Stavka Kuštrinovih zdravnikov ? Niti pod razno, dovolj je bilo izsiljevanj belih bogov !

Gospodje zdravniki, zobozdravniki – ne le da povsem zavračam vašo namero po stavki, ampak to namero ocenjujem kot skrajno sprevrženo dejanje. In to moje zavračanje niti ni plod zgolj skrajne nesramne nadute arogantnosti Fidesovega Kuštrina, pač pa, ker si stavke enostavno ne zaslužite…..

Ne rečem, obstajajo določeni zdravniki in zobozdravniki, ki res predano in pošteno opravljajo svoje delo v javnem zdravstvu, a tej, kot sem uspel razbrati, niso v Kuštrinovi stavkovni ekipi. So pa vsi tisti neodgovorni, ki že leta delajo zdrahe in izgube v našem javnem zdravstvu, z vodilnimi UKCja na čelu.

Moje mnenje je sicer, da je parlament pod Cerarjevim vodstvom nič manj porazen, kot pod bratuškinim ali janševim, prej še bolj, a tokrat se izjemoma enostavno moram strinjati z ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc, ki poziva določene vodilne zdravnike in birokratske kadre v zdravstvu k odstopu.

Škoda le, da ta poziv odstopa zaradi objektivne odgovornosti namenja zgolj določenim zdravnikom, vpletenim v afero Radan. V zdravstvu je namreč napočil skrajni čas za globinsko reformo in jasno je, da se bo ta lahko izpeljala le brez teh dosedanjih skorumpiranih in neodgovornih zdravnikov.

Zanimivo in na moje veliko razočaranje so se nad takšen poziv ministrice zelo kritično odzvali ravno tisti, ki bi morali najbolj zahtevati red in urejene razmere v JS – ZAB, ZL in SD. Njih obsojanje ministrice, ker zahteva odstope in ureditev razmer je, vsaj v mojih očeh, dobesedno sramotno dejanje.

S takšnim odzivom namreč samo potrjujejo, da t.i. “levici” očitno ni do tega, da bi se uredile razmere odgovornosti in transparentnosti v JS, sploh v zdravstvu, ampak več kot očitno zagovarjajo netransparetna, nestrokovna in neodgovorna ravnanja kadrov, od katerih bi ravno oni morali zahtevati polno odgovornost.

Razumem sicer vso nesposobnost in neodgovornost bratuškine ZAB in SD, to je namreč že leta njih zaščitni znak, ampak takšen odziv novincev v parlamentu – ZL, ki so pred volitvami na vse pretege vpili o zahtevah po objektivni odgovornosti in ustreznem sankcioniranju neodgovornih, pa je vsekakor utrinek, katerega ne gre pozabiti. Vsaj jaz ga ne bom.

Tisti na “desni” so bili vsaj tiho, kar seveda še ne pomeni, da ne bodo v nadaljevanju prijavljali še hujših standardnih neumnosti.

Predvsem pa me zanima kakšen bo odziv zaposlenih, torej medicinskih sester, bolničarjev in ostalega osebja, katere je policija pozvala, da jim pomagajo v preiskavi s svojimi pričevanji, posnetki, kar pač vedo in bo obremenilno za zdravnike in vodstvo, ki se sedaj še vedno otepajo vsake odgovornosti in odstopov.

Parlament ne sme pristati na stavkovna izsiljevanja zdravnikov Konrada Kuštrina

Napovedana stavka zdravnikov je seveda neupravičena in nezakonita, torej zdravniki za ta dan ne bi smeli prejeti plače. Ne le plače, v bistvu bi moral zoper njih biti uveden disciplinski postopek zaradi kršenja pogodb zaposlitve.

Zdravniki in celo zobozdravniki javnega zdravstva namreč ne zahtevajo boljših delovnih pogojev ali opreme, pač pa zahtevajo priznanje statusa Boga in višjo plačo za 40%. Ja, 40 % !

Skrajno neokusna in sprevržena zahteva, če upoštevamo stanje v državi in še posebej, če upoštevamo način dela večine zdravnikov, ki v javnem zdravstvu, kjer so več kot odlično plačani, namerno podaljšujejo čakalne dobe v javnih zavodih, da jih lahko v zasebnem delu hitreje za svoj žep plačljivo rešujejo, odpirajo vrata korupciji,

netransparentno zapravljajo denar in predvsem nočejo sprejemati prav nobene odgovornosti za spočete napake, čeprav so ljudje zaradi njih napak celo brez življenja in dejstvo, da Slovenija sodi po zdravniških napakah, ki stanejo posameznikov trajnih poškodb in celo življenja v sam evropski vrh, je lahko samo zelo zaskrbljujoče in seveda klic po nujni ureditvi Kuštrinovega zdravstva.

Kuštrinova Modra knjižica je v bistvu votla

Modra knjižica, na katero se sklicuje Kuštrin s Fidesom in na katero prisega, da je rešitev za slovenski zdravstveni sistem pa je milo rečeno skropucalo.

Skropucalo podobno tisti sds rumeno modri knjižici 10+100 rešitev in prav nič drugega, kot podtalna zahteva Kuštrinovih ekipe, da si kar privatizirajo javno zdravstvo in lahko počnejo kar, kakor in kolikor hočejo, brez vsake odgovornosti komurkoli.

Kuštrinova Modra knjižica namreč ne vsebuje niti enega stavka, v katerem bi zdravniki razložili, kako si predstavljajo sankcioniranje njih neodgovornosti ali celo grobih kršitev njih dela, ter neracionalno rabo materialov in časa, sploh pa ni niti vejice, kako bi rešili korupcijo v zdravstvu, torej v svojih vrstah.

Ker se to Kuštrinovi ekipi ne zdi pomembno, dvig plače za 40 % pač. Ker Kuštrinu 10.000 plače pač ni dovolj, s 14.000 bi se že lažje dihalo.

Samo v vednost – na seznamu 50-ih javnih uslužbencev, ki so januarja letos dobili najvišja izplačila, je od prvega mesta dalje kar 49 zdravnikov.

Nadzor nad javnim zdravstvom in ukrepanje mora prevzeti skupina civilne družbe

Jasno je, da so bili naši parlamenatrci v 25 letih povsem nesposobni urediti transparentnost in odgovornost predvsem vodilnih kadrov v JS, torej tudi v zdravstvu.

Vsekakor bi se moral ustanoviti civilni nadzor nad uslužbenci JS, še posebej nad zdravstvom, kjer se dejansko obrača in tudi ponikne največ denarja državljanov. Torej nadzor civilne skupine, ki bi imela odprte roke, da lahko kadarkoli izvede preiskave nad delom vodilnih uslužbencev JS, še posebej zdravnikov in profesorjev.

In ne le odprte roke za preiskave, ta civilna komisija bi morala imeti v rokah tudi vse zakonske vzvode, da ob odkritju kršitve določenega vodilnega uslužbenca po opravljeni preiskavi, katere bi seveda morale potekati kar se da hitro a natančno, lahko izreče takojšen ukrep prekinitve delovnega razmerja in napotitev v plačevanje odškodnine za povrzročeno škodo na sodišče.

V kultiviranih, sposobnih državah je pač tako, da kadri, sploh vodilni, zaposleni v JS več kot razumejo objektivno odgovornost in niti ne čakajo, da se jih lotijo razne preiskave, ampak takoj sami priznajo napako in podajo odstope. In seveda po potrebi kazensko odškodninsko odgovarjajo državljanom.

Pri nas je pač tako, da se vodilni kadri v državnih podjetjih, torej celem JS, otepajo odogovrnosti kot hudič križa. Zadeve gredo že v takšne absurde, da tudi po opravljenih preiskavah, kjer jim je nesporno dokazana zloraba položaja oziroma krivda, še kar opletajo in se sklicujejo na ne vem kaj vse, celo na US, le na svojo čisto vest ne.

In kot prikazujejo jasni primeri, so tudi slovenski zdravniki kot vodilni kadri nesporen dokaz za zavračanje odgovornosti, s Kuštrinom na čelu. Tulijo, da hočejo reforme, a jih v isti sapi zavračajo. Ker si reforme razlagajo zgolj kot svojo verzijo, v kateri zahtevajo višjo plačo in način dela, kot ga sami hočejo, pa če to državljanom ustreza ali ne.

Zdravniki, pa ne le oni, tudi razne Masleše in podobni, očitno nočejo razumeti, da jih ljudstvo plačuje za opravljanje dela in ne obratno. In kdor plačuje ima tudi vso pravico zahtevati, da se nestrokovne in nesposobne kadre povsem odstrani iz JS, celo jim prepove vsako nadaljno delo v le tem kadarkoli, ne pa da se jih premešča na položaje, kjer jim gre v bistvu še bolje in bolj v žepe.

Zdaj imamo pač tako, da vodilni kadri v JS, sploh zdravniški, dejansko nimajo nad seboj prav nikogar, ki bi jih sankcioniral za neodgovrno delo in zato si pač dovolijo tudi vse, česar si kultiviran izobraženec ne bi smel nikoli.

Ko pa in če bodo stavkale medicinske sestre ali zdravstveno osebje z nižjimi plačami, za katere Kuštrinovemu Fidesu sicer nič mar, pa bom stavko podprl….

Don Marko M

Stavka zdravniki (blog Don Marko M)

3 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Stavka Kuštrinovih zdravnikov ? Niti pod razno, dovolj je bilo izsiljevanj belih bogov !

  1. Pred nebeškimi vrati stoji tip in vpije:”Pa kaj je to? Kaj jaz počnem tukaj? Star sem komaj nekaj čez 50 let, redno telovadim, ne kadim, ne pijem, zgodaj hodim spat še v službi spim in sedaj se znajdem tukaj. Verjetno je to kakšna pomota! Prosim vas, dajte preveriti!”
    “Ne vem… Še nikoli se nismo zmotili, – pravi sv. Peter – bom pa vsekakor preveril. Povejte ime in priimek.”
    “Kuštrin, Konrad Kuštrin.”
    “Kaj ste pa po poklicu?”
    “Zdravnik. Dr. med.,specialist anesteziolog.”
    Sv. Peter nekaj časa brska po knjigi in reče:”Aha, FIDES ja našel sem vas! Po naših podatkih ste umrli od starosti.”
    “To je nemogoče! Poslušajte, star sem 50 let!”
    “Ne vem”, reče sv. Peter, “mi smo sešteli vse ure, ki ste jih predložili za obračun opravljenih ur in ko smo sešteli, je izpadlo nekaj več kot 116 let…”

  2. Se spomnim objave v dnevno informativnih oddajah izpred nekaj let, da je zdravstvo v krizi in da bo potrebno varčevanje. Ne dolgo zatem pa so si zdravniki zvišali plače za 30%.
    Kdo ima koga tu za norca ???

  3. ma mene dosti bolj kot plače moti, da se Kuštrin in kompanija dejansko obnašajo, kot da je vse njihovo, torej kot da so veliki privatniki…..čisto so izgubili stik z realnostjo, predvsem pa zavedanje, kdo jih v resnici sploh plačuje in komu so dolžni polagati račune….saj ni blema, naj pač spokajo na svoje privat in tam določajo kaj in kako bodo delali, pa še plače naj si talajo tudi milijonske če hočejo, me ne bi ganilo….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *