LV 2014 – na Obali edini zmagovalec Gregor Strmčnik in Radi imamo Ankaran – oveneli Popović, Jeretić in GG Mišić

Moja “želja” oz napoved, da bo v Kopru sicer nekako zmagal Popović, ki pa ne bo več imel večine v mestnem svetu, se je izpolnila, kot tudi, da bosta izvisela Popovićeva satelita Jeretić in 2xGašpar 1x Mišič. In kakor tudi, da bodo v Ankaranu pometli s tistimi, ki mislijo, da je vse njihovo…..

Skratka, predvolilna kampanja Jeretiča, ki je le to oblikoval za Popovića tako v Kopru, kot Piranu in Ankaranu, je bila čista katastrofa in prinesla popoln večinski polom, pa čeprav je Jeretič trdil, da zdaj po 20ih letih v politiki pa že vse ve kako je treba. Kar daješ, pač dobiš. Karma je kurba.

Letošnje tretje volitve so prikazale predvsem in spet popolno nepredvidljivost volilcev, v kateri se povsem zmeša tudi največjim strokovnim napovednim analitikom. A nekaj postaja že zelo jasno – nekoč “velike” levo desne stranke, ki so z veseljem in brez slabe vesti uničevale našo malo podalpsko, so na poti izumrtja….

Te stranke namreč tonejo iz leta v leto in le pasivnosti še vedno preveč državljanov se lahko zahvalijo, da še nekako hodijo skozi na volitvah. Na tokratnih lokalnih so te levo desne komunajzarske stranke prejele kar 30 – 40 % manj glasov kot leta 2010 in toliko manj izvoljenih kandidatov.

Kolikor pa je zanimivo to potapljanje teh strank, toliko bolj je, da so v vzponu neodvisni kandidati, ki so pobrali večino županskih sedežev. Sicer mislim, da je 20 – 30 % teh neodvisnih v bistvu zgolj satelitov tistih potapljajočih, ki so jih tako plasirali, da si tako še nekako ohranjajo položaj, a je ostalih dejansko neodvisnih še vedno dovolj.

Volilna udeležba na Obali običajno številčna

Vse štiri Obalne občine so doživele dokaj standardno volilno udeležbo, ko gre za lokalne volitve – Koper 49 %, za drugi županski krog je glasove oddalo v Izoli 42 % in Piranu 44 %, medtem ko so absolutni rekord lokalnih volitev na Obali z udeležbo tokrat potolkli v novi občini Ankaran s 73 %.

Druga županska kroga v Izoli in Piranu

Čeprav po mojem ne bosta nič spremenila, se bosta čez dva tedna odvila druga kroga v najstarejšem in naj ribiškem mestu na Obali.

V Piranu se bosta še enkrat pomerila vodilni in aktualni župan Peter Bossman ter popovićev medijski guru Sebastjan Jeretič, v Izoli pa aktualni vodilni župan Igor Kolenc ter Branko Simonovič. Po moji oceni bosta oba aktualna župana to ostala tudi po drugem zadnjem krogu.

V Kopru Popovićevi šokirani

Nobenega huronskega veselja ni bilo tokrat v štabu Borisa Popovića. Kako le, ko pa je bilo vsem jasno, da so dejansko izgubili. Izgubili večino v mestnem svetu oz. kar celih 40% v primerjavi s prejšnjimim volitvami in poslej se bodo morali pač, v 33 članskem svetu, s svojimi 13 člani pogovarjati z ostalimi pred sprejemi vsakih odločitev, pa čeprav je Popović že izjavil, da se on ne misli z nikomer pogovarjati.

Ali to pomeni, da se ne bo več metalo milijonov za nekakovosten poslikan beton po mestu, palme in podobne svinjsko drage kozlarije ? Ne vem še, ker bodo ta novi šele morali pokazati svoje.

V vsakem primeru pa bodo naslednje seje našega mestnega sveta še zelo zanimive brez dosedanjega večinskega totalitarizma županove stranke. Popović sicer lahko računa še na 2 sedeža svoje druge stranke, ka rne ob doovlj, zato bo zanimivo videti kateri, kako in če od novih se mu bo prodal.

Nobenega razloga za veselje pa nima, kljub izvolitvi, Boris Popović, ki je tokrat prejel kar 35% manj glasov kot na prejšnjih volitvah. Izgubil je torej “svoje” volilce, ki bodo očitno še odtekali.

Dejansko bi stvari še bolj porazno izgledale, če ne bi Popovića tako v Kopru, Piranu in Ankaranu reševala njegova druga, priložnostno ustanovljena, stranka SZV, ki pa še vedno ni uspela ustvariti omembe vrednih rezultatov.

Kar bo še posebej dobrodošlo pri delitveni bilanci Kopra z novo občino Ankaran, kjer je bilo in je za pričakovati, da bo Popovićev kader še kako oteževal ta postopek Ankaranu, s čimer pa bo samo še dodatno povzročal škodo tako Kopru, kot Ankaranu.

Glavno presenečenje, ali pak tudi ne, je bila tokrat v Kopru Združena levica. Še do pred mesecem jih ni bilo nikjer, zdaj pa so na prvo žogo pobrali 3 mandate v mestnem svetu in to praktično brez vsake omembe vredne predvolilne kampanje.

Popovičeve volilce je tokrat očitno pobrala SMC, kateri z županskim kandidatom ni ravno zacvetelo, jim je pa s 6imi sedeži v mestnem svetu. In ja, tudi Polka Bošković je dobila 1 sedež v mestnem svetu in utegne biti tisti satelitski jeziček v korist Popovića.

Sicer pa še vedno trdim, da bomo v Kopru imeli nadomestne županske volitve, ker bo sodišče županu potrdilo že določeno kazen, kar bo pomenilo tudi najmanj 3 letno prepoved opravljanj javnih funkcij…..

Radi imamo Ankaran

In tudi dokončno se je spon tiranstva Popoviča rešil Ankaran. Gregor Strmčnik je tako postal prvi župan nove občine Ankaran in v velikem slogu povozil edinega proti kandidata 2x Gašparja 1x Mišiča.

GG Mišiču, torej Popoviću, je bil dodaten udarec zadan tudi v izvolitvi v občinski svet, kjer je Radi imamo Ankaran zapolnila 8 od 12 sedežev.

Preostale 4 sedeže pa sta skupaj prejeli Popovićeve SZV in AJN, ki sta za potrebe volitev v Ankaranu na stalna prebivališča naselili skoraj 500 oseb, a jim tudi to ni pomagalo v Popovićevi želji po prevzemu Ankarana.

Ankaran bo tako zdaj, čeprav bo Popović zagotovo poskušal zelo škodovati pri delitveni bilanci Koper – Ankaran, zagotovo postal najbolj rentabilna in premožna občina v državi, ki ob dobrem gospodarjenju dejansko sploh ne rabila nobenih kreditov za prav nič.

Ankarančanom velika čestitka za vztrajnost in pravi podvig ustanovitve svoje občine, ter obilo uspehov v prihodnje. Dejansko so si svojo občino zaslužili, ker imajo radi Ankaran z vsem kar je v njem.

Na lokalno volilno tematiko pa si ponovno kakšno rečemo ob nadomestnih županskih volitvah v Kopru……

Don Marko M

Ankaran (blog Don Marko M)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *