(Ne)pozabne minulega tedna – vol.17

Janez Janša obsojen na zapor. Grejt šit. Bratuškova priznala, da je uničevala sistem. Dip šit. Virant zbira nalepke. Top šit. Nacionalna RTV s cenzuro odkrito v bran RKC. Ou šit. Pravosodje se utaplja v lastni korupciji. Old šit. Naši nogometaši še sanjajo Brazilijo. No šit. Vse to in ostalo čez oko pa v nadaljevanju zvezdnih trenutkov (ne)pozabnih minulega tedna …..

Pred štartom pa….Danes je postala pravnomočna sodba Binetu Kordežu, tajkunu Merkurja, kateremu je sodišče po ugovoru celo zvišalo kazen na 6 let in 5 mesecev zapora. A denarne kazni ali trajnega odvzema premoženja mu ni izreklo. Ker naše sodstvo ne (za)pleni s korupcijo nagrabljenega….

Janez Janša obsojen na zapor
Janez ni Julija. Julija je imela grejt bals of fajr si vzeti življenje zaradi ljubezni. Janez Janša ni Julija Timošenko. Ko sem videl to parolo in sliki Janše in Timošenkove skupaj v rokah janševistov pred sodiščem sem se vprašal, če modeli sploh vejo, kaj hočejo s to prispodobo povedati o Janši. Julija Timošenko namreč služi v zaporu 7 letno kazen zaradi korupcije.

A je janšistom že tako spipalo, da privoščijo Janši isto usodo Julije ? No ja, mogoče se jim želja celo izpolni. Vse ostalo, kar se mi zdi trenutno pomembnega o tem prenapihnjenem dogodku, Janša je namreč zgolj obsojen korupcije, kot so to bili že številni pred njim in bodo, z Zokijem, še številni za njim, pa sem že prispeval v tem zapisu.

Nacionalna RTV s cenzuro odkrito v bran RKC
Borut Pahor je prvi predsednik samostojne RS, ki se je udeležil verske domobranske proslave v Kočevskem rogu. Sicer je pred njim to isto proslavo v Kočevskem rogu s svojo prisotnostjo načel že Milan Kučan, a bilo je to leta 1990, torej še pred samostojnostjo naše male podalpske.

Na proslavi pomenljivega naslova “Maša za žrtve revolucionarnega nasilja”, je bilo, poleg Pahorja in župnika zbranih nekaj manj kot 2k obiskovalcev, kar je sicer ogromno manj kot Kučanovega leta 1990, ko jih je bilo 30k, od takrat pa vsako leto manj.

Tudi o tej maši so poročali praktično vsi mediji, a nacionalna RTV je pri tem šla korak dlje od ostalih. Obiskal sem številne portale, ki so objavili to novico in povsod so komenatorji, na moje začudenje, večinsko uspeli obdržati dostojen nivo komuniciranja. Na nacionalki pa…..

Na portalu rtvslo.si, torej vsem nam plačljive nacionalke, ki bi moral biti dostopen kot javni servis tudi v komentiranje, so na konec novice o maši v Kočevskem rogu dodali – Komentiranje za to novico je onemogočeno.

Kdo in zakaj je določil prepoved komentiranja pod to novico, čeprav ugibanj ni dosti, bo znano v teh dneh in big čif nacionalke bo vse prej kot vesel, nekdo pa bo letel…..

Zato pa portal rtvslo.si ni imel nobenih težav omogočanja komentiranja za novico 68 let taborišča Ljubelj, podružnice Mauthausna, kjer se janšisti in klero extremi spet niso šparali.

Le dan pred Kočevskim rogom se je namreč tako na naši, kot avtrijski strani Karavank zbrala množica na obletnico spomina žrtev grozot, katere sta spočela nacizem in fašizem na naših tleh.

Taborišče pod Ljubeljem je bilo namreč v času 1943 – 1945, kot ena 49 podružnic Mauthausna, edino koncentracijsko taborišče na Slovenskem, katerega so nacisti in fašisti uporabljali za suženjsko delo.

Gradili so predor Ljubelj. To suženjsko delo je opravljalo 1800 političnih internirancev, 13ih narodov, med njimi tudi Slovenci, različnih starosti, spolov in poklicev.

Obletnice so se sicer udeležili tudi nekateri še živeči nekdanji interniranci Mauthausna, čeprav živečih Slovencev tistega nacističnega suženjskega obdobja ni več med živimi, a spomin na grozote nacizma, fašizma in njh kolaborantov na naši tleh pač ne sme umreti nikoli, tudi zato, da se ne ponovi.

Bratuškova pa davke na davke….
Dama prekrižanih nog pa še naprej poriva državljane v revščino. Bratuškova je očitno začela tekmovati že kar sama s seboj v izbiri in določanju novih in novih davkov. Tokrat si želi Zakon o davku na nepremičnine….

Osnutek je že pripravljen, sicer bolj kot plagijat “pedlagane” direktive Bruslja, ampak ajde, ne bomo v podrobnosti. Sam sicer ne nasprotujem tej vrsti davka, a nikakor v podobi, kot si to zamišlja Bratuškova.

Kdor je pričakoval, da bo Bratuškova obdavčila tudi nepremilčnine Cerkve, od katere bi država na račun davkov lahko pokasirala letno do 800 milijonov €, se je seveda ušel. Krepko.

Namesto RKC pobrati davek tudi od nepremičnin, namerava Bratuškova raje obdavčiti proizvodne prostore podjetnikom, torej tistim, ki s svojim delom že itak v dihanju na škrge držijo JS nad gladino, in tako prispevati  svoj delež v večanju armade tisočev nezaposlenih.

In potem si Bratuškova, ne vem sicer ali v posmeh sebi ali državljanom, dovoli še vzporedno dodati to svojo modrost : “S plačevanjem davkov ljudje tudi sami sebi omogočajo brezplačno šolanje ali nadomestila za primer brezposelnosti in to zavest je treba okepiti.”

Računi za Janševe rabote pa kar prihajajo in prihajajo
Poleg vseh kozlarij naših politikov, pa bomo morali državljani podjetju Mirage iz NM plačati kar 8,3 milijona evrov odškodnine, z obrestmi seveda preko 10 milijonov. In to zato, ker je notranje ministrstvo SDS Dragutina Mate leta 2005 enostransko ukinilo nalepke za tehnične preglede.

Nalepke sta zakuhala v plačilo škode državljanom Virant in Janša, ki sta namerno prekinila pogodbo z Miragem le leto pred iztekom le te. Namesto, da bi v tem letu država še dodatno pokasirala iz te pogodbe, bomo zdaj morali državljani za to leto plačati preko 10 milijončkov odškodnien.

Janša si je dovolil celo toliko dodatne izprijenosti, da je pred izrekom sodbe sodišča za poravnavo odškodnine Miragu, pozival k protestom  proti pravnomočni sodbi glede nalepk. Gregor Virant pa si je dovolil celo in to v polnem nasmehu, kar pred tv kamerami objaviti, da si bo to nalepko shranil za spomin.

No, jaz pa čakam dan, ko si bom tudi Virantovo nalepko shranil za spomin. Takšno, na kateri bo oblečen v vodoravnih črno belih črt oblačilo….Kdor čaka, dočaka, to že vem.

Pravosodje pa se utaplja v lastni korupciji
“Sodišče in ministrstvo bosta državljanom dokazala, da je pravosodju mogoče zaupati”, je butnila Bratuškova. V ta namen so Bratuškova, Pličanič in Masleša podpisali skupno zavezo za izboljšanje stanja v sodstvu.

Prav. A le dan po tem “zgodovinskem” podpisu se je zgodilo, da tožilec Furlan ni odstopil, niti bil sankcioniran in to kljub nesporno ugotovljeni namerni napaki v primeru Hilda Tovšak in priznanju Fišerja, da je tožilstvo naredilo napako.

In da je Fišer lahko lepše povedal to napako Furlana, je tožilstvo za boljši piar v zadevi Tovšak najelo zasebno podjetje, ki je generalnemu državnemu tožilcu Zvonku Fišerju svetovalo, kako naj komunicira v javnosti, kar je državljane stalo dodatnih 5 tisočakov. Bratuškova pa o zaupanju v pravosodje….

Javno objavljen posnetek zaslišanja Jankovića pred KPK, prihaja še posnetek Janše
Minuli teden smo lahko prisluhnili tudi zvočnemu posnetku zaslišanja Jankovića na KPK. Iz posnetka je jasno dvoje – da je Klemenčič v svojem poročilu govoril resnico, Janković pa že zamuja po poti obsodbe Janše.

No, v kratkem bo po naročilu informacijske pooblaščenke Pirc Musarjeve, predstavljen tudi zvočni zapis Janševega zaslišanja na KPK. In verjamem, da bo tudi po tem zvočnem zapisu, čeprav je že zdaj dovolj razlogov, tožilstvo lahko expresno začelo sodni postopek tudi zoper to Janševo koruptivnost.

Alenka Bratušek proti prodaji državnega premoženja
A seveda Bratuškova ni povsod proti. Ne moti je recimo razprodaja nacionalnih energetskih virov in komunikacijskih podjetij vključno z infrastrukturo. Moti pa jo razprodaja podjetij v (so)lastništvu države, katera politika je in še molze za svoje potrebe, plačevali pa smo in plačujemo vsi državljani.

Eden takšnih primerov je Peko, kjer je Bratuškova pojasnila, zakaj ne prodati : “Zato smo šli v pogajanja, kjer smo želeli ta zavarovanja dopolniti, potem pa je kupec od posla odstopil”.

Ob tem je seveda Bratuškova “pozabila” povedati, da so potencialni kupci od nakupa Peka odstopili zato, ker je njen sekretar Gašpar Mišič od potencilanih kupcev zahteval, da, poleg kupnine, prevzamejo tudi obveznost garancije zaposlovanja istega števila delavcev kot danes, za naslednjih 5 let.

Tako prodaja samo tisti, ki noče prodati….ali pa namreno čaka, da gre vse skupaj v stečaj, da neznano znani kupec potem kupi za bagatelo in seveda brez delavcev.

SDS po Janševi poti proti dnu
Ravno toliko srečno roko kot Janša, je na sodišču minuli teden imela tudi njegova SDS, saj je temeljito “pušnila” v tožbi proti Delu oz. Dejanu Karbi

SDS, ki je v tožbi proti Delu zaradi članka Dejana Karbe – Denar iz Patrie ni končal pri Janezu Janši, temveč v njegovi stranki SDS, zahtevala lepih 300k € odškodnine, ter javno opravičilo in objavo sodbe je dočakal tudi končno pravnomočno sodbo v tem primeru.

Sodišče je zaključilo, da SDS ne dobi dobesedno nič od zahtevanega. Zato pa zdaj od SDS pričakujeta opravičilo zaradi tega primera takrat odstavljen urednik Dela Darijan Košir in seveda Dejan Karba. Mene sicer ne bi motilo, če zdaj oba tožita za enak znesek SDS, tožbo sta v bistvu že dobila.

Anja Kopač Mrak pa bi še več birokracije
Naj osvežim spomin – Anja Kopač Mrak je tista, ki je skupaj s Svetlikom in Pahorjem pripravila tisto famozno reformo, po kateri socialna pomoč ni več državna pomoč, ampak državni kredit, vračljiv z obrestmi, ki se prenaša tudi na potomce prejemnikov.

Obenem je bila tudi delček Pahorjevega možganskega trusta, ki je takrat zahteval, da se medsosedska pomoč označi kot – siva ekomonija. Zdaj pa si Bratuškina Ministrica za delo želi še več birokracije v boju proti sivi ekonomiji in predlaga ustanovitev krovne institucije, zadolžene povezovanju inšpekcijskih služb.

V prevodu to pomeni zaposlitev novih preko 100 birokratov za mešanje megle, predvsem pa na očitno odvzemanje samostojnosti pristojnosti inšpekcijskih službam.

Strinjam se sicer, da je več kot potrebno poosodobiti in predelati tudi inšpekcijske službe, a niti približno tako, kot si to domišlja Mrakova z Bratuškovo vred.  Ta njena želja namreč pelje zgolj v selektivnost sive ekonomije po sistemu všečnosti in politične pripadnosti, ter še višje stroške vsem državljanom za v bistvu nadaljevanje vzdrževanja korupcije, torej točno tistemu, kar bi morali korenito počistiti.

Slovenija gre naprej
Slovenska nogometna reprezentanca je v Reykjaviku proti Islandiji po dolgem sušnem obdobju spet zmagala v kvalifikacijah za Brasil 2014. Rezultat 4 : 2 je varljiv za prikazano igro, Kampel igralec tekme, Krhin zabil prvega, Handanović iz 2eh strelov dobil 2 gola kot ponavadi, Katanec vpisal 20. reprezentančno selektorsko zmago.

Ostale so še 4 tekme, jeseni naprej, upanje umre zadnje in če nas ne bo v Braziliji, bo to itak zgolj zaradi lastne nesposobnosti, natančneje – nesposobnosti naše obrambe.

Krepko pa so mi tekmo spet pokvarili komentatorji nacionalne RTV, ki še kar in kar ne nehajo komentirati o naši reprezentanci v 3. osebi. Bemti, pa kaj je res tako težko reči “naši fantje, naši reprezentantje” in podobno, kot to počnejo vsi normalni komentatorji po svetu za svoje reprezentance. Dajte se že 1x nehati zajebavati s takšnimi forami, no….

Pred koncem pa po že ustaljenem ritmu obdelajmo še grozdni izbor izjav (ne)pozabnih v (ne)pozabnem minulem tednu….

Senko Pličanič, o podpisu zaveze za izboljšanje stanja v sodstvu :
“Zdaj sta tako sodna kot izvršilna veja oblasti sprejeli jasno zavezo, kakšni so cilji in kako priti do teh ciljev.”
(dovolj žalostno, da se kaj takšnega podpisuje 22 let prepozno, še bolj pa, da politiki določajo sodstvu cilje in poti do le teh…neodvisno sodstvo pač)

Zoran Janković, o svoji koruptivnosti :
“Imam prijazen poziv, javno se ponujam, lahko povabite še vstajnike, da naredimo srečanje z menoj in Goranom Klemenčičem.”
(e Zokane, samo še enega srečanja si pravi vstajniki želimo s teboj, tistega na Ankaranski v Kopru….te čaka celica 13)

Zvonko Fišer, o pravni državi :
“Manj tožilcev, manj pravne države, pa če se sliši še tako paradoksalno.”
(e Zvonko, paradoksalno je več tožilcev, manj pravne države….dokazano)

Karel Erjavec, o varčevalnih reformah :
“Nisem prepričan, da je znižanje plač v javnem sektorju za 30 odstotkov prava rešitev.”
(seveda da ne, Kohel….probaj s 3×10, si kot ponavadi upokojencem )

Marko Kranjec, o reševanju SLO gospodarstva :
“Živeli smo v iluziji, da je s kreditnim sistemom možno ohranjati nekakšen nacionalni interes, zdaj pa nas je kriza postavila na realna tla, ko smo ugotovili, da to ni mogoče.”
(bolj enostavno strokovno pojasnilo, da smo 22 let imeli in še imamo mimo vsakega stika z realnostjo politike, je že težko oddati)

Andrej Ferlinc, o svojem delu v zadevi Patria :
“Prepričan moraš biti, da se boriš za pravično stvar.”
(a daj Ferlinc, kaj se ti je Marija prikazala po 20ih letih…)

Simona Toplak, o simbiozi Milana Kučana in Janeza Janše :
“Sta simbola, ki živita v simbiozi kot govedo in ptič, ki jé z njega muhe.”
( oh ti čudeži matere Narave…govedo crkuje, ptiči v kletkah, muhe pa iz dreka na drek)

Gregro Virant, o avto nalepkarski zgodbi v zadevi Mirage :
“Ravnanje države v zadevi Mirage predstavlja šolski primer norčevanja iz zdrave pameti državljanov.”
( aha Virantov poba, res si šolski primer za te zalepit)

Alenka Bratušek, o svojem poslanstvu :
“Ena od treh nalog, ki jo morata izpeljati ta vlada in jaz sama, je, da bodo ljudje verjeli, da živimo v pravni državi in da je naša država poštena. Seveda tega ni mogoče doseči čez noč ali v dveh dneh, saj smo sistem uničevali več let.”
(Alenka, lepo, da si priznala, da si sistem uničevala….da ga še naprej, vidim tudi sam)

Don Marko M

p.s.
Postani aktiven in ponosen del realne zabavne druščine Hočem, da se to zapiše v Ustavo !

Nepozabne 17 (blog Don Marko M)

7 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “(Ne)pozabne minulega tedna – vol.17

 1. To tudi mene zanima, kdo stoji za zaklepanjem komentarjev pri novici o klero-fašistični manifestaciji v Kočevskem rogu.
  Glede cenzuriranja v bran RKC bi se morala odpreti širša javna razprava, predvsem pa obelodaniti odgovorne, ki izvajajo to pro-katoliško cenzuro.

 2. Tvoje pisanje pa BULLSHIT
  Napisal si veliko Horse Manure and useless piece of shit
  Toliko shita da bi pranje bolj škodilo, kot koristilo. Na izbiro imaš: pranje v šoli, pranje medijev, pranje tistih na ulici, ki so to pranje preživeli in ne smem pozabiti še dodatno pranje tistih, ki sami radi perejo …
  Mogoče pa zadošča le kemična čistilnica ali kakšno večje jezero.
  Možgani pa so tako čisti, da bi povečal njihovo ceno, če bi jih več uporabljal in vedno preden kaj napišeš, še pogledaš drugačna mnenja.
  Veš demokratični socializem in demokracija ni isto sranje

 3. Chicken shit

  ne vem, če ravno rabiš vsem povedati, da si vstal na levo nogo, ampak ajde….sicer pa, če gledam drugačna mnenja to še ne pomeni, da bi moral njih mnenja ponavljati, če pa imam svojega….rad bi sicer pogledal tudi tvoje mnenje, ampak ga očitno nimaš…..cenim pa, da si tudi brez svojega mnenja nekaj pristno samosvojega osebnih izkušenj zapisal….

 4. Res se čudim temu, da se čudite temu, da je RTVSLO zaprla portal za komentiranje. Glede na slovenski nivo komentatorjev se bojim, da bi portal razneslo zaradi medsebojnega sovraštva in še to oseb, ki so začeli svojo bralno in pisalno kariero po letu 1991. Me prav zanima koliko osebkov, ki tako “zagreto” komentirajo je odraslih.

 5. Gitane

  jaz se ne čudim temu, me je pa resno zmotila različnost kriterijev javnega servisa…kot sem omenil je bila sorodna novica o taboriščnikih Ljubelja odprta za komentiranje in tam se je dogajalo tudi, kar omenjaš….takšno namerno selektivno cenzurirano ravnanje s strani rtv se mi zdi nedopustno, ker, ali so komentarji za vse takšne novice nekega obdobja odprte za vse, ali pa nobenega…onemogočanje komentiranja samo določenega je kršitev poslanstva javnega servisa….sicer pa imajo nenazadnje za neprimerne komentatorje itak zaposlene moderatorje in to je njih dobro plačano delo, ne pa da se kar brez vsakega opozorila zadeva onemogoči….

 6. “Namesto RKC pobrati davek tudi od nepremičnin, namerava Bratuškova raje obdavčiti proizvodne prostore podjetnikom, torej tistim, ki s svojim delom že itak v dihanju na škrge držijo”

  Nekaj takšnega don Marko je pa že artikulirana kritika Bratuškove in se je z njo možno strinjati. /v nasprotju z zgolj predsodki in etiketiranjem – v februarju, marcu/
  🙂
  LP

 7. eh Rado….osnovno sporočilo je še vedno isto kot takrat – Bratuškova prinaša in povzroča nove težave….mogoče ji bo kaj novega kapnilo, ko bo na kolenih pri Frančišku…. 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *