Ustanovljena prva vlada republike Primorske

Septembersko jutro. Primorski poslanci iz vseh smeri stopajo proti predvidenemu zbirnemu mestu. Vsak zase, a vsi z enim ciljem – ustanovitvijo prve samostojne primorske vlade. Zgodovinski dogodek, ki je postavil temelje za prihodnost Primorske….

Tistega septemberskega dne 1944 se je na Lokvah zbralo 150 primorskih poslancev iz Posočja, Brd, Krasa, Gorice, Benečije, Trsta in Istre, od katerih je bilo 137 predstavnikov izvoljenih iz krajevnih in okrajnih narodnoosvobodilnih odborov, 18 odposlancev iz vojaških enot in 3je duhovniki, da bi ustanovili prvo primorsko vlado.

In so jo. Prva primorska pokrajinska vlada je po ustanovitvi delovala vse do leta 1947, njen prvi izvoljeni predsednik pa je bil pisatelj France Bevk.

Prva primorska vlada je bila sestavljena iz 10ih resorjev, ter 2ema mestoma za predstavnika italijanske manjšine in duhovščine. Ja, naši predniki, NOB borci, so bili očitno naprednejših misli in duha, nenazadnje – če ne bi bili nas itak ne bi mogli osvoboditi izpod fašistično nacistične grozljivke.

Mogoče so takrat naredili samo eno napako in sicer popustili vztrajanju Bevka, da se Slovensko Primorje združi z Jugoslavijo in posledično preostalo Slovenijo. Se pa trudim razumeti, da je bila takšna odločitev v tistih časih smiselna predvsem za varnost Primorcev.

Ta 3 leta prve primorske pokrajinske vlade so seveda izjemna dragocenost in danes, ko praznično mineva 70 let od ustanovitve le te, je le ta za Primorce še bolj goreča tema, ki nikoli ne sme biti pozabljena. Le da se, za razliko, danes na Primorskem ne sanja o pripojitvi Primorske Sloveniji, ampak ravno obratno.

Primorci praktično od osamosvojitve dalje zahtevamo od slovenskega parlamenta ustanovitev Samostojne pokrajine Primorska, a se parlamentarci vsa ta leta, kljub uredbi EU po ustanovitvi pokrajin, izogibajo sprejetju tega zakona.

A nekega dne pride tudi ta dan. Če je prišel za naše predhodnike, ki so ustanovili prvo primorsko pokrajinsko vlado, potem bo tudi za sodobnike, da nadaljujemo delo te prve vlade…..

Don Marko M

Primorska vstaja (blog Don Marko M)

Primorska republika (blog Don Marko M)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *