Slovenska podjetja reveži proti tistim iz Romunije, Bolgarije, Hrvaške, Srbije….

SeeNews, neodvisen podajalec poslovnih informacij, je predstavil svež seznam 100 najboljših podjetij JV Evrope, kamor so, poleg Slovenije, uvrščena še podjetja Albanije, BiH, Srbije, Hrvaške, Makedonije, Moldavije, Črne gore, Romunije in Bolgarije. In pogled na seznam, kjer vse te države prekašajo Slovenijo, ni ravno prijeten….

Podatke za oblikovanje teh naj 100 podjetij JV Evrope že sedmo leto zapored pri SeeNews seštevajo na osnovi pridobljenih podatkov nacionalnih komercialnih registrov, iz borz, spletnih strani vlad in podjetij, industrijskih regulatorjev in podjetij samih.

Na seznamu SEE TOP 100 podjetij iz omenjenih držav, se med prvih 10 po višini skupnih prihodkov za leto 20113 nahaja le eno slovensko podjetje in sicer Petrol. Celoten seznam si lahko ogledaš na tej povezavi.

Med slovenska podjetja so sicer uvrstili tudi podjetja, ki zame sicer niso (več) slovenska, kot recimo Lek d.d., OMV Slovenija d.o.o., Poslovni sistem Mercator d.d.

Vsega skupaj je med top 100 v konkurenci omenjenih držav JV Evrope praktično nič slovenskih zasebnih podjetij, razen Impol d.o.o na 77 mestu in Engrotuš d.d. na 80 mestu, katerega sicer do sedaj še ni bilo na tem seznamu.

Slovenska podjetja so v tej konkurenci večinoma v drugem, spodnjem delu seznama, kar velja tudi za Telekom na 52 mestu, slovensko čast pa nekako rešuje Petrol na 4. mestu.

In zdaj seveda še 1x več sledi vprašanje, zakaj hoče država na vsak način privatizirati še tista redka dobro stoječa državna podjetja, med katera sodijo tudi Telekom in Petrol. Upam si trditi, da noben normalen poslovnež ne bi nikoli prodal kokoši, ki mu nosi zlata jajca, sploh če se redko valijo.

Kot bi že ne bilo dovolj to, da nas je EU uvrstila med “zaostale” države JV Evrope, ki nas, za nameček, celo še prehitevajo po levi in desni. No, ni nas EU sama uvrstila v to skupino, roko na srce to je pač naša realnost, katero smo dovolili zakuhati našim levo desnim parlamentarcem. Slovenija – zemljo obečana, so včasih ravnali Buldožerji…..

Don Marko M

Bek to fjučr

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *