Zgodovinsko – FIFA uvedla VAR – video pomoč nogometnim sodnikom na svetovnih prvenstvih in klubskih tekmah

Tako malo je bilo potrebno za dobiti tako dosti – samo tiste stare prdce je bilo treba znogirati iz FIFE in že je zavel svež zrak pozitivnih sprememb, ob čemer seveda ni poudarek na “stari”, ker je starost pač stvar relativnosti, pač pa na “prdcih”, prav takšnih, kot so v našem parlamentu…..

Novi predsednik FIFA Gianni Infantino je krepko zavihal rokave in začel izpolnjevati svoje predvolilne obljube, med katerimi je tudi uvedba video pomoči glavnim sodnikom na zelenicah tudi na klubski ravni, kar me, kot nogometnega navdušenca in vnetega zagovornika uporabe te nove sodniške tehnologije, zelo veseli.

Video assistant referees (VAR) bo na klubski ravni tekem prvič uveden danes, 8. decembra 2016, ko se začne klubsko svetovno prvenstvo – FIFA Club World Cup Japan 2016, ki bo v Yokohami in Osaki potekalo do 18.decembra.

V 8ih tekmah turnirja se bo pomerilo 6 klubov iz 6 kontinentov in sicer : Mamelodi Sundowns (Afrika), Jeonbuk Hyundai Motors (Azija), Real Madrid (Evropa), Club America of Mexico (severna in srednja Amerika), Atletico Nacional (Južna Amerika) in Auckland City FC (Oceanija).

Ob tej priložnosti lahko svežimo spomin – tudi področje Vzhodne Evrope, natančneje SFR Jugoslavije, je svojčas, poleg bombastične nogometne reprezentance, imelo svetovnega klubskega prvaka v nogometu. To je bila Crvena zvezda, s Steauo iz Bukarešte pa sta edina kluba Vzhodne Evrope, ki sta v zgodovini nogometa osvojila naslov svetovnega klubskega prvaka.

Crvena zvezda je postala svetovni klubski prvak pred natanko 25imi leti na današnji dan. Tistega leta 1991 je Crvena zvezda najprej 29. maja v italijanskem Bari-ju premagala Olympique iz Marseilla in tako osvojila Pokal evropskih prvakov (današnja Champions liga), kar jo je popeljalo na finale svetovnega klubskega nogometa v japonski Tokyo.

Tam so 8.decembra premagali čileanski klub Kolo-Kolo s 3 : 0 in to z igralcem manj cel drugi polčas, saj je bil v 43 minuti izključen kapetan Dejan Savićević. O da, bila je navijaška norija po celem svetu……

Glavni sodnik bo prekinil tekmo, uporabil VAR video pomoč in zapiskal svojo odločitev

Zelo pomemben, revolucionaren mejnik klubske nogometne zgodovine se bo torej začel pisati danes na Japonskem, s čimer se strinja tudi nekdanji virtuoz nogometa, zdaj pa vodja tehničnega razvoja FIFE, Marco van Basten :

To je zgodovinski dogodek in korak naprej v razvoju nogometnega. Sodniki bodo lahko poslej uporabljali sodobno tehnologijo in verjamem, da zdaj večjih napak ne bo. Menimo, da smo se z VARom dobro pripravili, da prvič izpeljemo to tehnološko novost pomoči sodnikom med tekmami na tem turnirju.

Seveda se zavedamo, da vstopamo na še dokaj neraziskano področje in da bomo prvič v zgodovini v živo, torej med tekmami v neposrednih prenosih, izvajali to novost, a tudi, da so te izkušnje zelo dragocene za morebitne potrebne izboljšave delovanja in rabe te tehnologije v prihodnosti.”

VAR bo sicer izrinil iz igrišča pred par leti uvedena 4 in 5 sodnika ob gol linijah, a bo zato prevzel vlogo 4 sodnika, ki bo tako v pomoč glavnemu sodniku pri bolj občutljivih ali spornih odločitvah.

Glavni sodniki si bodo tako, v posebnem video prostoru, lahko kadarkoli med tekmo, torej takoj po izteku določenega igralnega trenutka na zelenici, ogledali video posnetek iz vseh zornih kotov prav vsake sporne situacije na igrišču, ne le gola čez črto, pač pa tudi sporne (offsajd) položaje, kamikazna padanja v kazenskem prostoru, bolj grobe prekrške, itd…..

Z ogledi teh posnetkov se sicer ne spreminja temeljno pravilo, da ima glavni sodnik zadnjo besedo, saj sodnik, vsaj zaenkrat, še ne bo striktno zavezan na uporabo VAR v kolikor se sam za to ne bo odločil med tekmo samo, bo pa imel odlično podporno možnost, da lahko na osnovi ogleda posnetka dogodka svojo prvotno (napačno) odločitev spremeni ali pa jo odsodi kot svojo prvo in obenem zadnjo odločitev.

Ja, to lahko pomeni tudi, da bo kakšna tekma trajala 10-15 minut dlje, ampak to je zanemarljiv moment, če upoštevamo, da so sporne sodniške odločitve v nogometu povzročile že ogromno škode v vseh oblikah, množične pretepe in kar prave male, tudi oborožene, vojne med navijači po svetu.

Danes torej FIFA na Japonskam z rabo VAR začenja zgodovinsko revolucijo v klubskem nogometu. Seveda pa ne bo ostalo samo na tem.

Za rabo VAR, s podporo FIFA in The IFAB, so se v svojih klubskih prvenstvih 1.lige za leto 2017 že zavezale nogometne zveze Avstralije, Belgije, Brazilije, Češke, Francije, Nemčije, Italije, Mehike, Nizozemske, Portugalske, Katarja in ZDA.

Slovenija v tej nogometni revoluciji (še) nima namena sodelovati. Kar je po svoje, vsled potekov klubskih tekem naše 1.SNL, nekako logično. Ker če bi tudi v 1.SNL uvedli VAR, potem bi bila recimo Olimpija naslednjič spet prvak šele čez 25 let, pa še to v 5.ligi, kar bo sicer itak. Zdaj pa si grem ogledat to novo nogometno čudo na Japonskem…..

Don Marko M

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.