Zoran Janković – udari po mizi ali pa spokaj svojo PS

Demokracija je v resnici pisana barvna mavrična kombinacija, ki v svoji raznolikosti deluje homogeno. In pri nas je demokracija rdeče, bele, črno, zeleno, rumene barve, a modre, hja modre od nikoder. Demokracija temelji na pravičnosti za vse v enaki meri, a pri nas ni mere v krivičnosti. Slabo leto po holivudskem pompu vstopanja Jankovića v bazo naše politike je jasno. Bila je napaka. Pozitivna Slovenija je napaka. Velika…..

Dvoma ni več – (spet) imamo izjemno nesposobne politke v parlamentu. In ne, Janez Janša s svojimi pleničkarji ni nobeno razočaranje, še manj presenečenje. Nikoli bil v svoji predvidljivosti. Zanj se je že vnaprej vedelo, da česa drugega, razen zbirati pravomočne obsodbe in peljati to državo v pogubo, niti ni sposoben. Kar seveda ne pomeni, da bi mu morali še dlje od konca leta dovoliti to početje.

Razočaranje niso, v samooklicanem “levičarstvu”, niti SD. Napredni v levičarstvu so zgolj še v odločnem korakanju nazaj in dokazovanju, da imajo od levičarstva zgolj dve levi roki. SD so že prava sramota in posmeh levičarstvu, sociali in demokraciji, ki tako zanosno “krasita” njih naziv….

Resnično razočaranje, po celi črti, je namreč (postala) Pozitivna Slovenija (PS), s svojim Zokijem na čelu. Razočaranje je celo premil izraz, ker v resnici sploh ni jasno, kaj PS sploh (še) počne v parlamentu.

Čeprav Zoki še vedno, s trkanjem po prsih, poudarja, da so PS edina prava in vodilna slovenska levičarska stranka je jasno, da vedno bolj postajajo klon Lukšičevi SD, ki zgolj nadaljuje Pahorjevo začrtano zavoženo pot, čeprav brez Pahorja.

Smisel levičarstva je namreč v borbi za človekove pravice, izniče(va)nju razlik v distribuciji bogastva, dopuščanju posamezniku in družbi možnost razvoja, izobraževanja in reševanja kompleksnosti problemov. Slednje tudi preko referendumov.

In pri možnostih izvedb ljudskih referendumov se je Pozitivna Slovenija odzvala negativno in celo še svojim volilcem zarila prst v anus. V celoti so namreč v bitu popolnoma podprli SDS in NSi v nameri povsem onemogočiti državljanom odločati o vsaki pomembni potezi prihodnosti te naše male podalpske.

Še več. V svoji prozornosti je Jankovićeva PS dodala, da bi naj tako popravljen zakon začel veljati od 2015. Torej naj bi se do takrat še dalo referendumsko, poleg ostalega,”rušiti” tudi vlado, po tistem letu pa ne več. Ker Janković računa na dosti boljši rezultat na naslednjih volitvah in monopol, kot je navajen v Merkatorju. Računi brez krčmarja, sploh po do sedaj prikazanem…..

Po do sedaj prikazanem je namreč Jankovićeva PS bolj desna, kot Janša kdajkoli. “Vrline” desničarstva – egoizem, nezanesljivost, neukost, asocialnost in materialno lakomnost – namreč uspešneje propagirajo kot ostale klero fašistične stranke.

Prvo izdajo svojim volilcem sta Janković s svojo PS izvedla že kar takoj po volitvah. Po neuspelem mandatarskem podvigu se je namreč Zoran Janković tebi nič, meni nič lepo poslovil od parlamenta in se vrnil na županski stolček. Ampak hej, Zoki, ljudje so te volili v parlament, da jih tam zastopaš. Da v njih imenu pokažeš najboljše sebe in svojih sposobnosti v bodočem razvoju naše države. Tudi, da “zrušiš” vlado, kot poslanec, če bi bilo treba. Kot poslanec parlamenta, ne kot župan.

In potem so se izdaje Jankovićeve PS svojih volilcev začele serijsko vrstiti. Namesto, da bi se na vsak kaskaderski predlog v uničevanju državljanskih pravic in potapljanju države, podanih s strani Janševe vlade, Zoran Janković odzval z javnim nasprotovanjem in predstavitvijo drugačnih možnosti, so poslanke in poslanci Pozitivne Slovenije….

Hja no, kako naj enostavno povem….Ja, so cviknili in zbežali iz parlamenta. In tako že (pre)večkrat. Mislim, pa kakšni poslanci so to, da na vladni predlog rečejo samo, da pri tem ne bodo sodelovali in brez glasovanja zapustijo parlament. Niti, da bi na glas povedali smo proti ali za. Nič.

A potem pa lahko pričakujemo, da se bodo izgovarjali, da oni sploh niso sodelovali pri vladnih predlogih, ker jih sploh ni bilo tam ? In zakaj potem sploh plačevati poslance, ki ne opravljajo svojega dela v parlamentu ? Dejstvo je pač, da s temi odhajanji PS dokazujejo zgolj to, da se strinjajo z Janševimi predlogi in načini. Molk je pač še vedno bil, kakor tudi odsotnost, sploh namerna, priznanje oz. strinjanje nasprotni strani.

Edina res pozitivna akcija, katero si je v tem času privoščila PS, kot tudi Zoran Janković je bila, odločen ZA, za družinski zakonik. Ampak še za to, vsled njih obnašanju za vse ostalo, ne upam trditi, ali je šlo za iskrenost ali zgolj za politično maneversko floskulo.

O Zoranu Jankoviću, kot županu MOL, tukaj ne mislim debatirati, čeprav je pred dnevi plasiral srca parajočo redarsko parkirno zgodbo, v kateri me sicer ni prepričal o neki socialno pravični naravnanosti do državljanov, prej me je o nesposobnosti predvidevanja zadostnega števila parkirišč že v času izgradnje Stožic.

Zato pa za konec dodajam, da  je Zoran Janković, kot predsednik, prvi odgovoren za ravnanja in obnašanja poslank in poslancev PS. Ker je po slabem letu Pozitivna Slovenija prikazala več šalabajzerstva, kot pozitivnosti, je čas, da Zoki uredi te svoje vrste in začnejo delovati, z Zokijem na čelu, skladno predvolilnim izjavam. Torej Zoki, ali udari po mizi in naredi red v prikazovanju skrbi in realizaciji za boljšo bodočnost državljanov, ali pa, skupaj s PS, spokajte na smetišče zgodovine.

Don Marko M

Blog Don Marko M

Deli:

14 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Zoran Janković – udari po mizi ali pa spokaj svojo PS

 1. Pa ne mi rečt, da si kdaj verjel, da je PS levičarska stranka? Radikalne socialne demokracije v slovenski politiki preprosto ni, se šele mora pojaviti.

 2. Sašo, jaz verjamem vsakomur vse, kar reče….in potem primerjam njega izjave z dejanji…..kar vnaprej, brez vsakih dejanj, se mi pač ne zdi korektno obsojati….zato pa potem toliko bolj…..
  vem ja….radikalna socialna politika, ki šele prihaja, smo v resnici mi, tisti ne levo, desno pa itak ne, neobremenjeni…..

 3. Don,tudi zaradi tvoje objektivnosti v radiranju levih in desnih v enaki meri,te rad berem.Če je za pohvaliti pohvališ,če je za grajati grajaš.Na prejšnjih volitvah sem glasoval za Jankovića.Zdaj vem,da se prejšnje volitve pri meni ne bojo ponovile.Lp

 4. Ali mi lahko nekdo pove ime enega poslanca v PS, ki bi mu lahko rekel, da ima vizijo,karizmo neko zaupanje,da bi mu lahko sledili, ga ni. na zalost da ga tudi na drugi strani ni. Samo Slovenci smo vmesni clen, katerega lahko j….,kdor ima pet minut casa.Slovenci pristajamo, da nas delijo na leve in desne, crne in redece,verne in neverne, medtem pa priskledniki,tajkuni,menedzerji veselo kradejo Slovenijo. Ni nam vec pomoci zgodba je koncana. Smo rojeni za hlapce in dunajske konjarje.

 5. Tvoj problem je, da kljub temu, da si zapisal napake PS-a še vedno verjameš v njih in njenega voditelja! Problem je bil že, ko si mu zaupal na volitvah! Kaj pa si od stranke pričakoval!? Ker če nisi pričakoval tega, kar se sedaj dogaja, pomeni, da slabo analiziraš politiko in politike! Je pa res, da si ljudje radi zatiskamo oči pred problemi! Skrajni čas je, da bi v Sloveniji nastala delavska stranka. Samo, kdo jo bo pa ustanovil? Sindikati je ne smejo in ne morejo, saj so zgubili veliko podpore in z brezposelnostjo tudi člane! Druge avtoritete na tem področju pa nimamo!

 6. Marjonka

  jaz sicer trdim, čeprav Slovenec, da našo državo tvorimo državljani Slovenije in ne zgolj Slovenci…..razlika je namreč očitna in zelo pomembna, sploh če hočemo državljani kdaj skupaj kaj ustvariti…..
  se pa, tudi kot Primorec, ne morem strinjati s teboj, da bi bili rojeni za hlapce in/ali konjarje….rojeni smo za to, kar hočemo….če so bili naši predniki zmagovalci svetovnega kova, čeprav le 1x do zdaj, ni razloga, da ne bi bili še kdaj te generacije…in če hočemo složnost in sposobne voditelej, ki delajo v interesu ljudstva, potem jih bomo tudi dobili….seveda le, če bomo tako razmišljali in se tako obnašali…..upam si trditi, da ta zgodba nikakor ni končana, ker se še niti začela ni….

 7. giftman

  če misliš, da bi lahko bil moj problem to, kar navajaš kot moj problem, potem ti mirno povem, da nimam problema…..ne, nikakor nisem volil ne Jankovića ne PS na predčasnih volitvah, kar sem tudi dovolj jasno povedal tudi na mojem blogu….je pa res, da sem napovedal zmagovalca volitev že dva tedna pred volitvami, kar ni uspelo nikomur razen meni in sem to predstavil v tem zapisu : Ostanite mirni – zmagovalec volitev 2011 je že znan
  moj glas je šel eni od novih strank, ker sm si pač prisegel, da starega ološa ne volim več niti pod razno, ker že 20 let gledat iste face, kako uničujejo Slovenijo, je bilo preveč, da bi jih še dan več pa bi bilo že too mač….
  je pa res, da nisem skrival začudenja nad pompoznostjo, ki je spremljala Jankovića takrat….jasno je sicer bilo, da bo Janković, potem ko je Pahor klonil, pobral zajetno količino volilcev, ampak mislim, da je tako visok procent tudi njega presenetil….

  no, zdaj mi pa ti povej, kako pa si ti lahko pričakoval takšna dejanja Jankoviča in PS ?….na osnovi česa ?….do tistega trenutka namreč ne Janković, ne večina njegovih poslancev ni imela niti minute kilometrine v parlamentu…..na osnovi katerih njegovih politično parlamentarnih dejanj si torej ti lahko ustvaril določena predvidevanja in/ali zaključke ?
  tukaj ti bom odgovoril kot JInu zgoraj…..
  sam verjamem vsakomur, kar reče…..in potem primerjam njegova dejanja, ker so le ta zame edino merilo…..torej, če mi boš ti rekel, da boš v 5 letih rešil Slovenijo iz krize in zraven našteješ ukrepe, ti bom verjel….obenem pa ti bom že pri prvem neskladju tvoje izjave in dejanja podelil kritiko, da ne delaš, kar si rekel…..ali pa pohvalo, če boš naredil, kot si rekel……
  očitno pa imaš tudi idejo, kako sodelovati v spreminjanju parlamentarnega prostora…..ne vidim potrebe, da sprašuješ, kdo bo ustanovil Delavsko stranko, ker jo lahko ustanoviš tudi sam…..za kao avtoriteto pa se ne sekiraj – tudi Janša in Janković sta bila nekoč brez le te…..

 8. @Don Marko M:
  Tole bo pa daljši odgovor 🙂
  O PS:
  -člani: člani stranke so postali nekdanji manj vidni člani levih strank, nekatere javne osebe in neznanci
  -vodja: spremljal sem ga, ko je vodil Mercator in kot župana (živim v LJ).
  -program: temeljil je na treh glavnih točkah in sicer: 1. proti Janši, 2. dvig DDV, 3. nastavitev “sposobnih” direktorjev v državna podjetja.

  Glede članov lahko povem samo to, da je to v osnovi recept za neuspeh oz. za glasovalno mašino – enak koncept ima PS v mestnem svetu LJ.

  Glede Zokija lahko povem samo to, da se mi še zdaleč ne zdi uspešen kot se pompozno predstavlja sam! “Njegova” Electa je bila zelo uspešna dokler je bil sam na položaju direktorja Mercatorja, po odhodu pa je Electa izgubila praktično ves posel z Mercatorjem! Vemo tudi, da imamo v Sloveniji najvišje marže v trgovinah z živili, kmetijstvo propada, samooskrba z živili pa vsako leto pada. Mercator je imel tržni delež do zamenjave Jankoviča okoli 45%(v letih pred menjavo se je zmanjševal). Torej je odgovoren za visoke marže predvsem (45%) on. Da ne govorimo o tem, kako je sinovom svetoval naj odpirajo firme na Cipru, ker je davek tam nižji – vrhunec levičarstva, kajneda!

  Glede programa pa je ravno tako jasno, da je populističen in nima neke prave osnove, sploh nima smisla zgubljati časa o takšni katastrofi!

  Torej iz vsega tega sem sklepal samo eno: PS želi, da stvari ostanejo takšne kot so! Še naprej naj bi bili priča kako nam bogataši govorijo kako se borijo za malega človeka! Pa še eno mnenje o Jankoviču za konec: On bi razdelil ves denar, ki bi ga lahko, samo svojega pa ne bi!

  To je moje osebno mnenje in to sem jaz dognal na podlagi opazovanja, če sem s tem koga užalil se mu v naprej opravičujem.

 9. Sem dala glas Zokiju ker je bil največji simpatikon od drugih tam,samo zdaj tudi jaz ne razumem več kaj se gre. Bo moral kaj pametnega narediti če hoče,da mu spet kdaj dam glas.Tebi mucek ga dam vedno. 😉

 10. giftman

  če poveš resnico, ne moreš nikogar užaliti…..
  sicer sem v zapisu lepo opozoril, da je tokrat govora zgolj in edino o Jankoviću, kot predsedniku PS in o PS kot stranki, pa ajde, naj ti bo…..
  struktura občinskega vodenja, katero navajaš, mi je znana mogoče bolj kot tebi….nenazadnje smo v Kopru imeli takšen koncept v občinskem svetu z našim Popotom kakšno leto pred Ljubljano…..
  tudi razlogi, katere navajaš, so bili splošno znani že v kampanji, saj jih Janković ni skrival…..
  ampak, primerjava delovanja med občinskim svetom in parlamentoom zame ni vzdržljiva, ker gre po mojem za dva povsem različna primera načina izvedb…..začnemo lahko že pri tem, da občinski svet prinaša odločitve zgolj za svoje občane, parlament pa za občane vseh občin skupaj…..primerjalni seznam se seveda vleče v nedogled…..
  si pa zajel enega od bistev mojega zapisa…..poslanci strank so praviloma “glasovalna mašina”, predsednik stranke pa tisti, ki nosi vso odgovornost in dejanja stranke…..
  po mojem je ta mašinsko glasovalni ustroj delujoč v enaki meri pri Jankoviću, kot pri Janši, le da je pri Janši že extremno fanatičen….ampak ponavljam – dežurni krivec za dobre ali slabe poteze svoje stranke je izključno njen predsednik…..
  kar pa seveda še ne pomeni, da poslanci določene stranke ne bi smeli imeti svoje besede, predlogov….predlog člana stranke je lahko ravno tako obravnavan in sprejet ali zavrnjen, kot tisti od predsednika stranke….

  malo si si sicer skočil v lase kar sam, ko najprej navajaš 3 točke, v nadaljevanju pa dodajaš, da “PS želi, da stvari ostanejo takšne kot so”, čeprav imaš obenem po svoje tudi prav…..
  če je že Janković s PS predlagal v svojem “programu” najmanj te 3 točke, potem je jasno, da ni bilo nobene želje po status quo…..povsem prav pa imaš istočasno v tem, da Janković s PS ni dobesedno (še9 nič naredil, da bi te spremembe vsaj poskušal realizirati in po tej logiki, lahko pritrdim tvoji tezi, da PS želi, da stavri ostanejo kot so in to je bilo tudi eno od sporočil mojega zapisa…..namreč, da Janković s svojo PS ne dela, ne le nič pametnega, ampak nič….in če mislijo tako nadaljevati naj raje kar sami spokajo iz parlamenta….

 11. @Don Marko M:
  V bistvu se strinjava, edina razlika med nama je v tem, da si ti dopustil možnost, da bi Jankovič “vladal” drugače kot je to počel do sedaj v Mercatorju in na MOL-u, jaz pa ne. Meni se zdi, da gre človek težko iz svoje kože, posebej še, če mu “uspeva”! In tudi, če Jankovič kdaj pride na oblast, ne bo “vladal” drugače kot je navajen. In iz tega tudi sledi obnašanje članov PS. Ker niso uspeli sestaviti koalicije, se obnašajo kot otroci in zgled so dobili od svoje vodje! Jankovič je prvi zapustil parlament, ker se mu ni zdelo vredno biti tam! Halo!? V državni politiki bo vedno potreben kompromis, vedno bodo potrebne koalicije, vsaj dokler imamo proporcionalni volilni sistem!

  Kar se pa tiče programa PS: želel sem povedati to, da vse te tri točke bi pomenile nadaljevanje početja SD-ja oz. kupovanje časa (čakanje na gospodarsko rast od zunaj) in “prevzem” upravljanja podjetji v državni lasti! Torej brez sprememb!

  Kar se pa tiče “jaz verjamem vsakomur vse, kar reče…” – že dolgo ne, pa če so mu dokazali, da je lagal ali pa ne! Do sedaj se je izkazalo, da filing, ki ga dobim, ko poslušam oz. gledam kateregakoli politika med nastopom, pomembnejši kot kar mu pride iz ust!

 12. giftman

  ma itak, da gre večina težko iz svoje kože, sploh če mu uspeva določen način….ampak problem se pojavi, ko se spremenijo okoliščine načina in v tem primeru Janković tega pač ni upošteval….sprememb okoliščin mislim….kar pa sicer ni tako hudo, kot vse tisto, kar sem navedel, pa še bi našel, če bi hotel….
  v kupovanju časa in prevzemanju upravljanja podjetij pa so bile vse naše dosedanje vlade sinhrone…..žal pa je bil njih cilj vedno le upravljati podjetja z deležem države, ne pa tudi postavitev sposobnih kadrov, ki bi ta državna podjetja dvignila uspešen nivo, kar so nekoč bila, no, vsaj tista, ki so še ostala……glede tega se ne razlikuje niti Janševa vlada in mogoče se ne bi niti Jankovićeva, če bi bila……sodil bi lahko šele potem, ko bi videl dejanja….besede so za nekatere pač le besede, kar sta tokrat uspešno dokazala tako Janković, kot Janša…..verjamem pa,d a imamo dovolj mladega in zelo sposobnega kadra – če so odlični v tujini, ne vem, zakaj ne bi bili pri nas doma – ki bo nekega dne povsem spremenil podobo in ugled parlamenta….
  kar pa se dviga DDV tiče je moja ocena, da ga bo Janševa vlada, če bo še naslednjih 6 mesecev tam, zagotovo dvignila DDV, čeprav bomo izvedeli šele potem, ko bo že dvignjen…..

  aja, da ne bo nesporazumov….jaz tudi uporabljam instinkt na prvem mestu….ampak, ne dovolim, da me zavede, sploh na osnovi minulih dejanj nekoga……instikt je lahko v takšnem primeru lahko tudi prostitutka, ki v zaslepljenosti oddaljuje od težišča….videl sem že vse preveč neposrečenih zgodb, katere je instinkt zavedel….ostajam v zagovarjanju, da je človeku pač vedno treba ponuditi možnost, da pokaže svoja dejanja…..
  res pa je, da ne razumem lepega števila volilcev, ki kljub jasno, celo večkrat dokazanim dejanjem, še vedno z glavo skozi zid in na volitvah spet obkrožiti iste istih 20 let…..namesto, da bi si vzeli malo časa in se razgledali naokoli in začeli razumnno in nepristransko glasovati….
  meni je recimo povsem vseeno ali je levi, desni, sredinski še pridejo, zanima me pač zgolj to, koliko in kako koristnega naredi za vse naše ljudstvo in to je edino merilo….97% nas namreč ne živi od politike ali na njen račun, zato pa politika v celoti živi na račun državljanov in tega ne bi smeli nikoli pozabiti in vedno zahtevati odgovornost, tudi menjavo, če ne gre drugače…..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *