Pečat začetka konca slovenskemu podjetništvu

ZGD-1E postaja razlog resne zaskrbljenosti bodočih slovenskih podjetnikov, nič manj pa od vseh državljanov, ki sicer nimajo podjetniških ambicij in (še) imajo službo ali pa bodo na trgu delovne sile. Naši aktualni vladajoči politiki so se namreč glavnega podjetniškega problema v naši podalpski, plačilne nediscipline, lotili na res nelogičen način. Zakon o gospodarskih držbah  (ZGD) je v zadnjih 3eh letih doživel verjetno največ sprememb, ta zadnja novemberska pa, pazi zdaj, velja celo za dve leti nazaj. In da ne bo nesporazuma, prav vsi politiki DZ so sploh to zadnjo dopolnitev enotno sprejeli…..

Politiki, zagovorniki te zadnje novele, se sklicujejo na skrb za zaščito poštenih podjetnikov, kar je seveda smešno še butnglavcem. Najprej zato, ker vzporedno niso podali definicije, kaj vse zajema pojem pošteni podjetnik. Pošteni so bili namreč tudi razni Zidarji, Tovšakove, Šroti, Bavčarji in podobni….Za nekoga že.

Povsem jasno je, da je bila glavna skrb predlagateljev te zadnje novele ZGD predvsem politično kadrovanje. Torej, da ne bi v državnih podjetjih stolčkov več zasedali politično nastavljeni monejdžerji in nadzorniki, a le tisti, ki ne pripadajo trenutni vladajoči opciji.

Ustaljena praksa zadnjih 20 let je namreč bila, da je vsaka vladajoča struktura v odhodu, torej pred volitvami, na vse možne položaje postavila, celo za nedoločen čas zaposlila, osebke svoje garniture, da so pač obdržali določeno kontrolo in podtikanja še nekaj let tudi v primeru, če niso bili več izvoljeni na novo. Krivdo neuspešnosti poslovanja pa potem prevalili na trenutno vladajočo strukturo.

Po novem torej ustanovitelj, družbenik, član poslovodstva ali organa nadzora družbene ne more več biti član poslovodstva ali organa nadzora velike, srednje ali majhne družbe, nad katero je bil začet eden izmed postopkov zaradi insolventnosti ali prisilnega prenehanja.

In tukaj se začne politično kupčkanje, ki bo dejansko najbolj udarilo po grbi slovensko podjetništvo. Zaradi plačilne nediscipline namreč insolventnih podjetnikov v naši podalpski kar mrgoli in večina je (bila) zaradi tega prisilno in tudi proti svoji volji potisnjena v prenehanje dejavnosti. Lani je tudi zaradi tega mrknilo preko 6 tisoč s.p. – jev in drugih oblik podjetja, letos jih bo še več.

In po novem, torej najmanj dve leti, takšen podjetnik, ki bo mrknil proti svoji volji torej zato, ker so ga neplačniki spravili na dno, ne bo več ne mogel ne smel začeti neko novo podjetniško pot. Koliko zaposlovanja je na trgu itak vemo in očitno se bo zavod za zaposlovanje močno okrepil, socialni problemi pa tudi. Ampak, kdo bo pa še polnil prispevke za nezaposlene, socialno ogrožene in upokojence ? Kdo bo še polnil potratni javni sektor in razkošja naših politikov ? To je bila namreč vedno “dolžnost” in obveznost realnega sektorja, ker javni sektor in politiki pač ne ustvarjajo, čeprav zapravljajo.

Takšno kaznovanost bi sicer morali imeti tudi politično nastavljeni vodilni kadri v državnih ali podjetjih z deležem države, pa zdaj že dobro vemo, da žal ni (bilo) tako. In medtem, ko se bodo politično nastavljeni kadri lahko izogibali tem novim sankcijam že s tem, da jih zamenjajo in postavijo neko žrtveno jagnje pred začetkom insolventnosti ali prisilnim prenehanjem, kar pomeni, da jih bo politika spet postavila ne neko novo sorodno mesto, pa velika večina poštenih podjetnikov te možnosti nima.

A čeprav je ta razvpita novela zakona že sprejeta, so se le tej postavila po robu sodišča in Ajpes. Trdijo namreč, da je zakon neizvedljiv in zahteva se ustavna presoja. Ustavno sodišče bo sicer razsodilo v največ 3eh dneh o tej noveli, ampak problem je nastal, ker trenutni parlament sploh še niso poslali te novele v presojo US.

Kar pomeni, da morajo sodišča in Ajpes na določen način upoštevati veljavno zakonodajo, posledično pa, da vsaj nekaj naslednjih tednov, če ne mesecev, ne bomo v naši podalpski imeli nobenega novega podjetnika, podjetja in seveda toliko novih (samo)zaposlenih.

Vse vloge podjetniških registracij bodo od danes naprej namreč čakale na presojo US, pa čeprav vlagatelj nikoli v življenju ni imel dobesedno nič opraviti s podjetjem v stečaju in čeprav bo to njegovo sploh prvo ustanovljeno podjetje v življenju.

Predlagatelji zakona so torej že vnaprej vse nove podjetnike označili za nepoštene in tudi če bo nekdo prvič stopal na podjetniško pot, bo to moral dokazati in posledično čakati nekaj mesecev, da mu sodišče dovoli delati. Saj sem vedel, da so bili sposobneži v naši državi spotikani na vsakem koraku, ampak to je pa kauntdawn slovenskega gospodarstva.

Če bi naši politiki res hoteli zaščititi poštene podjetnike, potem bi po mojem to novelo zakona lahko zrahljali v neko razumno mejo in sicer tako, da bi dodali, da ostaja možnost registracije s.p.-ja, podjetja v kakšnem dnevu, kot do sedaj, vlagatelj pa bi registraciji dodal svojo in/ali pisne izjave družbenikov, da pač niso (bili) vpleteni v nobeno podjetniško insolventnost ali stečaj oz. niso bili v minulih 2eh letih.

In sodišče bi potem v mesecu ugotavljalo in ugotovilo verodostojnost njih izjav, v primeru pa, če bi bila katera lažna, pa kazensko preganjati in seveda takoj zapreti firmo, pa še kakšno mastno kazen plačati. To bi bilo bolj pošteno, kot pa poštenemu pošteno ne dovoliti, da si sam (in družini) vsaj poskuša služiti svoj kruh.

Vsekakor se strinjam, da je treba uvesti stroge sankcije proti podjetnim neplačnikom, ampak to bi pomenilo tudi, da bi morali kaznovati tudi državo, ki je celo sama začela to plačilno nedisciplino in jo še vedno zelo dosledno izvaja, sankcije pa hoče izvajati ravno na tistih, ki jo prehranjujejo.

Novelo tega zakona je Radovan Žejav sicer vložil že meseca marca letos in res malo preseneča, da so jo prav vsi politiki parlamenta sprejeli složno tik pred predčasnimi volitvami. Seveda je vprašanje, če sprejemanje takšnih zakonov sodi med sprotna redna vzdrževalna dela vlade v odstopu.

Ne glede na vse, pa so naši politiki še enkrat več dokazali, da v bistvu sploh nimajo nobenega namena se spopasti z rak rano slovenskega gospodarstva – plačilno nedisciplino. In očitno bo tako vse dokler bo realen sektor še sposoben nekako polniti račune njih stresnih zapravljanj in neupravičenih plač, vključno z javnim sektorjem. Potem bo pa itak vsesplošen pok in mrk. In EU bo nastavila svojo sanacijsko ekipo, Slovenci pa v jarem.

Don Marko M

4 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Pečat začetka konca slovenskemu podjetništvu

  1. Glede tiste izjave: družbenik(i) v d.o.o. ju jo morajo podati že kar nekaj časa, kar se pa preverjanja tiče je pa druga pesem.
    Po moje bi bila rešitev povsem preprosta: naj uvedejo ta zakon ampak seveda z dopolnitvijo, ki bi se glasila nekako takole: družbenik, ki je po LASTNI krivdi (torej ne zaradi plačilne nediscipline poslovnih partnerjev) spravil podjetje v takšno stanje ne sme…. In bi se gledalo poslovanje družbe za 2 leti nazaj, da se ugotovi dejanski krivec za stanje, ki je nastalo; ne pa da v zadnjem trenutku družbo “proda” nekemu random brezdomcu in je s tem rešen vseh skrbi.

  2. Tamala

    hja, zdaj je nastopil problem, ker naj bi sodišča to temeljito preverjala pred izdajo odločb….kar seveda pomeni, upoštevajoč hitrost naših sodišč, da bo za , sploh tiste, ki hočejo iz zavoda v samozaposlitev, rok razvlečen v mesece….enostavno povedano, če bo kdo hotel delati, mu bo to zakonodaja onemogočala začeti takrat, ko bo sam hotel….v današnjem poslovnem svetu pa prevečkrat ni časa za čakanje….da pa pade v isti razred obravnave eden, ki prvič stopa na pota podjetništva, kot eden, ki je zavozil že nekaj firm in ljudi, je pa neumnost brez primerjave…..v vsakem primeru je to dopolnilo zakona plod razmišljanja nekoga, ki se nikoli ni šel podjetništva oz. se fila samo iz državnih jasli in verjamem, da ga bo US zavrnilo kot neustavnega….te probleme je treba reševati iz terenskih izkušenj, tudi s takšnimi predlogi, kot si ga podala…..

  3. Pa saj realno gledano to njim ne bi smelo vzeti veliko časa. Itak naj bi oni imeli vpogled če ima kdo kakšno družbo (oz. če jo je kdaj imel) in če je nima (ni imel) naj bi bilo v teoriji to tik-tak rešeno, pač 3 klike gor-dol ane. Če jo pa ima (jo je imel) bi pa pač trajalo toliko časa, da se tiste družbe preverijo, kar pa spet ne bi smelo vzeti preveč časa, ker naj bi bili podatki o teh družbah preprosto dostopni vsem na vpogled. Ah… ampak imaš prav, to je itak samo teorija.

  4. res je….samo dva, tri klike časa bi moralo zadostovati….ampak kdor se je že vsaj malo poglobljeno ukvarjal s temi našimi institucijami, ta že dobro ve, da (tudi) v naši birokraciji leva roka ne ve, kaj počne desna in se niti ne preverjata…..glava je pa itak že zgodba vseh zgodb…. 😎

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *