Nepremičninski zakon prinaša – tudi za pasje ute legalizacija ter davek

Odlašanja sprejetja nepremičninskega zakona v zadnjih 3eh letih so očitno zaključena. Cerarjeva vlada se je odločila spopasti s to nujnostjo in naslednji teden bodo poslanci spustili skozi sito prvo obravnavo osnutka tega zakona, katerega so pripravili v SMC….

In katerega, kot napovedujejo, nameravajo sprejeti po nujnem postopku, podporo pa so napovedale vse parlamentarne stranke. Javna razprava ni predvidena.

Nov zakon tako, med ostalim, prinaša tudi avtomatično legalizacijo dosedanjih preko 30.000 nezakonito postavljenih objektov po državi, kakor tudi posebne davke zanje za nazaj in naprej, novost pa se nahaja v razredu “energetsko pasivne hiše”, v katere je zakonodajalec uvrstil tudi pasje in mačje ute.

Po grobi oceni ministrstva za okolje in prostor, ter na osnovi zadnjega popisa nepremičnin in zračnih posnetkov z droni MS CX-40, katere so si v MOP sposodili od policije, je namreč v 2015 ugotovljeno, da je na ozemlju Slovenije postavljenih okoli 350.000 pasjih in 32.000 mačjih ut, prav vse pa so nelegalna gradnja, brez gradbenih in uporabnih dovoljenj, torej objekti na črno……

Poslej obvezna legalizacija pasjih in mačjih ut, letni davek pa od 1000€ dalje….

Kot so na novinarski konferenci pojasnili predlagatelji zakona SMC, bodo morali državljani legalizirati vse ilegalne bivalne objekte svojih štiri nožnih ljubimcev, za kar bo potrebno, na svoje stroške, dostaviti MOP geodetski elaborat in ustrezne meritve za pridobitev gradbenega in uporabnega dovoljenja za postavitve pasje/mačje ute, ter plačati ustrezen davek, ki bo odmerjen na osnovi števila živečih v utah.

Za izpolnitev teh zakonskih zahtev in s tem tudi legalizacijo pasjih/mačjih ut, bodo imeli državljani časa do konca leta. Obenem na ministrstvu za okolje in prostor že opozarjajo, da bodo že v začetku naslednjega leta vse pasje/mačje ute, ki ne bodo pridobile potrebnih dovoljenj in plačali davke, “zravnali z zemljo” z bagerji ministrstva in na stroške imetnikov ut.

Da je ta zakon nujno potreben se strinjajo tudi opozicijske stranke, v imenu katerih je stališče predstavil vodja SDS janez janša :

Ne, ne gre za novo molzenje državljanov, pač pa poskus prekinitve neodgovorne prakse divjih gradenj pasjih in mačjih ut vsepoprek, katere so vedno bolj podobne hišam za ljudi.

Samo za primer – prav pred nekaj dnevi je moj prvi sosed, sicer migrantski povratnik iz Nemčije, zaključil z gradnjo energetsko pasivne trinadstropnice za svoja dva kraška ovčarja. Streha creaton, fasada demit, okna vrata bajer, naslednji teden pa bo vgradil še talno gretje in klimo. Hočem videti tistega, ki me bo prepričal, da takšna hiša ne rabi gradbenega, uporabnega in ostalih dovoljenj, torej tudi plačilo nepremičninskega davka.….”

Dosti bolj skromen v komentarju je bil prvak ZL Luka Mesec :
V Združeni levici zagovarjamo dostojno življenje psov in mačk, med kar sodijo tudi urejene bivalne razmere brez deložacij“.

Socialno ogroženi bodo upravičeni do subvencij za legalizacijo pasjih/mačjih ut in plačilo davka

V SMC sicer ostro zavračajo namigovanja, da gre za še en absurden zakon z enim samim namenom poskusa črpanja denarja iz že tako osiromašenega prebivalstva, ki je vse svoje prihranke in celo nove kredite že itak namenilo za legalizacijo na črno postavljenih hiš in vikendic, pač pa, da le želijo stopiti na prste črnim gradnjam za pse in mačke, ter jih legalno vpisati v zemljiške knjige.

Kot pravijo bodo z začetkom naslednjega leta zelo dosledno rušili vse pasje in mačje ute brez potrebne dokumentacije na stroške lastnikov in zato ne priporočajo kakršno koli izmikanje ureditvi teh razmer. Obenem ocenjujejo, da lastniki svojih domačih štiri nožnih ljubljencev ne bodo ugovarjali in iz gole ljubezni do svojih ljubljencev uredili vse potrebno za njih varno bivanje.

Rahlo bolj neposredni so bili na ministrstvu za okolje in prostor, kjer je potrebo tega zakona razložila ministrica Majcnova :

Na osnovi številnih raziskav ugotavljamo, da za vedno več psov v naši državi pregovorna ljudska “pasje življenje”, ki namiguje na bivanje v neurejenih razmerah, celo na brezdomstvo, ne drži več.

Slovenija je postala ekonomsko uspešna država in življenski standard se ni zvišal le za ljudi, kot vidimo tudi psi in mačke bolj razkošno živijo, zato je povsem na mestu, da plačujejo davek za razkošje. Pri novih gradnjah pasjih/mačjih ut pa bomo upoštevali tudi soglasja spomeniškega varstva in skladnosti že postavljenih in novih ut s sovpadanjem v okolico“.

Ker se pasje in mačje ute neposredno dotikajo družine kot takšne, to lahko postane tudi družinska problematika, zato je bilo v tem projektu nujno potrebno sodelovanje tudi ministrstva za delo in družino, meni ministrica Anja K Mrak :

Dejansko smo zgroženi. Številni obsojajo mene in SD, da smo uničili socialno državo in ustvarili tisoče socialno ogroženih. Lepo vas prosim, kaj pa to….pasje in mačje ute za 3 in več tisoč evrov…..

Vsakodnevno poslušamo o revščini v naši državi, vrstah pred dobrodelnimi organizacijami, javnimi kuhinjami, brezdomcih, socialnih problemih, potem pa ugotovimo, da psi in mačke živijo v nadstandardnih bivalnih prostorih, kar pomeni le, da sploh ni nobene krize.

A kljub temu bomo človeško šli ljudem na roko in socialno ogroženi bodo upravičeni do subvencioniranega plačila legalizacijskega postopka in nepremičninskega davka za uto svojega domačega ljubljenca. Streha nad glavo je pač pomembna za varnost in ne želimo si brezdomcev še med štiri nožnimi ljubljenčki“.

Kratko oceno, koliko bo pridobila država z legalizacijskimi postopki pasjih in mačjih ut, kakor tudi nepremičninskim davkom zanje je podal še finančni minister Dušan Mramor :

Ocenjujemo, da bomo s tem davkom na pasje in mačje ute, ter povezanimi legalizacijskimi postopki, napolnili blagajno z okoli 150 milijonov letno. Zahteve Erjavčevih upokojencev, štrukelj/semolič/policijskih sindikatov so pač zahteven zalogaj in s tem se pač spopadamo kot vemo in znamo. Nesmiselno in nepravično bi bilo, da bi vsi državljani imeli takšno pasje življenje.”

Pridobili smo tudi podatke slovenskih proizvajalcev pasjih ter mačjih ut, ki izkazujejo, da v prodaji le teh prednjači Jelovica, ki je v zadnjih 5ih letih povečala prodajo pasjih/mačjih ut za kar 40% in predstavljajo že pomemben del letnega prihodka, podobne rezultate pa beležijo tudi preostali slovenski proizvajalci teh ut, ki beležijo vzponske prodajne rezultate tudi na tržišču EU, kjer so prepoznali slovensko kakovost in kjer vlada veliko povpraševanje še posebej po energetsko pasivnih pasjih/mačjih utah, ki so postale že pravi prodajni hit.

Premier Cerar je dodal le, da to okostje novega nepremičninskega zakona sicer ostaja nespremenjeno, da pa v SMC razmišljajo o dopolnitvi zakona, pred parlamentarno obravnavo, in sicer z dopolnitvijo, po kateri bo legalizacija črnih gradenj potrebna tudi za ptičje hišice, otroške hišice na drevesih in vrtne roštilje, stanovanjski objekti za živali pa bi morali pridobiti tudi energetske kartice.

V nadaljevanju dodajamo le še nekaj slikovnega gradiva pasjih in mačjih ut po Sloveniji, katere je, za potrebe argumentacije sprejetja zakona, pridobilo ministrstvo za okolje in prostor s pomočjo dronov MS CX-40.

Don Marko M

Pasja 4 Pasja 6 Pasja 7Mačja 1 Mačja 2 Mačja 4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *