Hrvaška bo nastanila begunce v nepremičnine Slovencev ob morju in na otokih

Končno je postalo jasno, kaj je v bistvu mislil hrvaški premier Zoran Milanović s prehodom na “točko C”, za katero sta se Erjavec in Cerar delala neumna, da ne vesta kaj to je in da nikoli nista slišala zanjo…..

Kot je znano, se je v nedeljo zgodil vrh voditeljev Zahodnega Balkana in Junckerja v Bruslju, kjer je Cerar izmolzel 100 milijonov pomoči za begunce (do zdaj jih je zanje porabil 5) in 400 evropskih policajev. Dogovorjeno naj bi bilo tudi tesnejše in korektnejše sodelovanje naših in hrvaških organov pri reševanju begunske krize.

A že v ponedeljek sta Erjavec in Židan stegnila jezik…..

Erjavec in Židan sta namreč napovedala postavitev bodeče žice in raznih drugih ovir, tudi zidu po potrebi, na naši južni meji, kar je sprožilo alarmantno stanje na Hrvaškem. In odziv hrvaškega političnega vrha je bil hipen.

Hrvati so se vsled te grožnje Erjavca odločili begunce naseliti v nepremičnine Slovencev, katere imajo v lasti v Istri, Crikveniški rivieri, pa do Dalmacije in na otokih.

Ministrica zunanjih in evropskih zadev Vesna Pusić ni skrivala razočaranja :

V bistvu sem zelo žalostna, da se slovenski politiki niso držali dogovora nit 24 ur. Ko sem izvedela, da sta Židan (SD) in Erjavec (DeSUS), za katera sem mislila, da sta bolj človeška politika do ljudi v stiski in da ne prisegata na diktaturo totalitarnosti bodečih ograj in zidov, ter omejevanja svobode človeka, predlagala to, sem bila pretresena.

Kaj se je zgodilo tistim dobrosrčnim, odprtim Slovencem, da se hočejo ograditi z bodečo žico in zidovi ? Ne razumem več, a časa ni. Podpiram odločitev našega premierja in kolegov v parlamentu za načrt C.”

Dosti bolj konkreten o “načrtu C” je bil premier Zoran Milanović :

Še vedno sem šokiran nad Erjavčevo željo, a mi se moramo postaviti zase. Mi pač ne moremo več dovoliti, da bi Slovenija kar tako zadrževala begunce, katere jim dostavimo, na prostem po 48 ur, da spijo v mrazu, dežju, blatu. Slovenija nima pravice jih zadrževati in z njimi tako ravnati. Zato bomo zanje mi bolje poskrbeli.

Zaradi pomanjkanja nastanitvenih kapacitet za begunce smo bili tako prisiljeni sprejeti interventni zakon, po katerem bomo begunce naseljevali v nepremičnine, ki so v lasti Slovencev v naši državi.

Namesto begunce transportirati na slovensko mejo, jih bomo poslej transportirali v nepremičnine Slovencev v naši državi, natančneje v nepremičnine katere imajo Slovenci v lasti v Istri, Crikveniški rivieri, pa do Dalmacije, poudarek pa bomo dali na nepremičnine Slovencev na naših otokih, kamor bomo odpeljali glavnino beguncev.

Najprej jih bomo naselili v te nepremičnine na otok Krk, potem pa počasi naprej, do polne zapolnitve. In potem jih bomo transportirali nazaj na slovensko mejo, ko bomo dobili pisna zagotovila Cerarja, da bodo takoj sprejeti in takoj poslani naprej v Nemčijo. Slovenci, ki imajo počitniške vikendice ob našem morju in na naših otokih so dobri ljudje in verjamemo, da nimajo nič proti.”

Svoje stališče je podala tudi predsednica Kolinda Grabar-Kitarović :

Mi moramo ščititi naš nacionalni interes in obenem poskrbeti za begunce. Na nobene bodeče žice in zidove na meji ne pristajamo. Zato bomo uporabili za njih nastanitev vse trenutno razpoložljive prazne nepremičnine. Po naših evidencah je v naši državi praznih največ nepremičnin v lasti Slovencev, okoli 110.000, zato bomo napolnili najprej te kapacitete.

Za, z begunci, zapolnitev teh nepremičnin Slovencev, katere imajo ob našem morju in na naših otokih, bomo lastnikom v zameno omogočili nezaračunavanje davka na nepremičnine, dokler bodo begunci v njih nastanjeni. Lahko pa povem, da pri nas ne bo nihče podil beguncev iz teh nepremičnin.”

Odzivov Erjavca, Židana, Cerarja, Janše in Novakove, kakor tudi državljanov, ki imajo nepremičnine na Hrvaškem in želijo ravno tako postaviti bodeče žice in zidove na našo južno mejo, ter pregnati begunce nekam v rodni kraj, na to svežo sosedsko novico do zaključka redakcije nismo prejeli. Zaenkrat je znano le, da imajo reanimacijske službe po državi polne roke dela.

Don Marko M

KRK (blog Don Marko M)

17 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Hrvaška bo nastanila begunce v nepremičnine Slovencev ob morju in na otokih

 1. Precenjujejš IQ svojih bralcev. Nekateri že delijo tole satiro kot popolnoma resen nov primer sovražnosti južnih sosedov. 🙁

 2. Moram priznati, da sem najprej pogledal datum ali smo že prvega četrtega, potem pa še po ostalih portalih ali bi se nemara sosedje res kaj takšnega spomnili 🙂 super domišljijski članek!

  Lp,

  neredni bralec 🙂

 3. Kren, žal ti ne morem pomagati, če ne razumeš, čeprav spoštujem, da to lepo poveš….smisel pa drugače ni le eden, smislov je več, predvsem nastavljanje zrcala določenim, kar je sicer osnovni smisel vsake satire…..

 4. Hvala za odgovor Don Marko. No, mislim da do neke mere razumem, kaj si hotel povedat s satiro, vseeno pa sem hotel slišat še obrazložitev. Sicer rad prebiram tvoje bloge, zanimive tematike, predvsem pa način pisanja.

  Lep pozdrav!

 5. Sem pristaš satire, pa sarkazma, pa ironije in podobnih žanrov. Verjamem, da normalnim ljudem prispevek ni dvignil pritiska (sploh ne tistim, ki imajo “pogum”, da so lastniki nepremičnin pri naših ljubih sosedih). Se pa žal najdejo med nami preveč pogosto tudi taki, ki ne zapopadejo in med njimi tudi taki, ki bi šli takoj na barikade. Zaradi takih pa tako občutljiva kombinacija (begunci & odnosi s Hrvaško) morda ne bi smela biti predmet satire. Reakcije nanjo utegnejo postati povsem realne, tega pa si običajni ljudje ne želimo (politiki morda, novinarji skoraj zagotovo, mi pa res ne). Sicer pa nisem povsem prepričan, da gre res samo za satiro. Morda je prisotnega tudi nekaj zgodovinskega spomina – obala je bila pred časom polna beguncev, le da so jim takrat rekli izbeglice – res pa niso bili izbirčni, so se naseljevali tudi v purgerske vikendice)…

 6. Magdalena,
  predvsem njim je ta satira dejansko tudi namenjena…..vprašanje je le, koliko njih bo tudi dejansko dojelo vsaj eno od nekaj sporočil te satire….

 7. Jest imam tudi nepremičnino na Hrvaškem ob morju še iz Yuge in mislim, da je res problem z begunci. Če ni drugega naj bo tako, mi radi pomagamo sosedom in verjamem, da v celi Evropi imajo samo oni problem z begunci. Seveda, kar naj jih naselijo po naših nepremičninah, mi z veseljem pristopimo nesebičnim, poštenim, zelo prijaznim sosedom, še une naj nazaj vzamejo, ki so jih že čez našo mejo nate ral in jim rekli, da je Avstrijska meja čez 100 metrov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *