Prihaja CHIP – prvi zmogljiv računalnik za 9 dolarjev, za vsak žep

Čista revolucija. Poslej si bo praktično vsakdo privoščil zmogljiv računalnik in to za pičlih 9 $. Velikosti zgolj 6cm dolžine in 4cm širine je idealen za delo, igro in vse vmes, trdijo 1 dekle in 8 fantov iz skupine Next Thing Co.. Namizni računalnik za žepno prenašanje…..

Skratka, če ne čutiš več potrebe, da ti računalnik zaseda pol mize ali pa se le odločaš za nakup novega, potem je zdaj tu idealna rešitev. CHIP – je računalnik, sicer manjši kot plačilna kartica, a zmogljiv tako in toliko kot praktično vsi ostali računalniki.

Ploščica vsebuje, poleg Linux operacijskega sistema, tudi Wi-Fi in Bluetooth adapterje ter priključke za VGA in HDMI monitorje. Poganja ga 1 GHz procesor, 512 RAM-a, s trdim diskom 4 GB.

Vanj lahko instaliraš operacijski sistem Debian, lahko pa ga vključiš tudi v napravico PocketCHIP, ki premore touchscreen zaslon in tipkovnico.

Kot rečeno stane osnovna verzija CHIP celih 9 dolarjev, z dodatki VGA adapterjem 19$, s HDMI adapterjem pa 24$.

Ekipa Next Thing Co. so seveda ta svoj računalnik ponudili na Kickstarter, kjer so pričakovali zbrati 50.000 dolarjev, a danes jih imajo od kupcev naloženih že 786,136   dolarjev, do konca zbiranja pa je še 25 dni in vse kaže, da bodo padali milijoni. Zasluženo.

Dekle in fantje napovedujejo prve dostave CHIP računalnikov od septembra letos dalje in če te zanima še kaj in vse povezano, kar je ekipa predstavila o CHIP, potem klikni na njih Kickstarter predstavitev.

Sploh ne dvomim, da bomo kupci CHIP našli razne možnosti (upo)rabe malega velikega računalnika, še posebej pa bodo verjetno te novosti veseli tudi posamezniki in podjetja, ki eksperimentirajo s prenosno tehnologijo in mikro napravami.

Pa tudi drugače bo poslej redkokdo lahko rekel, da si ne more nabaviti povsem novega in dovolj dobrega računalnika za ceno nekaj kavic….

Don Marko M

CHIP računalnik (blog Don Marko M)

2 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Prihaja CHIP – prvi zmogljiv računalnik za 9 dolarjev, za vsak žep

  1. Potem je to prav zame sploh če se lahko gledajo tudi filmi zmerne kvalitete ter igrajo igre iz emulatorjev.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *