Otroci serijsko tožijo starše zaradi objav njih fotografij na Facebook-u

Zgodila se je prva tožba otroka zoper svoje starše, ker so objavljali njene slike iz otroštva na FB brez dovoljenja, v naši mali podalpski. Starša vztrajata, da sta lastnika slik in videov svoje hčere, objavljenih na svojih FB profilih skozi leta, kakor tudi hčere same in lahko s tem materialom počneta kar se jima zljubi…..

A z njunim stališčem se ne strinja tožnica svojih staršev Monika T. (20) iz Ljubljane, ki se je za to potezo odločila iz obupa starševske neuslišanosti, kakor tudi na osnovi sorodnih primerov iz tujine, kjer so otroci še vselej dobili odškodninske tožbe proti svojim staršem. Monika razloži svojo zgodbo :

Takoj po zaključeni srednji šoli sem začela iskati zaposlitev. Poslala sem okoli 500 prošenj. Kmalu sem dobila prvi odgovor, naj se zglasim na razgovor za delo v UKC. Ko sem izpolnila vprašalnik, mi je kadrovnica rekla, naj povem še kaj o sebi. Pa sem rekla, da sem urejena, poštena, marljiva, natančna, skrbna in pač vsa ta sranja, ki jih hočejo slišati za naslednjih 5 let..

Kadrovnica me je medtem gledala in se z zavihanim kotičkom ustnic vseskozi čudno nasmihala, kar me je rahlo zmedlo. Ko sem končala, pa je začela :

“Veste Monika, včeraj sem pogledala FB profil vaše mame, na katerem mrgoli vaših fotografij in video posnetkov od 2 do 13 leta. Sem si ogledala. In ko mi rečete, da ste urejena, mi pred oči pridejo mamini posnetki o vas za izbor “Miss ulice” pri 7em letu, na katerih ste našminkana kot prostituka vpila “jaz sem princesa drame”.

Ko mi rečete poštena, pomislim na objavljen video, v katerem pri 10ih letih vzemate iz očetove denarnice 100 € in v kamero rečete “zdaj sem kot ti, mami”. In ko mi rečete skrbna se mi pred oči pripelje posnetek, ko ste si pri 3 letih sama odpela plenico, ki je bila polna kakca, katerega ste si s prsti najprej razmazala po obrazu, potem pa z njim še risala Pokemona po tv ekranu. Monika, tole ne bo šlo, ne morem vas sprejeti s takšno preteklostjo…..”

Od trenutka ko sem slišala njen zadnji stavek, se spomnim le še megle in teme pred očmi, ter nekih čudnih zvokov, kot podirajoče stavbe med potresom. Ne pomnim koliko kasneje sem sedela za neko mizo na policijski postaji, kjer me je policaj srepo gledal in spraševal, zakaj sem razbila celo pisarno kadrovnice in ji zlomila roko, 3 rebra, pa glavo za 6 šivov.

Po tem dogodku sem v naslednjih dnevih začela prejemati odgovore od vseh, katerim sem poslala prošnjo in vsi so napisali, da naj sploh ne hodim, ker me nočejo niti videti. Po mojem si je ta banda vse povedala med sabo. Kot kaže nimam več nobenih možnosti, da bi v Sloveniji kdaj dobila službo.

Monika navaja, da zdaj zaradi uničenega življenja nima več druge možnosti, kot da je odškodninsko tožila starša za 380.000 €, ker sta brez njene privolitve objavljala preko 1000 njenih slik ter videov iz njenega otroštva na Facebooku in jih še vedno nočeta umakniti iz svojih FB profilov, s čimer ji še vedno življensko škodita, njen odvetnik Sušinski pa zagotavlja, da bo tožbo brez dvoma dobila.

Tožba Monike svojih staršev zaradi objavljanja njene podobe v foto in video oblikah iz otroštva je sicer prvi tovrsten primer v naši mali podalpski, a kot vse kaže nikakor zadnji, saj je po, vzoru Monike, že naslednji dan, zaradi istega vzroka, zoper svoja starša sprožil odškodninsko tožbo tudi Muhamed F. (21) iz Domžal.

Pri 15ih sem se noro zaljubil v sošolko. Tino. So govorili, da da vsakemu za kremšnito. Ovijala me je okoli prsta. Hormoni so podivjali. Vabil sem jo na kremšnito vsak dan, pa nič. Potem mi je enkrat rekla, da naj pridem na rob gozda. Bil je lep dan. Že sem se videl z njo v meseni nasladi. En dan bo roka počivala. Fotru sem sunil 20 ojrov, vse za kondome. Imel sem namen delati. Moško. Garati.

Nič in nikogar nisem videl, ko sem poganjal kolo proti tistemu robu gozda, adrenalin in hrepenenje sta me vodila po svoje. Bil sem trd. Kot skala. Stala je tam. V žarkih zahajajočega sonca je izgledala kot boginja. Skočil sem iz kolesa, pristopil, nakar mi je rekla :

“Veš Muhamed, sem te videla na FB profilu tvoje mame v videu, kako si pri 6ih letih, v roza gatah in hulahopko, lovil mačko po stanovanju 5 minut, potem si hulahopko odvrgel, slekel roza gate in nadaljeval nagec z lovljenjem mačke z vzkliki “Sad ču da te karam !”. Ne vem kaj to pomeni, družinska tradicija verjetno, sem pa videla, da imaš majhnega lulka, tako da kar opusti upanje, da boš kdaj ti meni ziziče majal”.

In potem je z roko segla v svoje temne svilnate lase, jih odmahnila preko ramena, in je šla….in je šla….ostal sem sam…..še vedno trd….kot skala“, je svojo tragično izpoved zaključil Muhamed.

Kot pravi, se od takrat ni več pobral, posega po antidepresivih, njegovo življenje nima več smisla, ženske sovraži, prenehal je verjeti v Boga in razmišlja o prestopu v skupnost istospolnih.

Za to izkušnjo s Tino direktno obsoja svoja starša, s katerima se je medtem na smrt skregal, ker sta v otroštvu brez njegove privolitve slikala in snemala njegove življenske dogodke, katere sta objavljala na svojih FB profilih brez njega dovoljenja, še vedno so tam, in zaradi tega je najel znano ameriško odvetniško pisarno Dream, ki je zaradi oškodovanja njegovega ugleda in uničenja življenja že sprožila sodni odškodninski postopek proti njegovima staršema za 238.000 €, primer pa že ocenjujejo kot dobljen.

Kot smo neuradno izvedeli, pa to ne bosta ostala prva in osamljena primera v naši mali podalpski, saj je že ustanovljeno društvo “Prevarana Facebook generacija”.

V društvo se je že ob ustanovitvi včlanilo preko 2000 polnoletnih otrok, ki so preživljali podobne usode objavljanj foto in video materialov na FB, prav vsi pa so napovedali proti svojim staršem, nekateri tudi proti dedkom in babicam, odškodninske tožbe za najmanj 100.000 €, zaradi tako povzročene jim škode, društvo pa zastopa odvetniška pisarna Čeferin. Plaz se je sprožil…..

Don Marko M

prevarana-facebook-generacija-blog-don-marko-m

2 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Otroci serijsko tožijo starše zaradi objav njih fotografij na Facebook-u

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *