“Zakoni” zdrave prehrane, ki so čista neumnost in vodijo v nezdravo življenje

Da zgolj vegetarijansko prehranjevanje ni ravno zdravo, je dokazal že Adolf Hitler, sicer najbolj znan vegetarijanec na svetu. Kot ni ravno zdravo uživanje zgolj mesa in mesnih izdelkov…..

Zadnja leta smo vedno bolj bombardirani iz vseh strani s poudarjanji o zdravem načinu prehranjevanja. Kar ni obvezno slabo. Doba interneta in socialnih omrežij, poleg večine ostalih neumnosti, prinaša tudi dobre, poučne in koristne zadeve.

Ena od teh je zagotovo tudi osveščanje o zdravem načinu življenja, kamor sodijo tudi že preštevilni recepti za pripravo zdrave hrane. A žal je tudi na tem področju prišlo že do poplav pretiravanj kaj je zdravo in kaj ne, sploh vegetarijanci in vegani so začeli že neokusno pretiravati z napadi na vsejedce.

Premalo ni dobro, preveč pa tudi ne, pretiravanje nikakor in prepričevati ljudi, da je pot v zdravo prehrano in tako način življenja zgolj ena edina opcija, pa je ne le neodgovorno, pač pa tudi škodljivo prav za zdravje.

V nadaljevanju sledi predstavitev in demantiranje nekaterih najbolj popularnih “zakonov” o zdravi prehrani za zdravo življenje, ki so v bistvu miti in katere preveč njih preveč rado uporablja, dejansko pa so čisto zavajanje in neumnost, zaradi katere lahko marsikdo zapade v popolno nasprotje, torej nezdravo življenje.

– Zdrave prehrambene produkte lahko uživamo v neomejenih količinah
Ne drži. Praktično v vsem ni zdravo pretiravati in tako niti v konzumiranju zdrave hrane. Bo že držalo, da lahko postanemo bolj sproščeni, ko v ustih stopimo kvadratek temne čokolade polne kakava, namesto mlečne neke viola krave, a to ne pomeni, da moramo pojesti celo čokolado naenkrat. Tudi za avokado recimo pravijo da je zdrav, a praviloma zamolčijo, da ima v sebi toliko kalorij, da si boš z lahkoto nabil kakšen kilogram viška, v kolikor ga boš užival/a v pretiranih količinah.

– Hrana za vegetarijance in vegane je edina zdrava
Ne drži. Ravno meso je tisto, ki je omogočilo evolucijo človeka in ne zelenjava, to je znanost že dokazala. To seveda ne pomeni, da vegetarijanci in vegani ne uživajo zdravo hrano, nenazadnje se tudi v njih kuharskih bukvah najdejo kakšni odlični recepti za prav vsakogar.
Ampak tudi z mesom ni čisto nič narobe, saj vsebuje tudi vitamine B, ki so pomembni za ustvarjanje tkiva, proizvodnjo rdečih krvnih telesc in za živčni sistem. Poleg tega meso vsebuje železo, ki pomaga pri proizvodnji hemoglobina, magnezij ki je odličen za rast, razvoj in obnavljanje kosti, sproščanje energije iz mišic, zavira sproščanje stresnih hormonov in obenem zmanjšuje nevarnost srčno-žilnih obolenj, ter cink ki pomaga imunskemu sistemu za pravilno delovanje.
Poleg tega so proteini, ki se nahajajo v mesu, čudoviti za plemenitenje mišic, krvi, hormonov, kosti in hrustanca, ter kože. Pri nakupu mesa se pač potrudimo, da ga kupimo v lokalnih specializiranih mesnicah, pri mesarju vrednem zaupanja.

– Gluten je škodljiv
Ne drži. Vsi, ki niso alergični na gluten nimajo prav nobenega razloga ga ne uživati. Danes je sicer kar popularna brezglutenska prehrana, a v glavnem gre za modno muho, nič kaj poceni modno muho. A če zanemarimo ceno, kar je danes pač težko zanemariti, je pomembno vedeti, da gluten sploh ni škodljiv.
Prej nasprotno, kajti brezglutenska hrana vsebuje dosti manj vlaken, vitaminov in železa, kot običajna hrana. Že res, da se boš lahko ob zaužitju brezglutenskega kruha počutil manj “napihnjenega”, kot če bi jedel običajnega, a daleč od tega, da bi gluten škodil tvojemu zdravju.

– Najboljša je surova zelenjava
Ne drži. Že res, da kar nekaj sestavin, sploh ko je govora o zelenjavi, s kuhanjem ali pečenjem izgubi določen del hranljive vrednosti. Ampak, a si vedel/a, da nekateri antioksidanti, kot je recimo beta karoten v korenčku, ki se v telesu presnavlja do vitamina A, likopen iz paradižnika, ki je zaščitni faktor kože in lutein iz špinače, ki je zelo pomemben za delovanje oči, postanejo koristni ravno s kuhanjem le teh.
Korenček v surovem stanju resda ponuja pomemben antioksidant polifenol, a zato niti približno pomembnega karotena, kot ga pri kuhanju.

– Sadje in zelenjava morata biti samo sveža
Ne drži. Obstaja sicer verjetnost, da večina raje kupuje sveže sadje in zelenjavo, kot zamrznjeno, pa da je okusneje pojesti svež sadež, kot posušen ali konzerviran. Ampak, treba se je zavedati, da posušeno, zamrznjeno ali konzervirano sadje ter zelenjava nista nič slabši od svežega. Še več od tega, zamrznjeno sadje in zelenjava vsebujeta dosti več vitaminov kot marsikatero na videz sveže na tržnici ali policah trgovin, saj je zamrznjeno takoj po nabiranju, medtem ko se t.i. sveže prevaža tudi po nekaj dni.

– Majhne “pregrehe” avtomatično pomenijo nove kilograme
Ne drži. Še posebej tisti, ki se lotijo takšnih ali drugačnih diet, si vtepejo v glavo, da se jim bo že grižljaj sladkega takoj “zalepil” na maso. Kar seveda ni res. Tudi tukaj je treba vedeti, da bi morali za pridobitev zgolj polovice kilograma pojesti kar 3500 kalorij in se ob tem vsaj nekaj ur prav nič gibati. In to imej v mislih, ko, kljub dieti, poješ pecivo ali čoko banano, torej ne pusti se motiti in uživaj v tem brez sekirancije in/ali slabe vesti.

– Živila z napisom “light” so boljši izbor
Tudi to ne drži. To celo sploh ne drži. Danes je že težko najti trgovino, v kateri se poleg klasične ponudbe ne bi znašla tudi bombardiranja z “lahkimi” izdelki, od jogurtov, sirov, majonez, margarin, razni aktimeli, itd.. Da je zadeva najmanj sumljiva bi moralo kapniti vsakomur že zato, ker proizvajalci tovrstnih izdelkov obljubljajo z uživanjem le teh, da se ne boš dodato zredil.
Recimo da drži zgolj, da imajo tej izdelki manj maščob in so tako primerni za osebe s povišanim holesterolom, a zato imajo v sebi neprimerno več umetnih sladil in aditivov, kot običajna živila.

Večina dejansko nima prav nobenega razloga, sploh pametnega, uživati te “light” izdelke, sploh ker so tej “light” izdelki prvenstveno produkt modne muhe proizvajalcev, ki pošteno zaračunavajo človeško naivnost. Vodeno, “light” mleko in mlečni izdelki brez maščob pač v nobenem primeru ne morejo biti bolj zdravi od polnega.
Pa se dajmo enostavno vprašati – zakaj bi zamenjal uživanje polno mastnega mleka, ki vsebuje tudi vitamine A, E, D, K in B5, ki ga štejemo za protistresni vitamin, z neko vodno obarvano mešanico, ki vsega tega ne vsebuje ?!

Evo, prišli smo do konca. Vsekakor, če je le možno kakopak, se hranite čimbolj zdravo in raznoliko, a ne dovolite si nasedati na neke mite o zdravi prehrani, kot so tej opisani in kateri poslej to več niso, vsaj na tem blogu.

Smisel življenja je itak tudi v jejmo zdravo in raznovrstno, torej zbogom mkdonaldsi, gibljimo se, pijmo, kadimo, veselimo se, jočimo, delajmo, tudi kar se nam zljubi in živeli bomo 100 let. Najmanj. Seveda le pod pogojem, da bomo vse to počeli z občutkom in predvsem – zmerno….

Don Marko M

Hrana (blog Don Marko M)

1 pred teboj je povedal za zapis ““Zakoni” zdrave prehrane, ki so čista neumnost in vodijo v nezdravo življenje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *