Eurobasket 2011 – Slovenija do finala

Košarka vsekakor ni moj šport, zaradi katerega bi si grizel nohte, ker mi, vsaj evropska košarka, zgleda preveč ženski šport. Pač težko razumem moški duel, kjer sodnik takoj ponori s piščalko že če eden drugemu malo za vrat zapiha, za nameček pa še, npr., zadnjo minuto razvlečejo na 10 minut. Pa si vseeno ogledam največja tekmovanja v nekih razumnih količinah, sploh če igrajo naši fantje. Bom pa tokrat začel pri naših navijačih, najprej pri perlici Franci-ju Pavšer-ju, sicer Valovskemu novinarju, za katerega res ne vem zakaj ga davkoplačevalci plačujemo….

Franci Pavšer je počil, človek se je zlomil do konca, vsekakor pa bi mu moral kakšen zdravnik resno odsvetovati komentiranje košarke, sploh naše reprezentance, če že njegovi šefi niso tega sposobni. V današnjem komentarju pa je Franci preskočil vse meje športnega in navijaškega okusa s svojim neumornih udrihanjem po zamenjavi našega selektorja Božidarja Maljkovića, kar mu sicer ni prvič, upam pa da zadnjič.

Franci je očitno strahopetec, ko v svojem komentarju izjavi, da naša reprezentanca ni šla po začrtani poti, da bi se v nadaljevalnih tekmah izognila največjim reprezentancam. A tako bi Franci, z izogibanjem ?! Obenem pa je seveda še gladko popljuval naše fante s tem, ko jih v istem stavku ni uvrstil med največje reprezentance, čeprav so naši nedvomno med njimi. Svojo konfuznost pa je Franci skoraj sfiniširal v delu, da je naša reprezentanca pokazala najmanj, čeprav kakšno vrstico naprej, pazi zdaj, izjavi – “igralcem pa vsa čast”.

Totalno pa je sfiniširal, ko je pokazal svoje odkrito nasprotovanje temu, da bi našo reprezentanco vodil tujec, ob čemer seveda ni pozabil nabijati, da je Maljković plačan toliko, kot vsi naši selektorji prej skupaj in da zato šteje le medalja. Povsem pretreseno pa Franci zaključuje, da bi zmaga naših proti Špancem bila svetovna senzacija, katero bi Maljković dosegel zgolj zaradi tega, ker je, po njegovem, “rojen pod srečno zvezdo”. A če ima kdo srečo, jo ima Franci, seveda ob upoštevanju, da mu je znana definicija pojma sreča. Maljkovič se pač zanaša na lastno znanje, delo in profesionalnost in tako tudi uči naše fante.

Dodatno razočaranje pa predstavlja zajetno število foteljskih navijačev, ki so, predvsem na MMC-ju, tipično slovensko opevali oblake po zmagah naši, da bi že v naslednjih tekmav, v porazih, spljuvali celo našo reprezentanco z Maljkovićem na čelu. In to v trenutkih, ko so naši reprezentantje potrebovali največ podpore. Nekako bi sicer poskušal to “navijaško” nastrojenost razumeti, če bi šlo za naše nogometaše, ki že zadnji dve leti niso pokazali nič navdušujočega, ampak takšno izživljanje nad našimi košarkarji, pa je le odraz stanja osebnega duha.

Sam namreč vidim v tej naši reprezentanci neke povsem nove dimenzije, katerih prej ni bilo, vsaj ne v takšnem obsegu. Ob tem pa ne gre pozabiti, da so naši fantje skupaj komaj par mesecev, predvsem pa, da je Maljković presneto dobro vedel koga vpoklicati. Od Maljkoviča celo pričakujem, da tistih naših t.i. zvezdašev, ki so odklonili nastop v reprezentanci, sploh ne omenja nikdar več, kaj šele, da bi jih poklical.

In ja, trdim, da je Maljković vreden vsakega centa posebej in vseh skupaj, nenazadnje je v svoji karieri dosegel več odmevnih trofej, kot vsi naši prejšnji selektorji skupaj, čeprav vsaj Zdovcu uspešnosti ne morem očitati. Predvsem pa je Maljković odličen strateg, ki vidi najmanj dva koraka naprej, najbolj pomembno pa je zagotovo, da ne dovoli vmešavanja t.i. strokovnjakov v njegovo delo, kar je sicer bil sindrom, ki je pokopal tudi Zdovca.

Imamo selektorja, ki je načelen, umirjen, trezen, preudaren in to prenaša na ekipo, kar se več kot jasno vidi. Več kot vidno je uvedel neke povsem nove dimenzije igre, na katere se morajo naši reprezentatje sicer še navaditi, kar jim gre sicer odlično in potem ni dvoma, da bodo naši fantje trepet vsake reprezentance.

V vsaki od dosedanjih tekem naše reprezentance pod Maljkovićem sem namreč videl drugačne izvedbe, ki nedvomno obetajo atomsko košarko naših. Sicer verjamem, da se utegne ob teh mojih besedah igre naših pojaviti kakšen modrec s statistiko, ki trenutno ni ravno okras našim, predvsem v učinkovitosti metov, ampak za to pa selektor res ne more biti kriv. Hja, najboljše, da selektor vse pripravi, potem pa še meče na koš in zadane vsakič. Kakor obrneš pa so naši fantje na vsaki tekmi EP, vsaj za četrtino, prikazali neke nove in vsakič različne prijeme, ki navdušujejo.

Razlika v igri naših fantov od pripravljalnih tekem, pa do teh na EP, je očitno zelo napredovala in ne morem se znebiti občutka, sploh po gledanju izjavih naših fantov in Maljkovića, da so se fantje namenoma tempirali na Španijo, kjer bodo prikazali vse tiste posamezne vrhunske dele iz prejšnjih tekem, le da tokrat vse v eni tekmi. Po zmagi nad Španijo pa bo vrh itak na dlani.

Meni se sicer zdi že ta vstop v četrfinale, glede na vse novosti v naši reprezentanci, čisto ok, obenem pa ne dvomim, da bodo Španci proti našim pokali po šivih in se razpočili pod plesom naših reprezentantov. Najbolj me sicer moti, da bodo po zmagi nad Španci tisti foteljski navijači naenkrat spremenili dosedanje pljuvanje v hvalospeve našim, pa je že tako, da enim enostavno ni pomoči.
Vsekakor pa prihajajo neki zlati časi naše košarkarske reprezentance, česar pa pred prihodom Maljkovića ne bi trdil niti v sanjah.

Don Marko M

6 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Eurobasket 2011 – Slovenija do finala

 1. tole je bil hec – je tako?

  sicer pa začetni stavek “Košarka vsekakor ni moj šport” pove vse… 😉

 2. Ta komentar Pavšerja Mlajšega sem si prebral in je zlo žalostno,da si en profesionalni novinar dovoli takšne kozlarije pisat. Mlajši Pavšer se že itak prevč šlepa na zasluženo slavo svojga fotra tisti članek pa je napisal al čist zadet al pa mu je kdo potisnu kakšnega jurja v žep.Gledal sme vse tekme naših in tudi mene niso zadovoljile kakšne minute pa razumem,da so fantje komaj začel in da je to reprezentanca za novo obdobje. Kot si lepo zapisal pravi navijači razumemo,da se fantje komaj učvrščujejo v nekaj novega in moramo jih podpirati na tej poti v vzponih ali padcih. Vidi se pa,da je Maljković uvedel neke drugačne prijeme katerih nismo bili navajeni od prejšnjih selektorjev in ko jih ekipa osvoji do konca bodo naši zihr žagali vse po vrsti.
  Ker je vse novo smo lahk zadovoljni,da so prišli v četrt vse kar bo več bo ogromen uspeh.Tvoja napoved za finale je drzna se pa strinjam,da je možna če dans stisnejo Špance kar bo zlo težko.Pustmo se presenetiti

 3. Don,tvoj zapis sem razumel kot sporočilo,da moramo našim fantom pustiti dihati,da se postavijo na trdne noge brez pritiskov nekih navijačev,ki to v resnici niso.Se strinjam,da ni podlage kritizirati fante ko so skupaj šele kakšen mesec.Tudi tako na novo jim je uspelo napredovati v nadaljno tekmovanje in Maljković že ve kaj mu je storiti z njimi,že ker jih je izbral.Tudi jaz mislim,da nas bodo še prijetno presenečali,mogoče že danes proti Španiji,če pa ne bodo do finala,kot napoveduješ,tudi ne bo nič tragičnega.Tej fantje imajo srce,znanje in voljo boriti se za svojo domovino.Lp

 4. gost

  kakšen hec….vse je res, razen poskusa jasnovidnosti, da bomo premagali Špance….ne vem kaj ti je povedal začetni stavek, kjer sem zelo natančno opredelil zgolj dvoje, kar mi pri košarki ne leži, kar pa ne pomeni, da bi zaradi tega ne opazil vsega drugega….sicer pa vidim, da si bolj površno prebral osnovno sporočilo zapisa, ker pač ne verjameš ne v sedanjost, ne v prihodnost teh naših novih klincev v reprezentanci….

 5. Zmajček

  res je, lahko smo zadovoljni s temi našimi mladci, ki bodo poganjali bodoči ustroj te naše reprezentance….in te klince lahko s svojo avtoriteto vodi le Maljković….

 6. Billy

  točno tako….čeprav, Maljković je moral te klince na silo izbrati, ker so mu (spet in tudi njemu) tisti naši kao zvezdaši dali košarico še pred začetkom priprav….seveda pa na KZS Maljkoviću niso poevdali, da se to utegne zgoditi od njih pred podpisom selektorske pogodbe, potem je pa itak sam ugotovil, da so ga rahlo nategnili….upam, da mu bodo sedaj pustili, da ustvari neko res povsem novo ekipo, brez sledu od tistih zvezdašev, predvsem pa takšnih, ki ne pomišljajo ali navajajo izgovore, zakaj jih ne bo v reprezentanci ampak takoj pridejo, ponosno odigrajo in seveda zadevajo koše, ker Božo jih lahko uigra do nezavesti, ampak zadevati namesto njih pa res ne more….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *