Ko ženska naredi problem, ga naredi najmanj 10im

Tokrat ena osvežilna, čeprav resnična življenska zgodba. In ja, zgodila se je in se še dogaja pri nas na Obali. Kjer v bistvu vse drugače teče, tudi čas, kljub naši pregovorni ležernosti. Obenem pa niti upam ne pomisliti, da se tovrstna zgodba ni že dogajala tudi drugod po naši mali podalpski, kakor tudi, da se in se še kdaj bo…..

Zgodba bi sicer morala biti resna, nenazadnje je rdeča nit zgodbe ščitenje otroka, a postala je prava tragikomedija in prikaz, kako lahko povsem neodgovorna ženska, poleg ustvarjanja problemov najmanj 10im na en mah, zbija povprečje kredibilnosti tistim pravim ženskam. In ja, ni ne prva, ne zadnja, na žalost….

Zaradi opravičljivih razlogov je ime glavne “junakinje” te zgodbe našega malega obmorskega mesta spremenjeno in bom zanjo uporabil izmišljeno ime Frida K.

“S svojim nekdanjim partnerjem sem bila poročena do aprila leta 2013, ko sem se od njega tudi uradno ločila, skupaj pa nisva živela od decembra 2011. Potem ko sem prekinila zvezo s svojim nekdanjim možem, sem si poiskala novega partnerja in z njim zanosila, maja 2012 se nama je rodila hči, ki pa so ji na rojstni list avtomatsko zapisali ime bivšega moža”, začne opisovati svojo zgodbo Frida K.

Si dobro prebral/a odebeljen tisk ? Ok, gremo naprej….

Veseljaški Fridi K se je torej rodil otrok. Nekako istočasno sta oba moška v tej komediji zmešnjav odigrala odgovorno svoji vlogi ključnega trenutka – sedanji partner Fride je priznal očetovstvo, bivši Fridin mož pa je podal uradno izjavo, da ni oče tega otroka.

Tukaj bi se zgodba lahko tudi zaključila, če….Hja, če v naši mali podalpski ne bi bilo toliko če-jev. Uradni organi so namreč v otrokov rojstni list, kot očeta otroka vpisali danes že bivšega moža Fride.

Preden zaženeš vik in krik nad nesposobnostjo naših birokratov ne pozabi na zgornji odebeljeni tisk. Uradniki so namreč delovali zgolj po zakonu, natančneje 86. členu Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki navaja :
Za očeta otroka, rojenega v zakonski zvezi ali v dobi tristo dni po prenehanju zakonske zveze, velja mož otrokove matere.”

Ja, Frida K je bila še vedno poročena s svojim danes bivšim možem, ko se ji je dogajal nov samec, nosečnost z njim in še rojstvo otroka.

V takšnih primerih se pokaže vsa bizarnost in neživljenskost naše zakonodaje in več kot jasno je, da nujno potrebujemo novo družinsko zakonodajo, ki ne bo pod krinko ščitenja otroka naprtila na grbo plačevanja vseh stroškov, s preživninami vred, moškim, ki dejansko niso imeli nič, prav nič zraven ob spočetju otroka.

In takšnih primerov Fride K v naši mali podalpski hodi v tisoče, verjetno bi jih bilo še več, če bi se več očetov odločalo za DNK raziskave…..

A vrnimo se k, poleg bivšega moža, nič krivemu in dolžnemu otroku, ki v rojstnem listu še vedno nima imena pravega očeta.

Ker zgolj priznanja bivšega in sedanjega partnerja Fride glede očetovstva niso zadostovala za spremembo otrokovih očetovih podatkov v rojstnem listu, je morala Frida po zakonu vložiti tožbo na sodišče za spremembo tega podatka, za kar je za sodne stroške in odvetnika morala plačati, no njen novi partner, 700€.

A sodnica ji je pojasnila, da mora vložiti 2 tožbi – eno proti hčerinemu očetu za priznanje očetovstva, drugo pa proti hčeri in njenemu bivšemu možu. Pa je že 2000 € stroškov….A prava žurka za Frido se šele začenja….

Na sodni obravnavi prejšnji mesec je sodnica sicer ugotovila, da je v primeru vse jasno in da se bo rojstni list otroka ustrezno spremenil pri imenu očeta, ampak….

Ampak šele potem, ko bo Frida, za 1200 €, opravila DNK test očetovstva. In DNK analizo mora opraviti tako za mamo, kot za očeta.

Se ti zdi ta odredba sodnice nesmiselna ? A lahko se vprašamo tudi drugače – kaj pa če DNK analiza pokaže, da tudi sedanji partner Fride ni oče tega otroka ? Ker pri Fridah je, zdaj dokazano, vse možno….

In za sklepno misel v tem primeru je spet poskrbela, kakopak, Frida K, ki je zbesedičila, da je ta svoj primer predstavila javnosti za vzorčen primer, če bi se še kateri Fridi kaj takšnega zgodilo.

Obenem pa zaključila : “Bistvo celotne zgodbe je, da se pred zagato, katero povzroča ZZZDR, lahko zavarujete le tako, da se pred rojstvom otroka starša poročita“.

Ampak Frida K, mar nisi bila ti pred rojstvom in ob rojstvu otroka poročena…..

Don Marko M

Wild one (blog Don Marko M)

 

9 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Ko ženska naredi problem, ga naredi najmanj 10im

  1. kako se šele zakomplicira, če starša nista poročena in oče umre tik pred porodom drugega otroka…

  2. verjamem Mira….ampak tisto so že primeri vpliva višje sile, na katere nimamo vpliva, zakonodaja pa očitno ni pripravljena na takšne izredne primere…..moja zgodba sodi med tiste bolj “tradicionalne”, kar je zakonodaja očitno upoštevala….

  3. jah..osebno poznam še eno tako Frido..v naši državi je potrbano biti ločen za ‘delanje’novih otrok 🙂

  4. Jp….tako je in čisto nič drugače…..naša zakonodaja oz. zakonodajalci imajo visoka moralna načela in verjamejo v monogamijo oz. zvestobo ves čas trajanja zakonske zveze na papirju….so skoraj bolj papeški od papeža. Da pa moraš vlagati tožbe, čeprav nov partner prizna očetovstvo in se bivši mož s tem strinja, mi je pa “tumač”.
    Kar se pa tiče Fridinih prelomnic v zakonski zvezi pa…… meni manjkajo 4 meseci, čeprav matematika ni moja jaka strana 🙂

  5. Nadinka,

    ma jaz mislim, da so tako naredili zakonodajo ravno zato, ker ne verjamejo v zvestobo v zakonski skupnosti….s tvojo matematiko pa je vse ok, le da verjetno nisi opazila sodobnosti instant trendov, po katerih po novem zadostuje zgolj 5 mesecev od spočetja do rojstva otroka…. 😎

  6. Izven zakonski ali celo istospolni partnerji ……. se lahko tudi njim to dogaja ? 😛

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *