom, če ga že prej ni prebral na spletu. Dejstvo je tudi, da je imel prav vsak volilno upravičen in sposoben najmanj 10 dni časa, da zakon temeljito razdela. Razdela v svoji glavi, s svojimi mislimi. Ampak očitno je bilo lažje, glede na to, da so se volitev udeležili predvsem pripadniki strankarskih pripadnosti, gledati in poslušati po tv, kaj in kako pravijo strankarski veljaki. Še vedno čakam na dan, ko Slovencem ne bo več vseeno za bodoče rodove, celo za njih lastne potomce, kakor tudi na tistih preostalih 70%, ki do volišč sploh niso prišli, bodisi zaradi politične “nezainteresiranosti”, bodisi zaradi egotripa.

Ob tem reformnem referendumu, kar bo veljalo tudi za vse nadaljne, pa je še nekaj zelo jasno –  kdor bo poskušal (ne)uspeh referenduma (pre)valiti na vlado, torej tako leve in desne, bo zgolj dokazal/a lastno neposobnost treznega razmišljanja, pa še kaj zraven.
Tokrat vlada, tako levi kot desni, čeprav oboji že porazni, namreč ni nič kriva. Krivi smo si čisto in povsem sami in (ne)oddani (ne)glasvovina referendumu so nesporen dokaz.
In kaj zdaj ? Če kdo misli, da bo po padlem referendumu ostalo tako, kot je bilo pred njim, se seveda zelo moti. Vlada, torej tako Pahorjevci kot Janševci in vsi vmes, reforme enostavno morajo izpeljati, tudi zaradi zunanjih direktiv in če jih ne bi, bi to pomenilo le še nove številne denarne kazni EU za našo malo podalpsko, kot, da jih že nismo dovolj dobili.

Vlada, torej spet levi in desni skupaj, bo torej morala ukrepati in bo. In upam si trditi, da tokrat tako, da bodo večinsko sprejemali zakone, da referendumi sploh ne bodo potrebni. Npr., Delo na črno, ki bo tudi končalo na referendumu, je vlada že “zaščitila” z zakonom v gradbeništvu.
In takšen povračilni ukrep bo sledil tudi zaradi Malega dela. Najprej se bodo zagotovo zelo dvignili davki za študentsko delo in uvedle omejitve študentskim servisom. Za študentske servise me ne gane, za ostalo pa, študentje in starši, se lahko začnemo pripravljati. In kot sem rekel, tokrat vlada ne bo kriva. Ker smo imeli referendum.

Don Marko M

6 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Referendum Malo delo – študentski servisi zarili študentne

 1. Glavno je, da so spet najpametnejši tisti, ki zakona o malem delu sploh niso prebrali in so veselo nasedali propagandi.
  Sem ga prebrala, prav zaradi “groženj” o črtanju pravic, pa glede pravic žensk ipd. In ugotovila, da si je stran “proti” privoščila preveliko manipulacijo, da bi lahko neopaženo šla mimo.
  Žal pa je veliko ljudi tokratni referendum napačno razumelo: ni se glasovalo o zaupnici trenutne vlade!

 2. In kaj naj bi študentu pomenilo malo delo. Če ima talent za intelektualna dela in filmsko industrijo ne rabi ne malega dela in še manj študentskih servisov. Standardna pogodba in to je to. Svetlikove štipendije? Ta drobiž lahko sposoben študent zasluži v enem tednu. Pa mu ni treba tekat nikamor z nobenimi prošnjami in prilagat zraven nekaj 10 dokumentov različnih uradov. In arbitraža. Meja z Hrvaško je taka kot je, in tako bo ostalo.

  To sem med drugim včeraj napisal. kaj pa je pravzaprav malo delo?

  Nekaj takega kot marjana Rožiča vic, dolgoletnega delavca v lesni fabriki in diplomanta iz Kumrovca:

  O uplivu železarske, gasilske in promenadne godbe o razvoju in delu podeželskih kinematografov.

  Zdaj teče že drugi celovečerec prav tako v zahodni Sloveniji, za katerega se casting službe obupno prizadevajo dobit statiste, njih pa le za vzorec. 30 do 40 Evrov za snemalni dan je očitno premalo.

  Dela je v Sloveniji dost in preveč, sam komaj zmagujem 2 službi, tudi za scenarij za dokumentarec sem prepričan, da bodo lokalne tv kar padale na idejo kako iz nič narediti zlato.

  Sem pa poudaril, da je čas da se Slovenska politična oblast zreni.
  Tista o kobiljem jajcu v kupu dišečega gnoja so Butale!

  In zaardi Butal naj bi Sloevnci in Slovenke tekali ko mone na referendume

  Zdaj pa bo link

 3. Mene je najbolj razjezilo,da nasprotniki zakona niso ponudili nobene pametne rešitve za ta zakon,čeprav se niso šparali z lažmi in zavajanji zakaj naj kdo bo proti.To je tako kot če se hotel moj medo muckat jaz pa bi ga zavrnila brez razloga ali mu začela naštevati,da je bil pijan ko se sploh še nisva poznala.Noro. 😉

 4. Don,prebral sem zakon in se strinjam,da je bil študentom pisan v dobro,tudi nezaposlenim,ne pa študentskim servisom,ki so tokrat edini odnesli vso korist padca referenduma.Kot kaže bo vlada zdaj res prisiljena zvišati davke za študentsko delo,kar ne bo dobro ne za študente ne za delodajalce,še več bremena bo tako utrpel žep staršev študentov,kar pomeni da se bo manjšalo število študentov.
  Nekateri zaplankani reforme še vedno jemljejo kot boj levih in desnih,ne da bi se zavedali,da smo vsi v istem košu.Zdaj bi pa “domači izdajalci” kar zahtevali od vlade naj odstopi ker je referendum padel.Zgleda da pozabljajo,da nas živi v Sloveniji 80% več kot tistih,ki so bili proti referendumu.Če se ne bodo kmalu začele reforme nam ne uide pot Grčije,Portugalske.Kar bi bilo mogoče celo dobro,ker takrat bi nam EU določila in izvajala varčevalne ukrepe in ne bi imel kdo kaj piskat ampak samo tiho bit.Lp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *