Referendum – otroški dodatek tudi dedkom in babicam !

Iz Tržaške 85 v Ljubljani, sicer župnijskega, a tudi sedeža skupine “Za otroke gre !”, sporočajo – pripravljeni smo na nov referendum !. Referendumsko vprašanje je že pripravljeno in se glasi : “Ali se strinjate, da tudi dedki in babice prejemajo otroški dodatek ?”……..

Kot navajajo v svojem sporočilu medijem, so do tega referendumskega vprašanja prišli povsem naključno. Med njih raziskovanjem slovenske kulinarične dediščine, je namreč kar 98% upokojenih dedkov in babic, od 8 anketiranih, priznalo, da svojim otrokom, njih otrokom in nasploh otrokom, ne zmorejo več redno peči značilnega slovenskega jabolčnega štrudla, sinonima slovenske narodne kulinarike.

Poglobljena analiza je pripeljala do skupnega imenovalca te tragedije opuščanja priprave jabolčnega štrudla, ki sliši na “prenizke penzije” in ker bi nadaljevanje tega trenda lahko povsem izničilo slovensko tradicijo, zaradi česar bi bili bodoči rodovi kruto prikrajšani za nadaljevanje ljudskega izročila, so v skupini “Za otroke gre !” zaključili, da se je pojavila vsesplošna grožnja otrokom in njih razvoju.

Posledično so predstavili tudi edino možno rešitev in sicer redno mesečno podeljevanje otroškega dodatka tudi vsem dedkom in babicam, v enotnem mesečnem znesku 110 € za babice, v enakem znesku pa tudi za dedke. In ker njihovemu osnutku predloga ni prisluhnil nihče v DZ, so se odločili, da reševanje tega vprašanja omogočijo sodržavljanom na referendumu.

Aleš Primc, sovodja skupine “Za otroke gre !”, sicer ni skrival razočaranja nad ignoranco do njih predloga v DZ, a obenem dodal, da so “sami tako hoteli” in napovedal uspešen referendum :

Dedki in babice v penziji so nedvomno močno prikrajšani, da ne rečem diskriminirani ali celo ogoljufani, ker niso izenačeni s prejemanjem otroškega dodatka, kot ostali starši za svoje otroke.

Časi so spremenjeni in prilagoditi se moramo, sodoben čas jasno izkazuje, da sodobni dedki in babice svojo starševsko dolžnost pokojninskega vzdrževanja do svojih otrok izvajajo tudi pri otrokovem 30, tudi 40em letu v kolikor so študentje, v kolikor so nezaposleni pa tudi v njih 50em letu. To ni naravno.

Prav je, da otroci dedkov in babic prejemajo otroški dodatek za svoje otroke, ampak tudi dedki in babice bi morali prejemati otroški dodatek, ker skrbijo za svoje otroke in njih otroke. Ne moremo se kar pretvarjati da ne obstajajo, nenazadnje dedki in babice s tem, ko skrbijo za svoje otroke in njih otroke zbližujejo družino, obenem pa skrbijo tudi za varnost družbe pred razpadom v teh krutih časih. Družina pa je sveta“.

Tudi Metka Zevnik, PRovka skupine “Za otroke gre !”, ki je za potrebe tokratne referendumske kampanje “Otroški dodatek vsem dedkom in babicam !” sliko doječe matere zamenjala s sliko babice, ki je ravno postregla štrudel svojemu otroku in njegovemu otroku, ni skoparila z besedami :

Zgrožena sem, da so dedki in babice postavljeni pred hudo moralno preizkušnjo, ali s svojo penzijo kupiti materiale za pripravo štrudla svojim otrokom, ali jih pustiti v puščici pri nedeljski maši. To res ni naravno.

Starši prejemajo otroški dodatek za vzdrževanje mladoletnih otrok, ampak kaj pa njih starši, dedki in babice, ki porabijo vse svoje že itak nizke pokojnine in še kakšen kredit za vzdrževanje svojih nezaposlenih, vse prej kot mladoletnih otrok in celo njih otrok ?

Tudi to ni naravno. Tudi to, da ni služb, ni naravno. Tudi to, da že okoli 450.000 upokojenih dedkov in babic, med njimi tudi naši člani, ne zmore ohranjati slovenske tradicije štrudla, ker porabijo vse za položnice svojih otrok, ni naravno.

Zato ker to ni naravno začenjamo pred referendumsko kampanjo “Otroški dodatek vsem dedkom in babicam !”, ker za otroke gre, otroke brez štrudla, katere bi jim otroški dodatki dedkom in babicam spet omogočili.

Zbiranje 40.000 potrebnih podpisov za vložitev referendumske pobude v DZ bodo aktivisti skupine “Za otroke gre !” začeli 8.marca, pričakujejo da jih bodo zbrali v 1 dnevu, saj imajo v arhivu še vedno shranjeno to količino podpisov od zadnjega referenduma.

Kljub temu pa, zaradi prepričljivosti večine, vabijo vse državljane, da oddajo svoj podpis v preostalih 29 dnevih referendumske kampanje takoj, ko v DZ objavijo uraden začetek zbiranja podpisov. “Otroški dodatek vsem dedkom in babicam !”

Don Marko M

Nona in nono (blog Don Marko M)

2 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Referendum – otroški dodatek tudi dedkom in babicam !

  1. Diskriminacija do tistih, ki imajo več otrok in posledično več vnukov. Treba dodat popravek, ki se glasi 110€ na vnuka!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.