Hiša slavnih igrač – zmagovalca 2013 sta gumi Račka in Šah

Na tem svetu imamo razne vrste Hiš slavnih (Hall of Fame), od glasbenih, športnih, celo internetna obstaja in nekje vmes je tudi Hiša slavnih igrač. Glavno poslanstvo vseh teh Hiš slavnih je seveda zgodovinsko ovekovečenje res posebnih, izvenserijskih pozitivcev, praviloma ljudi, a tudi živali in predmetov, ki so bili in/ali so še vedno največji med največjimi, da bi to večno ostali….

Tega zapisa danes verjetno sploh ne bi bilo, če….Hja, če ne bi kot ponavadi v času rekreativnega brskanja po spletu, ko me naključno klikanje popelje od vica dneva pa do resne politike in vse vmes ali obratno, povsem nepričakovano pristal v tej Hiši slavnih igrač.

In potem sem med raziskovanjem te kar uporabne Toy Hall of Fame ( si vedel/a, da so prve računalniške igrice igrali že 1940 ?) spoznal, da sem se kot otrok preigraval z večino teh slavnih igrač, katere hranijo celo v svojem muzeju. Frače sicer nisem našel med slavnimi, ampak to bo verjetno zato, ker jim ni še nihče razložil nje učinek na steklene površine.

Otrok pa sem še vedno tudi danes, pravijo dokler imaš vsaj enega starša med živimi, le igrače so drugačne. Večje, hitrejše, glasnejše in seveda nobena več zastonj.

Vseeno pa teh slavnih igrač vse od otroštva nekako nisem nikoli zapustil ali pozabil, temveč sem njih rabo prenašal na svoje potomce. Od žoge, kolesa, rolke, frizbija, puzzl, Lego kock, monopoly, nintendo, domin, kart, šaha…. In seveda frač. Lastnoročno izdelanih kakopak. Zdaj sem začel celo resno razmišljati, da začnem sestavljati avtopisto za vsaj nekaj km.

A vrnimo se letošnjima novima članoma Hiše slavnih igrač – gumi Rački in Šah-u, ki sta zmagala v zelo hudi konkurenci.

V Toy Hall of Fame sicer že od 1998 vsako leto izberejo po 2 slavni igrači na povsem demokratičen način. Vsakdo lahko odda svoj predlog za vpis njemu všečne igrače v Hišo slavnih, zdaj svoj predlog lahko oddaš za 2014, in potem sledi glasovanje spletnih uporabnikov in vuala – zmagovalec leta postane znan.

In tako je bilo tudi letos. S prvo novo članico slavnih – gumi Račko, kot mulc sicer nisem imel opraviti, vsaj ne da bi vedel, a zato sem to igračkanje s to plavajočo gumi Račko nadoknadil v kopalno čofotajočih seansah mojih potomcev. Včasih sem bil še hujši od njih in jo odnesel še v morje.

A vse do danes se mi ni svitalo, da ta mala gumi Račka, ki je gostja tudi v večini naših podalpskih domov, ob nastanku v 18. stoletju sploh ni znala – plavati. Goodyear jo je takrat ustvaril za – žvečenje. Saj veš, to je tisti del odraščanja, ko dojenček baše v usta vse kar prime in ni razloga, da ne bi račka postala žrtev napredka.

In šele 1940 se je ta rumena gumi Račka razvila v plavalsko ikono, kot jo poznamo še danes. Splošno svetovno popularnost pa ji je omogočil v svojem nastopu Ernie, eden očarljivih Mupetkov, ki je med balončkastim kopanjem v banji veselo prepeval Rubber Duckie svoji plavajoči Rački in pesem je postala huda uspešnica, ki je dogurala celo do 16. mesta Billboardove lestvice.

Ja, bo kar prav, da je Račka, ki je tudi v podobi jumbo dimenzije prepotovala nekaj rek in morja po svetu, pristala v Hiši slavnih igrač. Nenazadnje tako malo nič zahteva, a tako zelo dosti veselih, nasmejanih trenutkov daje  otrokom.

Račka 1 (blog Don Marko M)

Račka 2 (blog Don Marko M)

In zdaj še drugi finalist, njegova visokost – Šah.

Šah je v bistvu ena najstarejših iger na svetu. V klasični izvedbi te igre sta potrebna dva igralca, šahovnica 64ih črno – belih polj in 32 igralnih figur. Danes je sicer na voljo tudi računalniška verzija, človek proti stroju, a meni je še vedno ljubša klasika.

Čeprav lahko šah izgleda tudi kot enostavna igra, pa je lahko še kako kompleksna in v resnih dvobojih, kjer igralne figure predstavljajo različne vrste borcev, na nek način celo simbolizirajo raznolikost vlog družbenega dogajanja.

Najboljši šahisti so to postali predvsem zato, ker znajo zelo spretno združiti strategiji načrtovanja dolgoročne prednosti pred nasprotnikom in taktiko kratkoročnih premikov. Pravo bojno polje, primerljivo z vsakdanjim življenjem ali vojaško bitko.

Partija šaha je polna skrivnosti, čeprav zelo na očeh. Ravno tako, kot je še vedno neodkrita skrivnost rojstva te igre, saj si tudi strokovnjaki še niso enotni o tem datumu. Tako je možna tudi verzija Murraya, ki zagovarja letnico 570, kot nastanek šaha, a če je tukaj še kakšen dvom, potem ga ni, da se današnja podoba šaha, spočeta v Angliji, igra od 14. stoletja.

Vsekakor pa je šah lahko tudi velik biznis za profesionalce, ampak v svojem bitu je to še vedno igrača, igra, ki združuje očeta in sina, vnuka in dedka, prijatelja s prijateljem….

Šah (blog Don Marko M)

Hiša slavnih igrač je torej na novo zapolnjena in pripravljena za izbor novega leta. Igrače pa, kot opažam, še vedno ostajajo svojstven fenomen, sploh pri malčkih.

Bolj kot je drobna, enostavna, a drugačna, večje so otroške oči in trajnejša iskrica radosti v njih, ko je v njih rokah, ki pa se lahko že v naslednjem trenutku spremenijo v izliv besa in doživljenske zamere, če jo kdo nepooblaščeno uporablja ali celo odtuji nepovratno. In seveda obstajajo tudi tiste preostale igrače…..

Don Marko M

Vrtavka (blog Don Marko M)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *