Radikalna iskrenost

“Popović je psihopat”, je zelo energično razlagal, na pogled sicer zelo vitalen, upokojenec Nino, sedeč poleg drugega upokojenca v kotu čakalnice zobne ambulante, ki je vidno hodil že sam sebi v napoto. No ja, v napoto sem tudi sam sebi, ko moram čakati medicinsko stroko, sploh zobarje. Ampak danes je bilo čakanje zanimivo, pestro, drugačno. Ko raztegnejo svoj jezik bivši borci NOB v primerjanju zgodovine s sedanjostjo, potem je modra zabava zagotovljena….

Ne vem sicer, koliko je Nino usposobljen podajati strokovno oceno profila našega župana, ampak dejstvo je, da znajo biti nekdanji borci prvokategorniki tudi odlični psihologi, čeprav brez diplom. Škoda, da jih je vedno manj, plevela pa vedno več.

Ampak Nino je imel svoj utemeljen razlog, za uvodno izjavo, kateri smo se praktično vsi v čakalnici, razen dveh prestrašenih pubertetnikov, od srca nasmejali. Povod njegove izjave je bil – pilot. Letalski pilot. Natančneje – pilotova uniforma.

Pilotsko uniformo si je namreč nadel naš župan Boris Popović, da lahko v njej pozira tudi na đambo plakatih. Človek si je očitno zaželel lebdeti nad navadnimi smrtniki, Koper pa, vsaj za potrebe volilne kampanje, spremenil v – avijon. Sliko aviona, sicer dokazano čisti plagijat. Cela kampanja mojega župana je plagijat, pa ga razumem, glede na to, da nastopa kot kritje Janši in je končno tudi javno priznal svojo naklonjenost. Ampak dva plagijata skupaj je pa vseeno tu mač. za tiste stevardese pa tudi ne bi upal trditi, da niso kloni. Anoreksije.

In to je Nina zrevoltiralo, zelo, tako zelo, da je v pristni istrijanščini nadaljeval : “Ma kakšen avijon, mu strela zagrmela. Ne zna niti hodit, niti govorit in z avionom lahko pristane samo na Korziki. In kakšen Janša, ma kakšen Janša mu bo pomagal, ki so oba mone…..”

Ja, Nino je deloval kot na fronti v prvi vrsti. “Ma kakšne reklame, kakšne plakate dela, neč pameti” je nadaljeval “in takrat, ko je za arbitražni sporazum delal tiste plakate s Pahorjem v hrvaškem dresu….ma to moraš bit mona…..ljudje so šli volit za arbitražo glih zato, ki se je delal mono iz Pahorja. In zdaj bo isto. Ma kakšen avion, kakšen Janša ala, bodmo resni. Ta Popović je res pravi psihopat…..”

Potem si je z robčkom obrisal čelo. Davek napora. In ko je zajel sapo, je nadaljeval : “Preveč ima vsega, zato dela gluposti. Samo material, daj, daj, daj. Več ko grabi, bolj je nesrečen. Bi moralo prit ko takrat 45ega takoj po vojni…..vsi smo bili srečni, vsi enaki….ker nismo imeli nič, pero smo imeli vse, ki smo imeli drug drugega in smo delali kot eden….”

In s tem zadnjim delom izjave je Nino zadel žebljico na glavico. Povedal je namreč natanko tisto, česar ni niti pomislil, kaj šele povedal, kateri od letošnjih mega zvezdniških kandidatov volitev. Pa bi Slovenija postala pozitivna, če bi 10+ 100 njih strmoglavilo v Avionu ? Kot je rekel Nino – bilo je 45ega, takoj po vojni….

Don Marko M

httpv://www.youtube.com/watch?v=qU-1g9_b3q0

Leave a Reply

Your email address will not be published.