Hrvaška potopila ladjo, Slovenija ladjedelnico

Danes so v Premanturi, najjužnejšem mestu polotoka Istra, Hrvati svečano potopili 85 metrov dolg “Vis”, admiralsko ladjo nekdanje mogočne jugoslovanske vojne mornarice, zgrajene v pulskem Uljaniku 1956 leta…..

“Vis” je bil potopljen z dvema močnima detonacijama 250m od obale, na globino 32m kamnitega premanturskega dna, iz kopnega pa je dogodek v živo spremljalo okoli 10.000 ljudi, večina turistov in številni tuji mediji.

Ladja je sicer v zasebni lasti Arsena Brajkovića iz Pule, ki jo je kupil leta 2002 v Črni Gori iz razpadajoče zapuščine SFR Jugoslavije in jo je imel namen predelati v luksuzno jahto, a zaradi previsokih stroškov odstopil od te zamisli in leta 2010 preklopil na idejo o potopu le te, za potrebe visoko cenovnega turizma, in lokalne oblasti so po dolgih 5ih letih le izdale vsa potrebna dovoljenja za potop “Vis”a.

Prva skupina raziskovalsko navdihnjenih potapljačev turistov za ogled nove potopljene atrakcije je že napovedana v začetku sezone, obenem pa se je že napovedalo tudi, da v nadaljevanju sledijo novi potopi številnih preostalih primerkov nekdanjega jugoslovanskega vojaškega ladjevja vzdolž celotne Dalmacije.

Za razliko od Slovenije, v preostalih republikah nekdanje skupne SFR Jugoslavije niso tako neumni, da bi se je sramovali ali celo brisali iz zgodovine, pač pa številne simbole in dogajanja bivše skupne države, še posebej tiste v rabi Tita, spretno spravljajo v turistični promet.

Ker turisti še vedno odlično vedo, kdo ali kaj je bila Jugoslavija in Tito, čeprav nimajo pojma kdo ali kaj je Slovenija in Pahor, Hrvaška in Kolinda Kitarović ali Srbija in Vučić….

Očitno je torej, da bodo Hrvati potopili celotno vojaško ladjevje, nekoč izdelano v SFRJ, ki jo je ponosno branilo.

A kot opažam so Hrvati pravi amaterji s temi potapljanji. Ja, res je – v naši mali podalpski še nismo potopili niti ene vojaške ladje iz bivše skupne države. Ker so se pač naši parlamentarci tovrstni dediščini brez vsakih argumentacij odrekli….

So pa zato naši vrli voditelji uspeli, kar ni uspelo nobeni pobrateni republiki – potopili so kar celo ladjedelnico. Celo ladjedelnico v Izoli…..ponos naše Istre….in to brez grama eksploziva…..

Nekoč se je 45 let gradilo, da bi se lahko naslednjih 25 let potapljalo…..modni trend pač…..

Don Marko M

VIS Foto Goran Sebelic CROPIX (blog Don Marko M)

1 pred teboj je povedal za zapis “Hrvaška potopila ladjo, Slovenija ladjedelnico

  1. hoj
    Ja ladja pod imenom Hrvaška bo kmalu resnično potonila.
    Večino hotelov so prodali tujcem… ves dobiček gre ven. In Hrvati živijo od česa že.
    Ne bodo dolgo!
    čao

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *