Če nisi vedel/a, zakaj se poročni prstan nosi na četrtem prstu….

Tradicija nošenja poročnega prstana, tega danes svetovno razširjenega običaja, je bila sicer spočeta nekoč nazaj na evropskih tleh in simbolika poročnega prstana je verjetno znana vsem poročenim. Tudi njim. A vseeno mnogi med njimi ne vedo, zakaj se poročni prstan nosi na četrtem prstu dlani….

Kitajska legenda razloži ta splošno sprejet običaj na zanimiv, a obenem prepričljiv način. Po kitajski legendi ima namreč vsak prst dlani svoj pomen in predstavlja bodisi tebe ali pa tvojo družino.

Palec tako simbolizira – družino. Kazalec – brate in sestre. Sredinec, sodobni “fakič”, pa kar tebe osebno.

Po tej definiciji seveda lahko nastane prava zmeda razlage, kaj hoče kdo komu povedati z iztegnjenim sredincem. Ali pa vse enostavno – z gesto iztegnjenega sredinca uporabnik pač enostavno pove, komu oz. čemu je v resnici podoben.

Prstanec, ta tako opevani četri prst, pa simbolizira – partnerja. In nazadnje še mezinec, ki predstavlja – otroke.

To kitajsko trditev se da seveda tudi praktično dokazati, kar lahko preveriš tudi sam/a.

Alora, prste obeh dlani, na blazinicah pod nohti, stakni skupaj. Potem oba srednja prsta skupaj zavij v notranjost dlani tako, da se prilegata od nohtov pa do drugega členka. Ostali prsti naj ostanejo še naprej ravno staknjeni na vrhu.

Najprej poskušaj razmakniti – palce (starše). Ta del bi moral uspeti vsakomur, saj se v nekem trenutku življenja odcepimo od staršev in zaživimo samo svoje življenje.

Potem isto operacijo razdvajanj prstov izvedi še s kazalcema in mezincema. Tudi ta boš verjetno zlahka razdvojil/a. Kazalec namreč predstavlja brate in sestre, razmik teh prstov pa pove, da bo vsak od njih lepega dne odšel na svojo stran. Podobna razložitev velja tudi za mezinca, torej otroke, ki ravno tako uberejo svojo samostojno pot, ko odrastejo.

No, zdaj pa spet postavi vse prste v začetni položaj, torej vsi stikajoči na vrhu, razen upognjenih sredincev. In zdaj poskušaj razmakniti oba prstanca. Če si pravilno izpeljal/a ta navodila, potem ti ne bo uspelo razmakniti obeh prstancev.

In ravno v tem se skriva tista pomembnost, zakaj se poročni prstan nosi na četrtem prstu, prstancu. Ker se prstov ne da razdvojiti, to simbolično pomeni nerazdružljivo vez med dvema poročenima partnerjema in zato prstan na tem četrtem prstu.

Pri vsej tej zgodbi je oblika poročnega prstana še najmanj pomembna, ampak če bom že kdaj nosil poročni prstan, potem bom zvest svojim kovinarskim genom in nekaj takšnega, kot na spodnji sliki, bo ravno prav in prfekt. Itak mi sploh ni jasno, zakaj so poročni prstani tako svinsko dragi, če pa je vsa umetnost poročnega prstana – v prstu…..

Don Marko M

p.s.
Postani aktiven in ponosen del realne zabavne druščine Hočem, da se to zapiše v Ustavo !

Poročni prstan (blog Don Marko M)

9 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Če nisi vedel/a, zakaj se poročni prstan nosi na četrtem prstu….

 1. evo, pa imaš dva unikata….pipo brez šraufa in šrauf brez pipe….to je že optimalna raba materialov….važno da voda lepo teče… 😉 😎

 2. Lušten zapis … Ampak jaz sem prstanca komot dala narazen … ali nisem pravilno speljala naloge?

  Če bosta nosila s tvojo taka prstana, kot sta na slikci, bosta pa zelo povezana, kadar se bosta dovolj dolgo vrtela! 😉
  Midva z mojim sva imela poročne prstane srebrne, on ni hotel zlatega … no, in jaz sem svojega izgubila že v prvem letu zakona, padel mi je dobesedno s prsta … 🙁

  Vse dobro! In če jo imaš rad, se le poroči z njo! 🙂

 3. Ana,

  sicer verjamem, da obstajajo ženske, ki delajo čudeže…. 🙂 ….ampak….narazen si lahko dala samo v primeru, če obeh sredincev nisi skupaj držala po celi njuni srednji površini…..ne goljufat…. 😉
  ja, takšna prstana, kot sem izbral sicer mogoče nista kičasto lepa, sta pa unikatno uporabna, saj pašeta zgolj eden v drugega in v nobenega od preostalih po svetu…..zaradi zahtevnosti in natančnosti bo izdelava trajala, torej imam še dovolj časa na zalogi…. 😎
  vse dobro tudi tebi

 4. Ehm, sicr nisem blond, ampak tele telovadbe s prsti vseeno ne razumem. Ob priliki želim razlago v živo …. pa bom krčila in raztegovala prste, kot jih je treba … 😛

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *