Največji bankroti držav po svetu – Nemčija vodilna, Slovenija na vrsti

Države gredo v bankrot bodisi zaradi sodelovanja v vojni, sploh če so poraženke, nesposobnih politikov, ki ne upravljajo državo po vzoru dobrega gospodarja in državljanov, ki takšne politike (iz)volijo, ali, v sodobnosti zaradi nezmožnosti plačevanja kreditnih obveznosti, katere so povzročili prej omenjeni politiki. In ko začne država najemati kredite zgolj za plačevanje obresti kreditov, je to jasen znak začetka bankrota države….

V času novejše zgodovine so morale številne države razglasiti bankrot. Razlogi so bili različni, posledice takisto. Glede na to, da imamo v EU praktično v bankrotu Grčijo in glede na to, da je pred dnevi svoj delni bankrot napovedala tudi Argentina, je kar primeren čas, da si ogledamo prvih deset vodilnih držav, ki so doživele in preživele svoje bankrote v zadnjem stoletju.

1918. Sovjetska zveza
Po Oktoberski revoluciji je Rusija razglasila stečaj. Glavni razlog za takšno odločitev je bil, da je nova Leninova vlada zavrnila plačevanje dolgov, katere so zapustili ruski carji, ki so po revoluciji zbežali in živeli v tujini. Stečaj Rusije je še posebej prizadel lastnike/posrednike menic v Franciji. Dolgove iz tega stečaja je Rusija poplačala šele v 90ih 20. stoletja, po razpadu Sovjetske zveze.

1923. Nemčija
Tega leta je hlebec kruha v Nemčiji stal 200 milijard mark in Nemci so tega leta hodili v trgovino po nakupih živil s košaricami polnimi denarja, za katerega so dobili malo nič. Takšen vratolomen padec vrednosti denarja je bil in je še vedno eden najekstremnejših primerov nekega industrijskega naroda.
Vrednost je padala praktično iz ure v uro. Nemci so tako plačevali posledice Prve svetovne vojne in ekstremne zadolžitve, ta izkušnja in šok pa so vplivali tudi na kasnejše generacije Nemcev.

Bankrot Nemčija (blog Don Marko M)1933. Newfoundland
Newfoundland, današnja kanadska prvonica, je Eden tistih primerov, ki dokazujejo, da lahko stečaj posamezne države pomeni tudi njen konec, tudi za vedno. Nekoč je bila država Newfoundland samostojna v sklopu Britanskega imperija, a po bankrotu leta 1933 je ta država izgubila svojo neodvisnost in od takrat je provinca Kanade.

1945. Nemčija
Kot bi Nemcem ne bilo dovolj iz izkušenj Prve svetovne vojne, so zadevo ponovili dobrih 20 let kasneje. Po Drugi svetovni vojni namreč nič več ni bilo, kot prej – Nemčija je totalno bankrotirala. Tri leta po vojni je vrednost njene valute strmoglavo padala, ker industrija in kmetijstvo nista funkcionirala, istočasno pa je bilo v obtoku vedno več in preveč denarja. Ekonomski vzpenjanje se je začelo šele 3 leta kasneje, leta 1948, z reformo valute in uvedbo treh območij – ruske, ameriške in britanske.

1971. ZDA
To, kar se je v 70ih zgodilo ZDA, danes poznamo kot “Nixonov šok”. Takratni predsednik Richard Nixon je namreč praktično čez noč odstopil od t.i. “zlatega standarda” s tem, ko je sprejel odločitev, da dolarju ni več potrebna proti vrednost v zlatu. S to potezo je v bistvu Nixon razglasil stečaj svoje države.

Bankrot ZDA (blog Don Marko M)1998. Rusija
Zaradi padanj cen nafte leta 1998, je padla tudi vrednost ruskega rublja. Ekonomsko gledano sicer Rusiji takrat ni šlo najbolje praktično od razpada Sovjetske zveze in Rusija se je vse bolj zadolževala, njen dolg je rastel in se je povzpel že na astronomskih 140 milijard $. To je bilo kakopak preveč celo za Rusijo, ki ni bila več sposobna odplačevati svojih dolgov in je zato objavila stečaj.

2002. Argentina
Trenutna aktualna kriza v Argentini bi zlahka Argentincem obudila neprijetne spomine na leto 2002, ko je finančni sistem doživel kolaps, ker je država postala plačilno nesposobna. Posledice so bile strahotne – generalni štrajki, spopadi ljudstva s policijo, ropanja hipermarketov, vlomi v banke…Največji del svojih prihrankov je takrat izgubil predvsem srednji družbeni razred.

2008. Islandija
V času svetovne finančne krize je vlada Islandije poskušala rešiti državo tako, da so banke prešle v last države, a žal so ta korak izvedli prepozno. Islandija ni zmogla več odplačevati svojih dolgov in stečaj je udaril na velika vrata, čeprav uradno niso bankrotirali, ker so bili deležni tuje denarne pomoči, ki pa seveda ni (bila) nepovratna. Po preobratu je na oblast prišla desnica, državljanom odpisala dolgove, kar je seveda izjemno vznemirilo tuje upnike po svetu in začeli so praktično na novo postavljati državo na nove temelje.

2010. Grčija
Dolžniška kriza v Grčiji je bila leta in je še na dnevnem redu EU. In vsakič, ko je bila Grčija tik pred razpadom, bankrotom, so se vrstila nočna zasedanja v Bruslju, ki so jo navidez za nekaj časa izvlekla iz težav. In ta navideznost reševanja ima v Grčiji hude posledice – vsak četri državljan je nezaposlen, med mladimi do 25 let celo vsak drugi, življenski standard je strmoglavil, cene skačejo v nebo, vse ostale proteste in pretepanja grških (bivših) delavcev, državljanov, z njih policijskimi enotami, pa itak lahko spremljamo še vedno redno.

2012. Belize
Belize, malo obmorsko državo v Srednji Ameriki ob Karibskem morju, je v bankrot spravil dolg pičlih 23 milijonov $. Zaradi prevelikih deviznih dolgov Belize ni bila več zmožna ZDA plačevati niti obresti in sledil je stečaj.

In kako kaže Sloveniji ? Hja, odlično. Kredite, najemane od jastrebov, s katerimi se komaj še poplača zgolj obresti minulih kreditov, se najemajo po tekočem traku, stečaji podjetij in osebni stečaji se plemenitijo vsako leto za novih 10 – 20 % novih primerov v stečaju. Skratka, na dobri poti smo. Če se ne bo odpisalo dolgov tistim podjetnikom, ki so pristali v težavah zaradi neodgovornih drugih podjetnikov in politikov, ter seveda tudi vsem državljanom….

Don Marko M

Bankrot (blog Don Marko M)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *