Koliko stanejo “Ameriške sanje” ? Kaj pa “Slovenske sanje” ?

No, pa smo končno dobili natančen izračun koliko stanejo “Ameriške sanje” in seveda, kaj vse zajemajo. Saj veš, to so tiste sanje, katere kavboji prodajajo po svetu že 10letja, kot glavno blagovno znamko ZDA. A čeprav so te sanje njih politiki predstavljali, in še kar nažigajo, kot nekaj vsakomur dostopnega, je zdaj jasno, da so postale ameriške sanje za večino zgolj vic dneva, tedna, meseca, let….

In do te ugotovitve so prišli kar kavboji sami, natančneje njih analitiki, ki so analizo “American dream” pred nekaj dnevi dokončno razčlenili tudi v številkah, da bo ja tudi vsak odrasel razumel, torej koliko denarja je dejansko potrebno za živeti te njih sanje, kot prvi pa je rezultate teh analiz predstavil Usatoday.

Po skrbno opravljenih analizah se je prikazal rezultat, ki je osupnil, pa ne le kavboje – zgolj 11% oz. 16 milijonov ameriških gospodinjstev, povprečno vsako 10to, si je namreč v 2013 lahko privoščilo živeti ta, za večino očitno nedosegljiv, ideal nekih sanj. Seveda z vsemi milijonarji in milijarderji vred.

Ali kot je cinično pripomnil nek znan Američan – ameriške sanje lahko živiš, če spiš. Tako nekako.

Drugače pa temu “American dream” pri nas enostavno rečemo – normalno življenje. Torej življenje brez dodatnih obremenitev in stresov, kako boš brez skrbi plačal mesečne položnice.

130.357 $ – to je spodnja meja zneska, ki omogoča 4 članski družini v ZDA živeti ameriške sanje, kar pomeni, da morajo mesečni prihodki družine znašati okoli 10.900 $.

Da pa bi zaslužila družina teh 10.900 $ mesečno, mora seveda najprej imeti srečo, da sploh ima dobro plačano službo, sledi dnevno in non-stop 12 – 16 urno garanje, kar ima seveda po drugi strani uničujoče posledice za ohranjanje družine (3. na svetu po številu ločitev) in otroško samorastništvo. Od tu pa do gledanja strelskih masakrov po tv pa je itak zgolj korak….

No, tako pa izgleda “American dream” v podrobnejših številkah za leto, po izračunih analitikov :

Hiša – dom : le kaj bi bile “ameriške sanje” brez doma ? Letna cena za hišo-dom v vrednosti 275.000 $, seveda pod 30 letno hipoteko, s 4% obrestno mero in 10% avansom, znaša 17.062 $.

Živila : Na leto je potrebnih 12,659 $ za 4 člansko družino. Ta znesek je baziran po programu “zmernih nakupov živil”, katerega si je omislila USDA.

Avtomobil : “Ameriške sanje” vsebujejo avtomobil pravega cenovnega razreda, najbolj primerna sta 4WD/SUV, za kar se odšteje 11.039 $ leasinga letno.

Zdravstvo : analitiki so za stroške zdravstva uporabili Milmanov indeks, v ceno pa všteli tudi zavarovalne premije in določene stroške gotovinskih plačil, vse skupaj pa zaokrožili na 9.144 $.

Dober odnos z oblastjo : od letnega družinskega prihodka je treba odšteti 30 % za zvezne, državne in lokalne davke.

Šolanje : 9.000 $ bi moralo zadostovati za letno kritje šolskih stroškov otrok, od česar je del namenjen varčevanju za college.

Varna prihodnost : v to je vštetih 17.500 $ letnih prihrankov za pokojninski načrt, ki je obenem maksimalen znesek za vse izpod 50ega leta starosti.

Dopust : ameriške sanje seveda zapovedujejo tudi občasen pobeg iz krute realnosti in privoščenje nekaj malega uživanja, kar stane 4.580 $.

Ostali stroški : seveda si je danes življenje že težko predstavljati brez gsm-a, kabelske tv, interneta, za kar je potrebno letno odšteti 3.100 $. Med te stroške so všteti izhodi, večerje v lokalih, stroški popravil in nakupov drugih stvari za gospodinjstvo.

Tej isti analitiki seveda obenem dodajajo, da obstaja možnost določenih odstopanj živetja “Ameriških sanj”, saj obstajajo določene razlike standarda med recimo Indianapolisom ali Tulso, ter med New Yorkom ali San Franciscom, kjer recimo cene skačejo v nebo.

In kaj se dogaja tistim Američanom, ki še vedno čakajo na izpolnitev tega big dream ?

Pa, recimo, 77 milijonov njih, od 314 skupnih milijonov, na leto prejme pod 24.000 $, kar je sicer minimum za 4 člansko družino. 38 milijonov ne zasluži niti tega. Preostale družine, do vsote števila sanjačev, letno zaslužijo do 51.000 $, s čimer niso ne na nebu, ne na zemlji. Dodatnih 48 milijonov je še vedno brez zdravstvenega zavarovanja. “Ameriške sanje” očitno še vedno živijo, le bolj sodobne so postale.

In koliko stanejo “Slovenske sanje” ?

Pa ne morem si kaj, da ne bi, namesto podrobne analize, katero itak tudi sam/a živiš, uporabil misel kultnih Laibach – “American dream is for Americans only. We sleep better without it.”

Don Marko M

Ameriške sanje (blog Don Marko M)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *