Originalne slike, katere je Antoine de Saint-Exupéry naslikal za Malega princa

So knjige, ki so enostavno brezčasne. In z vsakim branjem bolj žive. Ki z vsakim naslednjim branjem, kljub ohranjanju bistva, razgalijo drugačne dimenzije. Pred kar nekaj leti sem dobil v dar Malega princa in ga od takrat prebral vsaj 20x. Danes trdim, da človek ne rabi branj Biblije in ostalih duhovnih gradiv, niti motivacijskih tečajev, če je le vsaj 1x prebral Malega princa. Kot sem rekel, obstajajo brezčasne knjige…..

Mali princ je tudi eden tistih redkih biserov svetovne literature, ki v sebi ponuja sprejemljivost vsebine bralstvu vseh starosti, od otroških, do konca let in vseh let vmes, obenem pa lahko bralec v vsakem starostnem obdobju drugače dojema vsebino, ob ohranjanju rdeče niti.

Čeprav je avtor malega princa Antoine de Saint-Exupéry v svojem življenju napisal 6 knjig, pa je Mali princ, na pičlih 78 straneh žepnega formata, postal in ostaja ena njegovih najbolj znanih in priljubljenih knjig na svetu, tako med otroci, kot odraslimi.

Antoine je bil v času nastanka knjige komercialni pilot, ki, začuda ali ne, ni obvladal angleškega jezika, zato je svoje remek delo spisal v francoščini, a ne v Parizu, temveč New Yorku in Long Islandu, kamor je prispel leta 1940, po nacistični invaziji na Francijo.

V aprilu 1943, kmalu po izdaji knjige, je, takrat 43 letni, Antoine de Saint-Exupéry, v papirnati vrečki izročil svoj rokopis Malega princa, skupaj s slikamii, svoji prijateljici Silviji Hamilton in ji razložil : “Rad bi vam dal nekaj čudovitega, a to je vse, kar imam”. Takoj zatem je odpotoval v Alžir, kot član FFL.

“Prenesti moram dve, tri gosenice, če želim spoznati metulja.” – Antoine de Saint-Exupéry

Čeprav je Antoine že prekoračil, za 8 let, zgornjo mejo za pilota, je bil vztrajen vse dokler je dobil dovoljenje za letenje. 31.julija 1944 je poletel na izvidniško misijo – in se nikoli več vrnil. Umrl je v svojem 44 letu. Nekaj let kasneje so našli dele njegovega letala, nek ribič pa je v bližini Marseilla zajel v mrežo njegovo srebrno zapestnico.

Mali princ je bil v avtorjevi domovini Franciji objavljen šele dve leti po avtorjevi smrti, leta 1968 pa je Morgan Library & Museum iz New Yorka postala lastnica rokopisa Malega princa, ki sicer v izvirniku vsebuje 30.000 besed, kakor tudi malo znanih izvirnih akvarelov, katere je ustvaril sam Antoine de Saint-Exupéry in so predstavljeni v nadaljevanju.

Danes je ta brezčasni Mali princ preveden v preko 260 jezikov in narečij, vsako leto pa ga še vedno prebere na milijone ljudi po svetu, kot sem že omenil, vseh starosti. In če ga še slučajno nisi prebral/a, potem izvoli, priporočam…..

“Človek vidi dobro samo s srcem. Bistvo je očem nevidno.” – Antoine de Saint-Exupéry

Don Marko M

Mali princ 01 (blog Don Marko M)

Mali princ 02 (blog Don Marko M)

Mali princ 03 (blog Don Marko M)

Mali princ 04 (blog Don Marko M)

Mali princ 05 (blog Don Marko M)

Mali princ 06 (blog Don Marko M)

Mali princ 07 (blog Don Marko M)

Mali princ 08 (blog Don Marko M)

Mali princ 09 (blog Don Marko M)

Mali princ 10 (blog Don Marko M)

4 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Originalne slike, katere je Antoine de Saint-Exupéry naslikal za Malega princa

  1. Pred leti sem knjigi kupila hčerki in jo od takrat tudi sama še nekajkrat prebrala. Res je, da jo v vsakem starostnem obdobju dojemaš drugače, poleg tega pa se mi zdi, da na to vpliva tudi razpoloženje – brala sem jo v srečnih obdobjih in obdobju depresije, v slednjem mi je dala nekaj povsem drugega.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *