Vse to se zgodi v tvoji minuti na internetu…..

Mogoče si se že kdaj vprašal/a, kaj se v minuti, katero posvečaš internetu, dogaja po celotnem internetnem omrežju. Ker sem internetni laik, sem si to omrežje, tako čisto po otroško, predstavljal kot nekaj megalomanskega, kar je sila težko ovrednotiti. In priznam, da sem osupnil ob navedbi, da bo že čez kakšno leto celega interneta skupaj zgolj za velikost – tankerja….

Saj veš, tankerja, ki pluje po morju. Ta trditev temelji na trenutnem izračunu, da se po svetu izdela 650 milijonov trdih diskov letno in s pretvorbo večine le teh v litre je izračun pripeljal na 8 litrov trdega diska v sekundi, kar v skupnem seštevku zadostuje za napolnjen tanker.

Pri Intel-u, brez katerega bi računalnik lahko izgledal tudi kot nastavek kavnih skodelic, so objavili, koliko podatkov, informacij človeštvo prenaša po internetu v pičli minuti.

Trenutno je po svetu število internetnih naprav enako, kot število prebivalstva, a že v letu 2015 jih bo za 2x več. Razlog pa je predvsem v tem, da vse več ljudi za komuniciranje preko interneta uporablja vse več različnih naprav, do pametnih telefonov, prenosnikov, itd….

Celo avtomobili so povezani z internetom, tako, da utegne tista old fešn skul vlamljanja v avtomobile postati počasi stvar preteklosti. Pa tudi kakšne filmske nenadne odpovedi zavor pri polni hitrosti in nepredvidljivi zavoji avta v tarče do kreša bodo, s pomočjo interneta, lahko postali vse prej, kot le stvar nekega naključja….

Tudi zaradi možnosti takšnih in podobnih dogodkov je Intel napovedal svojo novo generacijo komunikacijske platforme, ki bo povečala varnost v vse večjem internetnem prometu.

In kaj se dogaja okoli tebe po internetu v tej minuti, ko ti bereš ta zapis ?

S tvojimi podatki vred se v dobri minuti po internetu po svetu prenese za skoraj 640 k GB globalnih IP podatkov. Ali če začnemo razčlenjevati….

V dobri minuti po internetu zaokroži 204 milijonov elektronskih sporočil, pregleda se preko 1.3 milijona posnetkov na Youtubu, preposluša se preko 61k ur glasbe, pregleda se okoli 20 milijonov fotografij….

V tej isti minuti svoje oglede doživi preko 6 milijonov FB strani, obenem pa se v istem času na FB prijavi 277k uporabnikov.

Spet v tej minuti se ustvari 320 novih Twitter računov, obenem pa se razpošlje 100k novih twittov.

Pretoči oz. downlouda se tudi 47k programskih orodij, objavi se 6 novih prispevkov na Wikipediji, Amazon proda iz svoje galerije za 83k $ izdelkov, 1,3k novih mobilnih uporabnikov se prijavi v omrežje interneta, uporabniki naložijo za 30 ur video posnetkov….

Izvede se za preko 10 milijard $ transakcij, hekerji si nepovratno izposodijo 5 milijonov $ iz računov tistih, ki jih imajo, vzporedno pa še, tako za zabavo, vdrejo na nekaj preko 2k strani….

In ja, ravno v tej minuti, ko to bereš, je bila 20 uporabnikom interneta ukradena identiteta….

To je seveda le nekaj izbranih podatkov in upoštevajoč, da ponudnikov mrgoli, te številke lahko odstopajo, seveda navzgor, tudi še za 1x več. Ampak mislim, da so že te številke zadostne, da jih z množenjem minut enega dneva pretvoriš v srhljive podatke.

Očitno je torej, da je človeštvo začelo živeti, poleg tistega življenja na trdi Zemlji, v vedno večji meri tudi tistega vzporednega na internetu. Že sedaj bi namreč potrebovali 5 let, da bi si ogledali vse video internetne posnetke, katere uporabniki odpremo na ogled v samo sekundi.

Internet je zame sicer koristno in uporabno orodje, za koga drugega zabava, tretjega pametovanje v skrivanju za izmišljenimi imeni, spet četrtemu je internet odvisnost, petemu žalost, šestemu veselje, itd., kar pripelje do tega, da iz interneta lahko potegnemo cca 70% koristnega in dobrih 30% smeti katere, tudi za hobi, proizvajajo onesnaževalci. Človeštvo v grobem torej očitno ne more brez povzročanja onesnaževanja prav nikjer, kjer se pojavi.

Tako, zdaj ko sva skupaj odpikala nekaj svojih minut in dodala svoj prispevek v tanker interneta, odklapljam ta wonder world in spokam ven. V naravo. Dežuje. In z užitkom se bom prepustil dežnim kapljam, da mi polzijo po obrazu, ob pogledu na morsko gladino tja do daljave…..Saj bom to isto počel tudi na internetu – ko mi bo kaj takšnega omogočil seveda.

Don Marko M

Internet (blog Don Marko M)

8 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Vse to se zgodi v tvoji minuti na internetu…..

  1. ogromno informacij in očitno se res ogrooomno stvari zgodi v eni sekundi. vseeno pa boljše da pada dež po tebi kot pa GB 🙂

  2. Samo

    maš prav,ja….meni se tudi zdi, da lažje prenašam svežino dežnih kapelj, kot težino GB….od internetnega dežja pa je lahko moker samo moj pc….si bo že dežnik odprl, če ga bo motilo..

  3. Jaz tudi za nekaj ur minut na teden pridno polnim ta internetni tanker,veš mucek.Če pa imajo tako lepe slike poletne kolekcije oblačil in obutve. 😉 🙂

  4. Don,sem se že nekaj časa spraševal kako velika pošast je ta splet,pri tebi pa tako ali drugače izvem vse.Kot kaže bo treba v prihodnosti stalno prebivališče preseliti na splet.Lp

  5. Billy

    ma ja, kaj pa drugega, kot se preseliti na planet internet…in potem se tam prehranjevati s hardwareji, pa piti softwareje, seksati pa preko spamov…. 😎

Leave a Reply

Your email address will not be published.