70 let zmage nad nacizmom/fašizmom !

Nemcem, vsaj večini nemškega ljudstva, je že 10letja povsem jasno, da so njih predniki spočeli ne le eno, pač pa kar dve grozodejstvi morilskih svetovnih dimenzij nad nedolžnimi in to obžalujejo v izkazovanju spoštovanja žrtvam nacifašističnega terorja…..

Pa da ne bo pomote – tudi tisoči in tisoči Nemcev so bili v lastni domovini žrtve nacističnega terorja v 2. svetovni vojni, ker se niso strinjali s popolnim idiotizmom malega brkatega malarja tretjega rajha.

Poleg vsega gorja je nacifašizem povzročil tudi skoraj 80 milijonov nedolžnih žrtev predvsem po Evropi, tudi po svetu, med ostalim tudi 1,6 milijona umorjenih na ozemljih bivše skupne SFR Jugoslavije.

In večini Nemcev je tudi danes zelo kristalno jasno, da so danes kjer so predvsem v zahvalo odpisovanja dolgov in odškodnin, katere bi sicer Nemčija morala plačevati v polni ceni za nacistično početje in če ji ne bi teh dolgov odpisovali ravno vsi tisti, nad katerimi je nacizem izvajal grozodejstva, potem bi bila Nemčija še danes zgolj neka tretje razredna država med nerazvitimi.

Tega se danes zaveda 90% Nemcev, zavedajo se in priznavajo nacistično storjeno krivico, žalosti, sramoto, a obenem tudi zahvalnost. Zahvalnost, da jim je bila ravno s strani najbolj zatiranih zaradi nacizma omogočena nova priložnost. Priložnost, da živijo naprej in da se potrudijo kolikor toliko popraviti nacistične grozote.

Tako je povsem razumljivo, da Nemci tudi 70 let po nacizmu izrekajo spoštovanje do žrtev, katere so povzročili njih predniki, čeprav se zavedajo, da ta črn madež njih zgodovine ne bo kar tako izginil. Ko bi se le tudi slovenski RKC domobranci tega zavedali na takšen način…..

Mogoče se Nemci tudi zaradi tega še danes tako ostro borijo proti vsakim poskusom poveličevanj nacizma v svoji državi in ostro kaznujejo tiste, ki si to dovolijo. Recimo v eni Sloveniji si lahko danes dovoliš paradirati v naci uniformah, vpiti tisti “hail” ali celo nositi izdajalsko okupatorsko uniformo RKC domobrancev in si postavljati spomenike njim namenjene, pa se ti ne bo nič zgodilo. V Nemčiji bi recimo visel nekaj let v zaporu zaradi tega….

Pri nas pa še moramo to doseči, kot tudi, da bodo takratni domobranci in njih potomci ter RKC plačali odškodnino slovenskemu narodu za škodo, katero so spočeli v sodelovanju z nacifašisti na naši zemlji. Nobene sprave z izdajalci niti pod razno, samo zajetno poplačilo škode od takšnih pobrati. Z izdajalci “svojega” naroda nihče nikoli ni in ne bo sklepal sprave, sploh pa ne zmagovalci.

Nemci še danes v šolah poučujejo nove generacije o grozotah, katere je spočel njih nacizem, vodijo jih v taborišča na vzgojne oglede, ker razumejo, da zgodovine ni moč spremeniti, medtem ko se naš šolski sistem komajda sramežljivo v par stavkih dotakne zmagovite osvobodilne NOB in bivše skupne države. To dosti pove o odgovornosti celotnega naroda, tudi do lastne zgodovine.

Tudi za Ruse, kot slovenske Titove borce/partizane NOB, je bila 2.svetovna vojna dobesedno boj za preživetje

Spominske prireditve v čast 70. obletnice zmage nad nacifašizmom bodo sicer potekale po celem svetu, Evropi in tudi naši mali podalpski, a brez vsakega dvoma bodo vse oči sveta ponovno uprte v centralno slovesnost v Moskvi.

Upravičeno. Ravno Rusom je nacifašizem povzročil največ smrtnih žrtev – preko 8 milijonov ruskih vojakov in 14 milijonov nedolžnih ruskih civilistov, skupaj okoli 27 milijonov.

In ravno ruska Rdeča armada je bila tista, ki je iz svoje smeri pregnala naciste nazaj v samo srce Nemčije, za kar imajo posebne zasluge tudi Titovi borci/partizani NOB, naši nonoti, ki so s svojim bojem branjenja svoje domovine pred nacisti in domačimi izdajalci/RKC domobranci izdatno pomagali Rusom, česar, v znak zahvalnosti, ni pozabil niti Stalin, ko mu je Tito rekel tisti NE.

Dan zmage nad nacizmom je za Ruse izjemnega pomena prav vsako leto in prav noben od ostalih tamkajšnjih praznikov, recimo Dan Ustave, 1.Maj, niti približno nimajo v sebi tako in toliko emotivnega naboja kot ravno ta dan.

Ker druga svetovna vojna je bila za Ruse dobesedno boj za obstanek. Kot za naše prednike na naših tleh. In iz tega boja za obstanek proti zmešanim nacistom so oboji izšli kot veliki zmagovalci za večne čase.

Vojaška parada v Moskvi v ospredju

Čeprav bo po celi Evropi in svetu potekalo na tisoče spominskih slovesnosti v spomin žrtvam nacifašizma in veselja do zmage nad le tem, pa bo vojaška parada v Moskvi ob tem zmagoslavnem prazniku v ospredju svetovne javnosti.

Celo Putin, ki je Rusom spet vrnil tisto ponosno držo zavedanja pripadnosti svojemu narodu, je le dva dni pred parado praznoval svojih 15 let na oblasti.

In ne, ne bom na dolgo o letošnji paradi, v kateri bo v kar 150 večjih in manjših ruskih mestih paradiralo skupno kar 85.000 pripadnikov ruske vojske, od tega samo v Moskvi preko 16.000 vojakov, med njimi tudi 10 enot s 732 vojaki iz preostalih držav sodelujočih na paradi.

Celoten spored in kaj vse bodo Rusi novega pokazali si lahko ogledaš na tej povezavi.

In ja, ta parada bo na nek način tudi prvi skupni prikaz vojaškega sodelovanja držav Evrazijske Unije in BRICS, še posebej Kitajske in Rusije, pa tudi tistih, tudi iz Balkana, ki se nameravajo tej uniji priključiti.

Putinova DUMA amnestirala 400.000 zapornikov

V sklopu prazničnega 70. Dneva zmage nad nacifašizmom je ruska državna Duma, edina institucija, ki lahko razglasi amnestijo v Rusiji, razglasila amnestijo za 400.000 zapornikov, kar je 60% vseh zapornikov v Rusiji.

Amnestija je stopila v veljavo takoj, iz le te pa so bili izvzeti obsojeni za težje zločine ali udeleženci v množičnih neredih.

Zahod obsoja Putina, da s parado deli Evropo

Čeprav so vsakih 5 let, nazadnje leta 2010, na teh prejšnjih vojaških paradah v Moski bili osebno prisotni praktično tudi vsi najpomembnejši predsedniki držav sveta, pa je Barack Obama že v prvem mandatu prvi poskrbel, da američanov ne bo tam in vajo letos ponovil.

Letos je šel še korak dlje in od voditeljav držav NATO zaveznic v EU zahteval, da bojkotirajo parado. Delno mu je to tudi uspelo, a dovolj žalostno je že to, da se Obama požvižga na bit tega svetovnega praznika, katerega namen je ravno združevanje. Združevanje v boju proti nacifašizmu.

Točno temu je namenjena parada v Moskvi in tiste floskule, da se določeni ne udeležijo parade zaradi ukrajinske krize je seveda žalostno smešna, sploh ker je bil ravno Zahod, z ZDA in EU na čelu, tisti, ki je sprožil ukrajinsko krizo s svojimi plačanci, ki so začeli morijo nad ukrajinskim ljudstvom.

Da se kavboji Zahoda ne zmorejo vzdržati vsaj ta en sveti dan spominske obletnice zmage nad nacifašizmom, v katerem so bili celo zavezniki tistim, ki so se na evropskih tleh borili proti okupacijskemu nacifašizmu, seveda pove največ o njih nepripravljenosti do ureditev razmer.

Bemti, pa Rusom ste uvedli še sankcije, a Putin vas je vseeno vljudno povabil na skupno praznovanje zgodovinskega praznika.

Ponavljam, da nič, prav nič ne bi smelo zmotiti pred 70 let sodelujoče zmagovalce, da razumno za vsaj ta edini dan dajo na stran vse neumnosti vsakdana in skupaj spoštljivo, kot takrat, nastopijo tudi na tej paradi.

Ker zdaj je prišlo do komičnih situacij, ko bodo v Moskvi delegacije praktično vseh držav EU, a nobenih kao ne bo na paradi, čeprav bodo izrekali spoštovanje na spomenikih ruskih žrtev nacizma. Pa kdo je tu nor ?!

In česa se sploh bojijo voditelji članic EU, katerih ne bo na paradi ? Mogoče da boste videli najsodobnejšo rusko oborožitev, ki vam bo zaprla sapo ? Pa saj niso Rusi tisti, ki praktično razkazujejo svojo oboroženo vojsko v okupacijah makovih polj in demonstracijah demokracije po svetu. In niso Rusi tisti, ki izvajajo sankcije Zahodu, ali kako.

Slovenija se še enkrat več osramotila

Da je predsednik državljanov Pahor še enkrat več sramotno dokazal, da ni vreden tega statusa, je dokazal tudi s svojo nevretenčarsko držo, ko se je uklonil dikatatu kavbojev z neodhodom na parado v Moskvo.

Uradna verzija njegovega neodhoda v Moskvo je seveda zaskrbljujoče stanje njegove poistovetene tesne prijateljice Princese II, ki bi lahko zaradi njegove enodnevne odstonosti doživela hude travme, ne izključuje se niti koma.

In tako gre v Moskvo Erjavčev Karel, kateremu je, na skupni tiskovki pred tednom, kar pred TV kamerami, nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier očital bukvice, da “sicer ne nasprotujem, da greste v Moskvo, ker imam zagotovilo, da ne boste šli na parado”, na kar je Erjavec, zafarban kot kuhan rak, le skomignil in rekel “ja”.

Ja, pograbilo me je, da bi Erjavca zabrisal kot frizbi proti Moskvi, Pahorja pa takoj za njim. Jebeš takšne “voditelje” naroda, ki nimajo jajc izkazati pomembnosti trenutka ruski Rdeči armadi, ki je pomagala našim borcem/partizanom NOB osvobojevati to našo malo podalpsko. Jebeš takšno hvaležnost za nesebično pomoč v najtežjih trenutkih.

Slovenceljska folklora pač in ni čudno, da nas nihče na svetu zaradi takšnih voditeljev niti ne povoha, o spoštovanju itak niti govora, ker komu pa se sploh ljubi z ritolizniki ubadati, mogoče le, če jim je kaj uporabnega za pobrati.

Spoštujmo dejanja naših edinih osvoboditeljev borcev/partizanov NOB trajno, iz roda v rod

Po Pahor/Erjavec in nasploh celega parlamenta sramoti, nam v spoštovanje naše zmagovalne preteklosti tako ostanejo vsaj proslave, spominske slovesnosti in dogodki (samo rusko veleposlaništvo pri nas jih bo organiziralo 46 po Sloveniji), ki se bodo odvijali po naši domovini v spomin 70. obletnici zmage nad nacifašizmom, a ne bomo imeli nobene vojaške parade, ker svoje vojske, ki bi lahko ubranila domovino, enostavno nimamo.

Ostaja pa nam tudi tisto izjemnega pomena, kar nič ne stane, bogati pa trajno – izkazovanje neomajnega spoštovanja našim prednikom, borcem/partizanom NOB, ki so se žrtvovali v boju proti temu morilskemu nacifašističnem stroju, ki so s pomočjo domačih izdajalcev, RKC domobrancev, poskušali povsem uničiti tako slovenstvo, kot slovanstvo.

Slava jim ! In ja, dolžni smo ohranjati spomin na njih dejanja, na edini zmagoslavni trenutek slovenskega naroda in nikoli dovoliti, da bi to kristalno jasno zgodovinsko dejstvo kdo kdaj poskušal potvarjati.

In seveda – ne zatiskajmo si oči. Vojne se, kot vse na tem svetu, ne začnejo kar naenkrat, zlo se povečuje če se pred njim umikamo in trudimo, da ga ne opazimo.

Žal ideologija nacifašizma še vedno živi, kar dokazujejo nje primitivni podporniki dovolj nazorno, le preoblekla se je v bolj prefinjene metode. Orožje so nadomestili določeni internetni boti, birokrati, bankirji in nenasitno pogoltni politiki ter gospodarstveniki, kar odlično vedo tudi razni Hribar milići, šešoki, janše, cerarji, bratuškove….Ker sovražnik ne spi

Don Marko M

70 let zmage nad nacifašizmom (blog Don Marko M)1

70 let zmage nad nacifašizmom (blog Don Marko M)2

70 let zmage nad nacifašizmom (blog Don Marko M)3

70 let zmage nad nacifašizmom (blog Don Marko M)4

21 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “70 let zmage nad nacizmom/fašizmom !

 1. Obsojam povojne poboje in zlocine komunistov ki so hlinili osvobodilni boj ter zlorabili partizanstvo,vendar se mi resnično najbolj gnusijo ravno domobranci ki so v imenu boga in blagoslova RKC pobijali lasten narod zlasti družine in sorodnike partizanov.Še fašisti in nacisti mi niso toliko ogabni kot ti naši domoizdajalci.Nekdo od SDS bo rekel da so se partizani borili za Jugoslavijo kar je imel prav saj je bila Slovenija republika Jugoslavije,potemtakem lahko za Domobrance rečem da so se borili za tri ce ne celo štiri tuje države kot so Italija,Nemčija,Argentina in Vatikan.Me pa preseneča Ivan Oman ki trdi da je potrebna sprava in da dokler bo Janša lider desnice bo vedno zmagovala levica.

 2. Tomo,

  mislim, da poboje obsoja vsak normalen človek in to ne glede nad kom so bili storjeni, tako v preteklosti, kot žal še danes….napaka so tisti, ki obsojajo le ene, pretvarjajo pa se do kretenizma, ko morajo obsoditi tovrstna svoja dejanja….
  Nemci v 90% recimo premorejo dovolj samorefleksije, da že desetletja, danes celo še bolj kot nekoč, obsojajo svoje prednike za povzročene macistične zločine tudi nad svojim ljudstvom….
  slovenski izdajalci naroda, predvsem domobranci, tega nimajo namena nikoli storiti, enostavno zato, ker se ravno na račun tega hujskaštva ohranjajo v politiki vsa ta leta…..
  partizani pa so se borili tako za Jugoslavijo, kot za Slovenijo, na našem koncu pa še posebej za rešitev Primorske izpod desetletnega fašističnega podjarmljanja…..Primorci dobro vemo, kdo so bili zmagovalci na našem koncu in s katerim namenom in zaradi tega bo ponos na to osvobodilno dejanje naših prednikov večno živel in ga ne bo nihče nikoli mogel ne potvarjati, ne skaliti….
  Primorci slavimo zmago nad nacizmom/fašizmom vse dni v letu, vsako leto in nič ne kaže, da bi se to kdaj spremenilo….sploh pa zakaj bi se – nenazadnje častimo samo zmagovalce, ki so osvobodili to deželo….

 3. Sramota, kakšnega predsednika države in vlade brez hrbtenice imamo. Ljudstvo bo že vedelo, koga NE izvoliti naslednjič.

 4. Javno se odpovedujem Pahorja kot svojega predsednika. Slovenska zastava pa bo na pol droga, ker nismo več suvereni. Sram me je da imamo takšno politično garnituro.

 5. Slovenija je naredila strašansko napako z odločitvijo predsednika Pahorja, da se ne udeleži parade. S tem bi pokazali svetu, da smo suverena država, čeprav majhna, tako kot smo bili majhni napram Hitlerjevi vojski a smo se pogumno pridružili odporu in zaveznikom. Nismo čakali konca vojne, sami smo se osvobodili.

 6. To da se Merkel, Fischer in Kitarovć niso udeležili obletnice zmage nad fašizmom je povsem pravilna in odgovorna odločitev… njihovo nasledstvo ne temelji na zmagi, temveč na porazu – da pa se predsednik Pohar spreneveda pa je izdaja – predvsem njegove Primorske… tu bodo morali ukrepati primorci v kolikor še nosijo hlače in ne kril…

 7. 16 tisoč ruskim vojakom so se na paradi pridružile tudi enote iz Kitajske, Indije, Mongolije, Kazahstana, Srbije in nekaterih drugih držav.Bravo Srbija pa naj kdo še reče da nimajo jajc. Šokadija se bo razpočila od ljubosumja.

 8. Cerarju in Pahorju brco v rit,so rekle tudi moje kombinatke.Slava našim nonotom partizanom,da so nas osvobodili.Vedno bodo v naših srcih!!!

 9. Velik..velik…ma kaj velik! Ogromen je tale naš Putin!!! Pohvalil je vse udeležence,,ki so sodelovali v boju proti fašizmu.Tudi USA in ostali zahod….kljub sankcijam,ki jih je ta zahod uvedel proti Rusiji!
  Sramujte se zahodnjaki…..kaj počnete kontra Rusiji!

 10. Nobena vojna ni črno – bela in vsaka je absolutno zlo, vendar je v 2 sv. vojni izjemno jasno začrtana ločnica med dobrim in slabim. Hvala in slava vsem, kateri so pomagali premagati nacizem in fašizem.

 11. Slovensko vodstvo enostavno ne premore svojega jaza! Kolaboracija je nekaterim pač v genih! Klečeplazenja, ritolizništva in zanikanja sebe, svojih in svojega naroda se ne moreš naučiti in v to te ne more nihče prisiliti. Da pa so nekateri v vsej svoji majhnosti kolaboraciji nagnjeni in zakaj so, je s strokovno analizo opisal preminuli psihiater dr. Rugelj. Od nekdaj ponosno republiko in Slovence poskuša klerofašistična desnica s kolaborantsko preteklostjo spraviti na kolena s priliznjenjem “velikim kvazidemokracijam”, lažnim domoljubjem in totalno razprodajo slovenskega imetja. Zaradi genske napake se pravega pomena domoljubja in kaj to sploh je, ne zavedajo.

 12. Slovenija se mora odločiti na kateri strani se je bojevala leta 45.
  V kolikor je ta stran protinacistična, bi moral biti Pahor 9. maja v Moskvi in nikjer drugje.
  Čigav človek je naš predsednik in od koga dobiva inštrukcije pa je pokazal v intervjuju za RT.

 13. SRAMOTA!To je slavljenje zmaga nad nacifašizmom in predsednik ne gre! Vsaj tu bi lahko pokazalo samostojno voljo, ne da smo vedno, prav vedno, bruseljski pudeljčki. Še v jugi smo Slovenci imeli več besede.

 14. Sramota za Slovenijo ! Predsednik Pahor je dokazal, da ni suveren, ampak uboga strice iz ozadja , to je bivše okupatorje , ZDA in Vatikan. Sram naj ga bo in sram naj bo vse tiste, ki ga še podpirajo. Naj raje tolče na bobne , čeprav se nanje spozna , kot osel na orgle , kot pa vodi državo, kjer ne pozna duše do danes svobodega slovenskega naroda

 15. Moj stari oče je na lastni koži okusil štiri leta ruske fronte, vkjučno z bitko za Stalingrad in do smrti, naslednjih 60 let, v nočnih morah podoživljal morijo vojnih let. Sam je dejal, da ko enkrat okusiš grozote bitke, v kateri je človeško življenje vredno manj od živali, ko hodiš po polju trupel, ki mu ni videti konca in ko iz mrtvecev gradiš zavetja, da se obvaruješ zmrzali ruske zime, za vedno postaneš zagovornik miru.

 16. Impresivna parada. Uboga revna Slovenija pa po drugi strani ne more niti vzdrževati ene vojaške ladje, ki nam jo je zgradila Rusija. Upam da sta Pahor in Janša gledala parado…

 17. Lepa parada.
  Danes pač moraš nekaj imeti, drugače ti hodijo amiji zelje krast….

Leave a Reply

Your email address will not be published.