Tukaj je Harlem….Harlem shake !

No, pa se dajmo zmodernizirati. Do fulla. Lanskoletna svetovna norija Gangnam style me je v resnici pustila povsem hladnega. V bistvu me je še najbolj spominjalo na disco Johna Travolto s kakšnim krčem preveč, o kakšni umetnosti pa itak ni bilo govora. Zato lahko mirno rečem r.i.p. Gangnam style. Napočil je namreč čas za shake. Harlem shake…..

V današnjih časih je medijski preboj na sam svetovni vrh že res pravi podvig, podoben tistim Indijane Jons, Čak Norisa in Monti Pajtona v enem. Vedno več ljudi pomeni vedno manj izvirnosti, čeprav bi moralo biti ravno obratno.

Dobra stvar sodobnosti pa je, da popularnosti danes ne dirigirajo več praviloma omejeni teve in radijski uredniki, pač pa internet, kjer seveda ljudje sami neposredno določamo popularnost koga ali česa.

In prav na ta način je v začetku letošnjega leta dobesedno eksplodiral po celem svetu – Harlem shake.

In priznam, da me je Harlem shake navdušil do te mere, da ne bo čudež, če bo nekega dne tudi moj posnetek na spletu. Saj veš, bolj star, bolj nor.

Ker Harlem shake vidim kot dosti, ogromno, več kot le ples. Vidim koncentrat umetnosti neomejene izvirnosti, eksplozijo energije, raztegnjenost humorja, zdrav odklop, timsko delo, nepozabno zabavo.

In to v pičlih 32 sekundah !

Ja, Harlem shake je internet meme, kar pomeni tisto nekaj, kar se širi s človeka na človeka preko spleta, kot določena kultura spleta, za spočetje česar je kriva skupina 5ih najstnikov iz Avstralije, ki so to pognali v sfero v začetku leta.

Še bolj natančno pa je Harlem shake – video posnetek.

Video posnetek, katerega obvezno tvori glasbena podlaga pesmi Harlem Shake, katero je sicer že lani poleti na tržišče postavil avtor elektronske glasbe Baauer, a takrat še neuspešno.

In potem je prišel oz. so prišli omenjeni plesi video posnetkov Harlem shake na splet, kar je Baauerja pognalo v sam vrh najbolj prodajanih iTunes po celem svetu v pičlem mesecu.

Evo kako se igramo video Harlem shake :
Plesni video se praviloma začne z eno osebo, ki najpogosteje nosi na glavi čelado. Takšno za Moto GP ali pa vsaj zelo spidi vespo.

Takšen model potem odpleše do prvih 15 sekund sam, čeprav je obdan z drugimi ljudmi, ki pa praviloma počnejo običajne dnevne opravke.

Po 15ih sekundah pa sledi video prelom. Temu samostojnemu modelu, ki rutinsko fura svoj egotrip in ignorira okolico, se namreč priljučijo vsi, ki so že prej videni v videu, le da se zdaj spremenijo v vsak svoj egotrip izživljanja svojega skritega bita v sebi.

Tako naenkrat dobimo množico raznoraznosti, v kateri vsak rutinsko fura zgolj svojo egotripovsko ponavljajočo kretnjo v svojstveni opremi, ne da bi se zmenil kaj počnejo njegovi sosedi. Ja, nekakšen skupinski rutinski egotrip totalnega kaosa in nore zabave v pičlih 15 sekundah.

Kako izgleda to v praksi si lahko ogledaš v spodnjem videu, kjer je zmiksano nekaj trenutno najbolj popularnih Harlem shake videov na Youtube.

Kakšne “strahotne” posledice video virus Harlem shake pušča po spletu, pa pričajo številke same od sebe.

Od januarja 2013, ko so avtorji video posnetkov Harlem shake iz celega sveta naložili na Youtube zgolj kakšnih 100 posnetkov dnevno, smo pred iztekom februarja 2013 priče na Youtube naloženih že preko 45 milijonov različnih posnetkov Harlem shakea.

Tako so različni video posnetki Harlem shakea v dobrih 2eh mesecih s preko 180 milijonov ogledov povsem deklasirale prejšnjega vodilnega Gangam style.

Skratka, leto bo očitno leto Harlem shake norosti. Mešanje, tresenje, pa mešanje, pa tresenje, pa mešanje in tresenje, pa tresenje in mešanje….

Evo, vabim tiste blogerske kolegice in kolege, da se pridružimo tej Harlem shake maniji in izdelamo video posnetek slovenskih blogerjev na to temo. Nenazadnje, živimo zato, da živimo….

Don Marko M

Snoopy Harlem (blog Don Marko M)

httpv://youtu.be/Z4ucCJX3YNI

3 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Tukaj je Harlem….Harlem shake !

  1. Mucek,ma jaz nimam bloga.Kako me lahko tako prikrajšaš za veselje? 😉 Bomo že z mojimi kombinatkami zašejkale in te povabile kot posebnega gosta,da na začetku posnetka treseš s čelado. 😉 🙂

  2. Ivonca

    hja, pa odpri si blog….vem, da imaš dosti povedati…. 🙂 ….ja, kar povabi me, čelado imam, šejkat nekaj znam, obleke pa nimam….kar poemni, da boš s kombinatkami lahko parirala le v samostoječkah in podvezicah…. 😎

  3. zanimivo da sem dokaj mlad pa sploh ne razumem poante harlem shake-a…že gangam style mi je bil nekoliko brezveze, ma tega pa sploh ne razumem…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *