Konrad Kuštrin – “Zdravniki bomo odpravili čakalne vrste v 2 mesecih. Volontersko !”

Zaradi popolne nesposobnosti ministrice Milojke Kolar Celarc pri reševanju čakalnih vrst, so se slovenski zdravniki in zobozdravniki, združeni v sindikat FIDES, pod vodstvom Konrada Kuštrina, odločili sami ukrepati s svojim volonterskim projektom “V vrsti brez čakalnih vrst” in tako v celoti odpraviti čakalne vrste….

Na tiskovni konferenci v sejni dvorani Domus Medica je predsednik zdravniške zbornice primarij Andrej Možina uvodoma pojasnil, da so zdravniki ta njih volonterski projekt omejili v izvedbo na zgolj 2 meseca, ker se “razmere v zdravstvu poslabšujejo, ukrepov in reforme pa ni,” in ker ocenjujejo, da je to zadosten čas za odpravo vseh čakalnih vrst, do zadnjega pacienta v vrstah.

Obenem je Možina razložil, da naj politika nikar ne poskuša izkoriščati njih volonterske dobrote namena po zaključku projekta “V vrsti brez čakalnih vrst”, saj bodo po le tem nadaljevali svoje aktivnosti sindikalnega boja proti poslancem, dokler le tej ne izpolnijo njih dosedanjih zahtev.

Podrobnejše razloge, potek in učinke tega zdravniškega in zobozdravniškega volonterskega projekta, pa je v nadaljevanju pojasnil FIDESov sindikalist Konrad Kuštrin :

Za zdravniško akcijo “V vrsti brez čakalnih vrst” smo se slovenski zdravniki in zobozdravniki, kakor kompletno medicinsko osebje, odločili tudi zaradi nelogičnosti razmetavanja z denarjem ministrice za zdravstvo Milojke Kolar Celarc, ki ZZZS vsakič znova podeljuje nove in nove milijone, kateri pa namesto v zdravstvenih ustanovah končajo v končni letni bilanci dobička poslovanja ZZZS, povprečno v višini 92 mio €.

Kolarjeva torej namenja za odprave čakalnih vrst 20 – 30 mio € letno, na koncu leta pa jih pobere 70 – 90 mio € nazaj. Tako je nemogoče odpraviti čakalne vrste. Zato, pa tudi ker nas zdravnike državljani že zlobno kritizirajo, da smo “nenasitni molzni termiti” javnega denarja, ki nič storitveno novega ne ponujamo, a kljub temu vsako leto zahtevamo nova cenovna povišanja obstoječih storitev, smo se odločili za akcijo v tem projektu.

Pa tudi, ker nas zdravnike Hipokratova prisega, tudi zobozdravnike, zavezuje, da nesebično in tudi brez plačila pomagamo v zdravljenjih obolelih ali poškodovanih ljudi, sploh sodržavljanov.”

Kot dodaja sindikalist Kuštrin, se bodo zdravniki in zobozdravniki, ter ostalo medicinsko osebje, za potrebe akcije “V vrsti brez čakalnih vrst”, ki se bo začela s 1. dnem naslednjega meseca, za 2 meseca, do odprave še zadnjega pacienta v čakalnih vrstah, povsem odrekli tudi nekaterih njih do sedaj običajnih ustaljenih praks.

Predvsem se bomo žrtvovali in odrekli naših zdravniških in ostalega medicinskega osebja ustaljene prakse, ko smo v rednem delovnem času javnega zdravstva delali samo polovico meseca, ker za posege v drugih polovici meseca ZZZS ni hotel dostavljati denarja.

Dejstvo je, da mi prejemamo zelo odlične plače, česar se ne sramujemo, kljub očitkom javnosti in plače prejemamo v enaki višini ne glede ali oddelamo cel mesec ali le polovico. Torej nimamo razloga ustvarjati čakalne vrste. Delovna oprema je odlična, vsi stroški se itak redno plačujejo, zaloge zdravil so bile plačane že pred dvema letoma, torej ostane le še naša dobra volonterska volja, da v 2. mesecih povsem odpravimo čakalne vrste.

Obenem pa se bomo v teh 2 mesecih trajanja akcije povsem odrekli tudi naši ustaljeni praksi prepošiljanja bolnikov na dodatne samoplačniške preglede, posege in zdravljenja, katera sicer izvajamo sami preko svojih s.p. ali podjetij po delovnem času v javnem zdravstvu, včasih tudi vmes, v brezplačnih prostorih, brezplačnih materialih in vsej ustrezni brezplačni medicinski opremi javnega zdravstva. Čas je, da se za vse te ugodnosti oddolžimo državljanom“, zagotavlja Kuštrin.

Za zaključek Konrad Kuštrin, vodja sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides, dodaja še, da se bo zdravniški sindikat po njih zaključeni volonterski akciji “V vrsti brez čakalnih vrst” ponovno vrnil svojim že ustaljenim zahtevam do poslancev po premiku plačne meje za zdravnike na 101. plačilni razred, ukinitvi univerzalne košarice, dvigu prispevne stopnje za zdravstvo, priznanju standardov in normativov njih modre knjižice in prepovedi preizkušanja le teh na drugačen način, ter pravici do obveznega rednega plačanega 24 urnega dežurstva vsak dan, tudi med dopusti.

Don Marko M

kustrin-fides-blog-don-marko-m

6 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Konrad Kuštrin – “Zdravniki bomo odpravili čakalne vrste v 2 mesecih. Volontersko !”

 1. Jajca!
  Noben zdravstveni minister ni dovolj močan, da bi opravil z zdravniškim lobijem, brez polne podpore vlade.
  spomnite se srednje šole. Za zdravnike so šli študirat predvsem odličnjaki. Najbistrejši med nami torej. Po študiju so zavohali še denar, ki je postal njihovo glavno vodilo. Na zdravniško “prisego” so pozabili že med tisto veliko stavko sredi devetdesetih.

  Takšnega možganskega trusta, skoncentriranega v hobotnici zdravniške zbornice pa ni mogoče obglaviti kar tako.
  1. ukrep bi moral biti razpust zdravniške zbornice.

  Šele potem se bi lahko sistem gradil na novo.

  Zdaj sem se domislil. Zakaj ne tudi tu deregulacija zdravniškega poklica? Če po mnenju gospodarskega ministra ne rabimo več šolanih natakarjev, trgovcev, ipd. ukinimo še zdravniške licence.
  Zdravnike zaposlimo le po njegovih referencah.

 2. Rado, če minister ni dovolj močan ali sposoben ali oboje, naj spoka……sicer pa tukaj ni govora o ministru, ampak o FIDESu…..tvoj predlog pa je, glede na vse kar dogaja, povsem na mestu in sprejemljiv…..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *