Pes in mačka zelo koristita razvoju otroka, potrjuje tudi znanost

V očeh otroka sta mačka in/ali pes, tudi oba skupaj, prava in enakovredna člana družine, zadnja znanstvene raziskave pa dokazujejo celo, da se otroci pri svojih določenih težavah bolj opirajo na svoje ljubimce, kot pa na brate in/ali sestre….

Še več, zadnja znanstvena raziskava univerze Cambridge razlaga, kako mačka in pes, hišna ljubljenčka, pomagata otrokom pri razvijanju socialnih veščin in pridobivanju samozavesti.

Rezultate raziskave je zaključil Dr. Matt Cassels, ki je analiziral 10 letno raziskavo Toddlers Up Project, katere cilj je bil spremljanje socialnega in čustvenega razvoja otrok med 2 – 12 letom.

Casselsova raziskava je bila osredotočena na otroke z nizkimi miselnimi sposobnosti in njih odnose z družino, vrstniki, učitelji in – hišnimi ljubljenčki.

Zaključek je, da imajo hišni ljubljenci zelo velike in nepričakovane učinke na socialne veščine otrok. Otroci, ki se soočajo s “težkimi časi”, kot je recimo ločitev staršev ali težjimi življenski pogoji, so praviloma pogosteje bolni kot vrstniki, pogosto pa tudi s slabšim uspehom v šoli in tej isti otroci se neprimerno pogosteje opirajo na svoje živalske ljubimce, kot pa na vrstnike.

Otroci, ki so močno navezani na svoje ljubimce, se obenem bolje odzivajo v družbenih okoliščinah, pomoči drugim, sodelovanju, deljenju in medsebojnim vplivanjem. Povezovanje s hišnimi ljubljenci je prispevalo njih sposobnostim, da se lažje povežejo z ljudmi.

Predhodne znanstvene raziskave so sicer že dokazale, da lahko hišni ljubljenci pomagajo otrokom z avtizmom pri izboljšanju socialnih veščin, še posebej v kolikor so te živali psi. Otroci, ki redno komunicirajo s psi, bolje komunicirajo z ljudmi in se bolje odzivajo na družbo okoli sebe.

Ostale raziskave pa so zaključile, da hišni ljubimci lahko otroku izboljšajo sočustvovanje, samozavest in zmanjšujejo stres.

Psi lahko odkrijejo tudi raka pri človeku

Psi lahko, s svojim izrednim vonjem, ki je okoli milijon krat boljši od človeškega, odkrijejo raka v človeškem telesu. Njih potencial za podajanje te diagnoze je bil prvič prepoznan leta 1989, ko je pes zaznal raka kože svojega gospodarja tako, da je neprestano ovohaval določen (oboleli) del kože.

V znanstveni raziskavi leta 2006, katero si izvajali Pine Street Foundation, skupina za raziskovanje raka in izobraževanja v San Anselmu (Kalifornija), ter poljski Academy of Sciencesso, so raziskovalni psi odkri(va)li raka pljuč in dojke z zavidljivo 88 – 97% natančnostjo.

Prednjačil pa je črni, posebej usposobljen labrador retriever Marine, ki je odkril raka debelega črevesa v kar 91% primerov. Marine je usposobljen zaznati raka z vohanjem človeškega izdiha in vzorca blata.

Usposobljeni psi znajo zaznati tudi nizek krvni sladkor in opozoriti gospodarja pravočasno, še bolj impresivno pa je, da so trenirani psi sposobni zaznati diabetes celo pri ljudeh, katere vidijo prvič v življenju.

Pes in otrok (blog Don Marko M)

Zdravstvene prednosti, katere omogočajo mačke

Znanstvena raziskava ekipe University of Minnesota je razkrila, da imajo gospodarji mačk 30 – 40% manj možnosti, da bi umrli za boleznimi srca in ožilja. Po tej isti raziskavi gospodarji psov nimajo te ugodnosti.

Imeti družbo mačke v svojem domu pomeni tudi pomagati svojemu imunskemu sistemu. Mačke namreč zelo pogosto vedo, kdaj je gospodar ali kateri član družine bolan, pod stresom, in rade ponudijo svojo tolažbo, za katero se že ve, da krepi imunski sistem.

Mačka pomaga pri preprečevanju alergij pri otrocih, že od dojenčka dalje, kar potrjujejo tudi določene raziskave, ki navajajo, da imajo dojenčki, ki živijo z domačimi ljubljenci, še posebej mačkami in psi, večjo verjetnost izogibu razvoja alergij.

Raziskave znanstvenikov državne univerze Buffalo (New York) so potrdile tudi, da imajo družinski člani, katerim družbo dela mačka, večjo verjetnost nižjega krvnega pritiska, kot pa tisti brez te hišne ljubimke.

Poleg tega pa je raziskava iz leta 2006 v Kanadi razgalila, da mačka v hiši pomeni tudi učinkovitejše zniževanje holesterola, kot bi to naredila temu namenjena zdravila.

Ob navedenih prednostih pa mačke dokazano pomagajo zniževati stres, popravljajo razpoloženje, prebijajo depresijo in pomembno prispevajo k – daljšemu življenju.

Hišni ljubljenci so jasen odgovor za boljše in bolj zdravo življenje

Vsemu skupaj dodajam le še svoje mnenje, ki je, na osnovi svojih osebnih izkušenj, povsem v prid tem znanstvenim ugotovitvam. Otroci, ki odraščajo v družbi mačke, psa ali obeh, brez dvoma rastejo v samozavestnejšo, odgovornejšo, okolju prijaznejšo, a tudi zabavnejšo osebnost.

Pravi čas za mačko, psa ali pak oba, je v bistvu vedno, čeprav se mi zdi najbolj primeren čas od otrokovega prvega, pa do šestega leta. Če začneta svoje prijateljstvo oba kot “mladička”, še toliko bolje. Opazovati, kako iz dneva v dan raste to njuno brezmejno dopolnjevanje in prijateljstvo, je neprecenljivo.

Vsekakor pa se je potrebno zavedati, da mačka in/ali pes nista plišasta igrača, katero po uporabi odvržeš nekam v kot in se nanjo spomneš, ko se pač, ampak z dnevom, ko prestopi domači prag postane družinski član.

Družinski član, za katerega veljajo domača pravila, kot za vse člane. In teh se mora nov član še priučiti, zato naj ima samo enega “gospodarja”, ki ga bo vzgajal. Ne glede na vse pozitivne učinke, pa iskreno in globoko odsvetujem, kljub morebitni otrokovi želji, da si mačko ali psa omislijo odrasle osebe labilnih, neurejenih in neodgovornih karakterjev.

Ker mačka in/ali pes sta, kljub vsemu, sploh mačka, zelo bistri živali, ki zlahka začutita omenjene simptome pri človeku in do trenutka, ko potem prevzameta sama vzgojo in nadzor nad seboj, kar seveda lahko pripelje do kaotičnih razmer, ni več daleč, novih zapuščenih živali, kot ponavadi v takšnih primerih sledi, pa si res nihče ne želi in ne rabi.

Kakorkoli že, spoznal sem tudi, da je domači ljubljenček, mačka in/ali pes, zrcalo gospodarja, ki tudi brez besed pove neprimerno več o gospodarju, pa tudi stanju v družini, kot bi lahko gopodar povedal o njem……mjau, hov….

Don Marko M

Muca in otrok (blog Don Marko M)

Deli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *