Ne koledarska – tvoja biološka starost je pravo merilo…..

Eni si, da bi izgledali mlajši, menjujejo organe, kurijo jurje na plastičnih operacijah, botoxih, liftingih, liposukcijah, silikonih in kar pač sodi v to kategorijo, drugi za isti namen prisegajo na zdravo življenje “no sex, no drugs, no rock’n’roll”, full kolektivnega švicanja na skupinskih telovadbah, fitnesih, vegetarijanstvu in ostalih takšnih in onakih forah. Ampak…..

Ampak še vedno so mrki in nesrečni s samimi seboj. Itak, ker matere Narave ne moreš zajebat. Svojih genov, njenega brezpogojnega darila, takisto ne. Predvsem genov.

Tako tudi ne čudi, ko naleti tvoj pogled na prizor, ko starejši mladinec tam okoli 70ega z lahkoto nabrisuje v športnih aktivnostih 20 letnika, starejša mladinka pa je brez vsakih umetnih posegov videti neprimerno bolj sveža in mladostna, kot 30, 40 letnica z vsemi pušapi, liftingi, botoxi in še čim.

Skrivnost je, da ni skrivnosti. Kar recimo dokazuje tudi Keith Richards, ki že 70 let, po zaužitih tonah naravnih drog, tobaka, cisternah alkohola, par bataljonih grupik, nič športa, vse hrane razen vege, zdrave, dietne hrane, še vedno, sreče poln, isti mladostniški šarpej videz kaže.

Na drugi strani pa imamo recimo Džastina Bibera, ki se tušira 8x na dan, pudra in dišavi z vsem mogočim, ne kadi, ne pije alkohola, jemlje sicer droge a sintetične, redno v fitnesu, prehranjuje se zdravo, predvsem vegetarijansko, pije samo vodo iz plastenk, redno prakticira tantro, a kljub temu vsako leto izgleda bolj živčna razvalina, zmečkano, nesrečno in resna konkurenca razpadajočemu sistemu.

Ne koledarska oz. kronološka – pravo merilo je tvoja biološka oz. funkcionalna starost

Znanstveniki so že dolgo nazaj razkrili in še vedno razkrivajo, da se pri človeku praviloma koledarska starost (to je tista zapisana v rojstnem listu, kateri ljubkovalno rečemo “emšo”) in biološka starost ( ta določa vitalnost organizma v primerjavi z ostalimi ljudmi iste kronološke starosti) razlikujeta. Tudi zelo.

Koledarsko oz. kronološko starost ocenjujemo po času, praviloma vsako leto, nekateri vsake 4 leta, ko slišimo tisti “bemti, spet rojstni dan, pa se še od prejšnjega nisem streznil”.

Medtem ko biološko oz. funkcionalno starost, ki je naša dejanska starost, od katere so odvisne funkcionalne zmožnosti organov (koliko lahko človek svojim dejanskim letom primerno opravlja vsakdanje dejavnosti), ocenjujemo s pomočjo merljivih telesnih kazalcev, kot so vrednosti krvnega tlaka, mišična moč, gibljivost telesa, slušni prag in prag vidnega zaznavanja, stopnja telesne zmogljivosti in itd..

In da, kot vedno in povsod, obstaja tudi tretja možnost, ki sliši na – doživljajska starost. Le ta v bistvu združuje, kako svojo kronološko in biološko starost posameznik doživlja in sprejema, ter koliko se človek počuti starega. Počuti…..

Ja, to je tisto stanje, ko Janez, 85 letni prekaljeni mačkon zatuli “jes, počutim se napet kot 1943. Miicckkaaaa !!”, na drugi strani pa 20 letni gelasti mucic prijavi “Šit. Zgubu sm ajfona. Moj lajf nima več smisla.Tko ne morm živet. Depra. Fentu se bom. Rabm box Zolofta, da k seb pridem.Total šit”…..

Kakorkoli že, obstaja neka legenda, po kateri si mlajši želijo biti starejši, starejši pa mlajši in ta legenda se praviloma začne tam okoli 40ega, sploh za ženske. A, kot rečeno, eno so mokre sanje in želje samih s seboj nezadovoljnih, drugo biološka starost stavrnosti, ki ne čuti potrebe lagati nikomur, tudi doživljajski starosti ne oz. predvsem tej.

Zadeva gre sicer še globje. Raziskave so pokazale, da je danes med Evropejci povprečna biološka starost za kar 15 let višja kot tista, katero so imeli naši nonoti in none, ko so bili v istih koledarskih letih. Tako da so še poslednji sumi, da je Evropa “stara celina”, odpravljeni.

Izračunaj si svojo biološko starost…..

Seveda bi bilo predhodno tipkanje kaj malo navito, če ne bi v nadaljevanju povedal, da si lahko svojo biološko starost daš izračunati pri strokovnjakih za te meritve, ki poslikajo vse tvoje organe in ostale funkcije, laboratorijski programi pa to potem seštejejo v tvojo dejansko biološko starost, za kar boš sicer plačal/a med 500 – 1500 €, a ne bodimo pikolovski zaradi cene. Za zdravje gre in te fore…..

A hrepenenje spoznanja svoje biološke starosti si lahko okvirno potešiš tudi praktično brezplačno, le kakšno minuto časa si vzameš. Rezultati v tem primeru sicer mogoče ne bodo tako natančni, kot v strokovni izvedbi, a kakšnega odstopanja končnega rezultata za več kot 10% ne bi smelo biti. Evo, lahko začneva s preračunavanji…..

– Mišice
Stoj pokončno, vzdigni eno nogo in jo prepogni v kolenu. Roki postavi na boke ali jih razširi in v tem položaju – zapri oči. Od tukaj dalje začni šteti sekunde od 1 dalje ali si pak nastavi štoparico na uri.
Če si v tem položaju zdržal/a minuto (60 sekund), svojim koledarskim letom, torej emšu, odštej 4 leta.
V kolikor se boš začel/a v tem položaju “guncati” oz. izgubljati ravnotežje po 30 sekundah, svojemu emšu odštej 2 leti.
Če pa v tem položaju nisi zdržal/a niti 5 sekund brez vsakega premikanja, potem pak svojemu emšu prišteješ 3 leta.

– Štetje
Pripravi si štoparico ure, telefona. Zberi misli in začni odštevati – od 100 proti ničli, po -7. Torej 100 – 7, 93 – 7, 86 – 7, itd…..
Biološko mlajši od zapisanih koledarskih do 40 let bi morali z odštevanjem do končnega števila 2 priti v največ 20 sekundah, koledarsko stari med 40 – 60 let pa bi morali odštevanje zaključiti najkasneje v 40 sekundah.
In v kolikor si zaključil/a z odštevanjem pred predvidenim časom, svojemu emšu odštej 2 leti, v kolikor si pak bil/a počasnejši/a od predvidenega časa, svojemu emšu prišteješ 2 leti.

– Kožni test
Na zgornjem, hrbtnem, del dlani s prsti vščipni kožo čim močneje in jo tako zadrži 30 sekund, nakar jo spustiš. Poglej na štoparico oz. sekundni kazalec, koliko časa bo potrebovala vščipljena koža, da se povrne v normalen položaj.
Če se bo povrnila do 1 sekunde, koledarskim letom odštej 3 leta.
V kolikor se bo povrnila do 2 sekundi, potem se biološka in koledarska starost ujemata.
Če bo koža za vrnitev v normalo potrebovala 3 – 4 sekunde, emšu dodaš 1 leto, če bo to trajalo med 5 – 10 sekund emšu dodaš 2 leti, medtem ko za vračanje kože v normalen položaj med 11 – 30 sekund emšu dodaš 3 leta.

– Priklon
Postavi se v pokončno držo, rahlo upogni kolena, zgornji del telesa nagni naprej in z iztegnjenima rokama poskušaj z dlanema dotakniti tla.
V kolikor si z obema dlanema dotaknil/a tla, potem je tvoj abiološka starost med 20 – 30 let. Če si se tal dotaknil/a zgolj s prsti, potem imaš bioloških 40 let.
Da imaš bioloških 50 let si dokažeš tako, da se tvoj poskus dotika tal ustavi nekje pod kolenom, v kolikor pa uspeš z rokama dotakniti zgolj svoja kolena imaš v bistvu 60 bioloških let.

– Obseg
Izmeri si obseg svojih bokov v najširšem delu. Nato izmeri še svoj objem pasu.
Idealna mera pasu znaša 70% obsega bokov. V kolikor si dobil/a takšen rezultat, svojemu emšu odšteješ 1 leto.
Če obseg tvojega pasu znaša 80 – 90% obsega bokov, svojemu emšu prištej 3 leta.
V kolikor pa je obseg pasu enak ali celo večji od obsega bokov, potem svojemu emšu dodaj 5 let, kar je tvoja biološka starost.

Naštel sem le nekaj načinov, tistih najlažjih, s katerimi si lahko izračunaš primerljivost svoje koledarske in dejanske biološke starosti, tudi na spletu najdeš še dosti več načinov, če se ti bo dalo brskati.

Za konec sem pustil tisti najlažji del izračunave biološke starosti – spletni klikajoči test.
Vse kar narediš v tem primeru je, da klikneš na to povezavo Biološka starost, za test (v angleščini) porabiš dobri 2 minuti, rezultat pa bo približno točen, kot boš približno iskreno sodeloval/a.

Všeč komu ali ne, a čudežni napoj proti staranju pač ne obstaja. Geni bodo opravili svoje in furali svoje zapisano, tudi biološko starost, ki je edina stvarnost, praviloma v plus ali minus drugačno od koledarske, pa lahko zapraviš tone denarja in 100x na dan furaš vegetarijanstvo, ločevalne in ostale diete, antitobak, antitravca, antialkohol, trimčkaš do onemoglosti, razne kremice, liposukcije, silikončke, itd. Pa ja ne misliš, da te je zdravnik vprašal zgolj iz firbca “Je kdo v vaši družini oboleval za temi in temi boleznimi ?”……

In še vedno bodo obstajali ljudje, zadovoljni sami s seboj, razumevajoči in spoštljivi do svojih genov, ki bodo z lahkoto razkazovali svojo doživljajsko starost, ker se ta pač skriva tudi v glavi, pa še srcu.

Aja, pa ženske se še vedno ne sprašuje po letih….ne koledarskih, ne bioloških….džentlemanske manire in to…..bo že njena prijateljica vse lepo povedala, in to v sekundo točno emšo, tudi če je ne vprašaš……doživljajsko pa bo itak sama pokazala tista biološka leta……

Don Marko M

2 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Ne koledarska – tvoja biološka starost je pravo merilo…..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *