TV3 odhaja, poneumljanje POP TV ostaja

Novo leto, stari običaji, bi lahko rekel. Kar ni obvezno slabo, za običaje mislim, a v tem primeru pač je. Naša mala podalpska je pogrnila še 1x več v ščitenju monopolov in v dopuščanju delitev neprofesionalnih najnižjih možnih udarcev, tokrat v medijskem podjetništvu. Švedski MTG oz. slovenski TV3 je namreč tudi dokončno obupal v nevzdržnosti slovenskih poslovnih razmer in se dokončno poslavlja. Tudi oni. In zdaj je res le še vprašanje časa, kdaj se bo Damoklejev meč sprostil…..

Sam odhod MTG , torej  slovenskega TV3 mogoče tudi ne bi imel nekega prizvoka dramatičnosti, če…..Hja, če to ne bi bila že kar redna praksa naše male podalpske. Praksa omejevanja delovanja tujega kapitala, po domače – zjebimo vse kar ni slovenskega, pa čeprav bi ta tuji kapital še kako polnil že izžeto državno blagajno in posledično državljanom omogočal lažje dihanje preživetja.

In da bo dramatičnost še večja prav vse nakazuje, da se bo ponovil scenarij mobilnega operaterja Vega izpred let, ko so padale tožbe proti naši državi serijsko in smo jih potem morali odškodninsko plačevati prav vsi državljani.

MTG pa se s svojim slovenskim TV3 ne umika kar od včeraj na danes, ampak ima zgodba že kar dolg rep. Švedi so pač najprej poskušali v manirah zdrave poslovne prakse, katere v naši mali podalpski očitno zaenkrat še vedno primankuje. Že pred nekaj čez 2 letoma so namreč uradu za varstvo konkurence (UVK) Pro Plus prijavili zaradi nedovoljenih praks na področju oglaševanja, predvsem zaradi dumpinštva.

Potem je preteklo za dobro leto vode, da so si gospodje iz UVK sploh vzeli čas in primer obravnavali, a čiste vode niso natočili. Preiskava se je namreč končala na slovenski šalabajzerski praksi, ko so frajerji iz UVK enostavno vprašali Pro Plus, če očitki MTG držijo.

Gospodje Pro Plusa so seveda to v ameriškem stilu zanikali. Jasno, katera mona pa bi priznala, pa čeprav tudi prav vsaka mona, ki se je kdaj ukvarjala z oglaševanjem preko POP-a dobro ve, da se Švedi niso motili. Ampak UVK se seveda ni dalo drezati v podrobnejše analize, za kar so nedvomno imeli svoj razlog.

In zdaj se MTG, z jasnim sporočilom katerega so prebrali in razumeli po celi Evropi, pa še dosti širše, da je Slovenija nekonkurenčna država, ki ščiti monopole, torej prišlekom ne dovoli dihati, ožemati pač, umika iz Slovenije.
Še ena sramota svetovnih dimenzij naše politike z jasnim sporočilom, da naj tuji vlagatelji svoj kapital raje usmerjajo kamorkoli, le v Slovenijo ne, ker bodo tako ali tako pušnili. Ker pri nas je le ameriškim kavbojem dovoljeno delati, kar hočejo.

Nesporno je, da je v naši mali podalpski, katero v svoji majhnosti krasi kar 79 TV in 100 radijskih postaj, 262 elektronskih publikacij in še nekaj čez 1000 tiskanih medijev, kar v skupku nanese nekaj čez 1.600 medijev, vlada pravo klanje na področju oglaševanja. Ko bi le to vladalo pri kakovosti lastne produkcije.

A mislim, da vseeno ne gre preveč pri delitvi tega oglaševalskega kolača med medije s prstom kazati zgolj na dumpinški Pro Plus in njih medije, ampak najprej na politike, ki takšne prakse dopuščajo in nenazadnje tudi na oglaševalske agencije.

Ravno te so namreč tiste, ki so dopuščale Pro Plus-u takšne manevre, saj so sprejemale njih pogoje, za kar so bile nedvomno očitno tudi ustrezno stimulirane. In v tem delu bi se morale krepko zamisliti prav vse stranke teh agencij, katere zastopajo.

Stranke bi se namreč morale zamisliti, ali bodo ohranile poslovni ugled in se odmaknile od takšnih verzij oglaševanja, ali pa bodo ostale še naprej hijene, ki se zadovoljijo z dvema oglasoma več za euro manj v nekakovostnih programih, kar POP TV in Kanal A nedvomno sta, ali pa bodo začele oglase vlagati v kavostne in perspektivne medije, ki ravno zaradi teh dumpingov dosti težje izplavajo in plavajo po površini.

Ker čakati, da bi naši politiki uredili to področje medijskega oglaševanja, čeprav jim je EU to naložila že pred letom, je seveda utopija, sploh, ker, zaenkrat, nič ne kaže, da bi bili še sami sebe sposobni urediti.

Kar se kakovost tiče je bil program slovenske TV3 boljši kot POP TV in A Kanal skupaj. Po mojem imajo od slednjih kakovostnejši program celo vse lokalne televizije, kar pa v bistvu niti ni tako težko, saj večjega programskega poneumljanja, kot ga dajeta od sebe POP in A kanal praktično ni možno doseči, kaj šele preseči.

Z izgubo TV3 tako, v nacionalnem obsegu, izgubljamo tudi edino možno komercialno konkurenco tema dvema TV podobnima programoma, upoštevajoč, da je Pink tv padel v globino še preden se je sploh začel vzdigovati. Pa si to to želimo ?

Si res želimo vračanja v preteklost in imeti samo en radio in dve tv nacionalnega dometa in posledično omejeno plasiranje informacij, ki se med nacionalko in POP razlikujejo le v tem, da v imajo v informativnih oddajah zgolj obrnjeno zaporedje objave ?

Si res želimo samo ene komercialne tv hiše, ki neumorno poneumlja s konstantnimi, do slabosti, ponavljanji tujih prežvečenih limonadastih serij in filmov brez vsake minute prave slovenske programske produkcije ?

Hja, očitno nas zdaj to čaka z odhodom TV3. Ampak ta problem še ni najhujši in je praktično rešljiv, kar bo vse do takrat, dokler se kdo ne spomne omejevati programov tujih tv, kjer o Sloveniji itak izvem neprimerno več, kot na POP-u in Kanalu A skupaj, čeprav sta v Sloveniji.

Zdi pa se mi, da najhujše v tej zgodbi šele prihaja. V primeru tožbe MTG, kakor tudi norveškega Norkring-a, ki upravljajo v Sloveniji z multipleksom B in so se tudi že pritožili v Bruselj zaradi istih razlogov kot Švedi, bo to pomenilo le še novo krepko klofuto slovenskemu narodu, ki bo moral plačevati zajetne milijonske odškodnine obema.

Pa tako enostavno bi lahko bilo. Lahko bi imeli nekaj komercialnih nacionalnih televizij več in produktivnejšo konkurenco, urejen oglaševalski trg, kar bi pomenilo več ugodnosti in kakovosti za vse državljane.

Zdaj pa bomo imeli praktično samo eno komercialno tv nacionalnega dometa, ki si bo lahko brez konkurence privoščila še več nekakovosti. Lahko si bo privoščila celo plačljivost vseh svojih programov, ne le tistih v posebnem paketu in kdor pač ne bo hotel plačati bo imel še vedno na izbiro nekomercialno nacionalno tv, katero itak plačujemo, pa če gledamo ali ne.

In izteka se še ena zgodbica naših politikov, ki so si dovolili celoten slovenski narod Evropi in svetu prikazati kot skorumpiranega, nekonkurenčnega, neprofesionalnega. Narod pa še vedno plačujemo njih neumnosti, kot jih bomo, milijonske, tudi v tem primeru. Hm, kaj pa če drži tista, kakršen narod, takšni voditelji ?!

Don Marko M

7 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “TV3 odhaja, poneumljanje POP TV ostaja

  1. Sicer malo gledam tv, ker razen športa je prava beda, a tv3 se mi pač ni zdel kaj kvaliteten. Neumni reality showi, ene ribe na oko, ljubezen na kmetiji…..za bruhat. pro plus ma vsaj ligo prvakov, take neumne komercialne filme in nadaljevanke kot je imela tv3 pa si ne želimo. Še pink ma dosti boljši program, pač stvar okusa. Na živce mi gre, ker kabelski operaterji ne dajo v osnovno ponudbo kvalitetnejših nemških programov, ki so preko satelita zastonj….tv3 mi prav nič ne bo manjkala saj so bili podpovprečni!

  2. Pingback: TV3 odhaja, poneumljanje POP TV ostaja | Finančni trgi

  3. đonči

    odhod TV3 je v tej celi zgodbi še najmanjši problem, čeprav je povzročitelj dosti večjega problema…..
    kolikor vem, pa je imel TV3 neprimerno več lastne produkcije, kot Pro plus, ki je sploh nima….
    za nemške programe, pa še za katere, pa si si kar sam odgovoril – zamenjaj kabel za satelit…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *