Novost v ločitvenih postopkih – vse na pol !

V odmoru maratonske izredne seje, namenjene opravičevanju janši in SDS, so poslanci sprejeli tudi novelo zakona družinskega zakonika, po katerem bodo poslej ločitveni postopki izvajani neprimerno bolj tekoče in manj obremenjujoče za vpletene….

Tako je v naši mali podalpski spremenjena dosedanja praksa, po kateri sta se dva poročila v smehu, veselju, objemanjih, petjih in več dnevnih pijankah do vikanja z izbrano družbo, ločila pa brez te iste družbe, s peno na ustih, grožnjami, kletvicami in oboroženimi odvetniki.

Novela zakona je bila sprejeta na pobudo društva “Zanemarjeni svatje”, ki so zaznali v tovrstnih slovenskih ločitvenih postopkih visoko stopnjo diskriminacije in socialne izključenosti na svoj račun.

Kot pojasnjuje visoka predstavnica ministrstva za delo in družino Kovač Mrakova, ta novela pomeni pomemben korak višji stopnji civiliziranosti in okolju prijazne klime v naši mali podalpski :

Zakon je prvenstveno namenjen ločitvam legalno poročenih, a bo veljal tudi za ločitve parov izven zakonskih skupnosti. Po novem bo tako moral par na ločitveni postopek povabiti vse povabljence, ki so bili udeleženi poročnega slavja in jim vrniti darila, katera so jim le tej takrat podarili, obenem pa jim pripraviti veselico enakega obsega, kot na dan poroke.

Še pomembneje pa je, da bo poslej delitev skupnega premoženja v ločitvenem postopku zakonsko določena na avtomatizem pol – pol.

Do sedaj se je namreč v skoraj 80% dogajalo, da je eden od partnerjev, praviloma so to bile partnerice, s pomočjo odvetnikov drugemu partnerju zaplenil vse premoženje, čeprav zanj ni prispeval dobesedno nič ne pred, ne med poroko.

S to novelo bomo tako tudi omejili vse nadaljne poskuse tistih, ki se poročajo iz zgolj koristoljubja in najprej bo par v ločitvenem psotopku imel teden dni časa, da si razdeli premoženje pravično v višini, kot so ga prinesli v skupnost, za skupno ustvarjeno v skupnosti pa bo brez dodatnega pompa in odvetnikov sodišče razsodilo deljenje premoženja po sistemu pol – pol.

Kazen za neupoštevanje tega zakona bo 20.000 € za kršitelja, 6 mesecev zaporne kazni in še odvzem njegove polovice, katera bo podarjena v dobrodelne namene. Postali bomo zdrava, trezna in poštena družba, nič več ementalarska.

Že dan po sprejetju tega zakona smo v naši mali podalpski doživeli prvi praktičen primer izvedbe. Po 12 skupnih zakonskih letih sta se, zaradi nepremostljivih razlik, katerih nista opazila pred poroko, ločila Janez in Urška.

Medtem, ko Urška ni želela izraziti svojih občutkov takoj po ločitvi, pa je svojo zgovornost brez vsakih zadržkov razkazal Janez :

Imela sva lepo ločitev, kot bi bila poroka. Prišli so vsi takrat na poroko povabljeni in fešta je bila na visokem, veselem nivoju. Vrnila sva jim vsa darila, katera so nama takrat podarili, nekatera sicer že obrabljena in rajali smo do jutranje zore.

Jaz za ta novi pol – pol zakon sploh nisem vedel dokler mi moja, zdaj bivša, ni povedala. Ker sva gostom darila že vrnila, kar sva vsak od naju prinesla v zakon sva si tudi že razdelila, sem ji zagotovil, da bom za tisti skupni ustvarjeni del poskrbel v nekaj urah, da bo zadovoljen kriterij zakona.

In kot vedno, bom tudi tokrat svojo besedo izpolnil, kazni so pač previsoke in države ne mislim futrat še bolj, kot jo že z obveznimi davki. Izkoriščam pa to priložnost, da se še enkrat zahvalim Urški za čudovitih 12 let, za kar si je brez dvoma zaslužila polovico, pa še njenega bodočega prav lepo pozdravljam in jima privoščim vse lepo.

Ker je Janez postal uradno prvi državljan naše male podalpske, ki je sledil novemu delitvenemu zakonu, je ugodil naši prošnji, da lahko v večnost trenutkov, vzorčno za naslednike, shranimo njegovo deljenje premoženja po zakonu in nekaj utrinkov iz tega svečanega dela izvedbe slikovno predstavljamo v nadaljevanju.

Don Marko M

Polovica stol (blog Don Marko M)

Polovica tv (blog Don Marko M)

Polovica kolo (blog Don Marko M)

Polovica računalnik (blog Don Marko M)

Polovica avto (blog Don Marko M)

3 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Novost v ločitvenih postopkih – vse na pol !

  1. super Don,meni tudi še vedno ni jasno zakaj se poročajo vsi medeni,ločujejo pa kot bi bla križarska vojna.;)Lp

Leave a Reply

Your email address will not be published.