Želiš simpl zaslužiti 453.000 € ? Samo kriči naokoli “Vizija Slovenije 2050 – Slovenci bomo srečni ljudje”

Prvotno sicer sploh nisem imel namena komentirati te, za naslednjih 7 udarniških 5 letk, “vizije” Slovenija 2050 . Vsake komedije mi pač res ni treba komentirati. Čeprav sem si res vzel tistih 15 minut časa, ker me je pošteno firbec, katere vse so tiste besede, ki so vredne 453.000 €……

Pustimo ob strani, da me je ob prebiranju spremljal občutek besedila vizije “Slovenija 1991 – 2020”, pa že videne vizije OECD, grafov EUROSTATA, UMARja in STAT.si 2011 – 2015, kljub temu sem v minuti in pol prebral tisto nosilno vizionarsko eno stran povzetka “Slovenci bomo leta 2050 srečni ljudje“.

Šel pa sem tudi do konca v naslednjih 13 in pol minutah, ko sem prebral še celotno razčlenitev kako je ta vizija, na teh 88 straneh, sploh nastajala in kaj vse zajema.

No, priporočam ogled. Dosti, dosti lepih slikic, celo v barvah in nekaj malega tudi nekaj zapisanega v podobi izjav želja ministrov našega parlamenta in tudi navadnih smrtnikov, čeprav mi še vedno ne potegne, kako jim je uspelo to sestavljati celo leto in pol.

Kakorkoli že, kot sem rekel, res nisem imel namena komentirati te “vizije Slovenija 2050”. Ampak potem se je zgodil Franc Trček, parlamentarni poslanec Združene levice (ZL). Ki je izrazil nezadovoljstvo nad onimi, ki so to “vizijo” skritizirali oz. enostavno ljudsko popljuvali.

Franc, tovariš Franc, se je namreč na svoji FB strani odzval vsem kritikom te vizije tako, da je objavil povsem svoj razpis, v katerem poziva vse “pametnjakoviče”, ki so kritizirali to “2050 vizijo”, katera mu je očitno po godu, da pokažejo razkošje svojega talenta in, namesto kritike, predstavijo – svojo vizijo “Slovenija 2050”.

Ta del njega poziva me sicer še ni izzval, da bi se lotil povedati svoje o tej “viziji” ali se celo prijavil na razpis s svojo, ampak potem sem med branjem prišel do dela razpisa, kjer tovariš Franc obljublja sodelujočim – plačilo.

Seveda ne vsem po vrsti, pač pa le oni/onemu, za katerega “vizijo Slovenija 2050” bo tovariš Franc osebno ocenil, da je najboljša. No tudi ta del me še ni izzval, da bi se prijavil na njega razpis.

Dokler nisem prebral kaj ponuja za plačilo. Tovariš Franc namreč zagotavlja zmagovalcu nič več in nič manj kot – kosilo v menzi parlamenta. Z njegovim kešom. Dan kosila bo določil sam, najverjetneje takrat, ko bo na meniju bujta repa.

No, tukaj pa sem se vdal in se odločil sodelovati na razpisu tovariša Franca. Veš tisto, ko ti član neke stranke, ki se globoko in glasno zavzema proti kršenju delavskih pravic, proti prekariatu in za zvišanje minimalne delavske plače prijavi…..

No, in potem tovariš Franc ponudi za 1 leto in pol dela, kolikor so porabili snovalci te “Srečna Slovenija 2050” vizije, najprej izdelavo vsak svoje vizije v pičlih 5ih dnevih, za plačilo pa eno samo samcato – kosilo v menzi parlamenta. Bemti, pa tega še Gorenjci niso zmožni ponuditi…..Borimo se proti izkoriščanjem neoliberalizma in to…..

No, na tej točki sem pokleknil in se odločil prijaviti na njega “vizija” razpis…..in sem zapisal  svojo prijavo v komentarje njegovega razpisa. Da bo enostavneje razumeti v nadaljevanju predstavljam najprej razpis tovariša Trčka, pod tem pa še mojo prijavo na razpis.

FRANC TRČEK
23 ur

Razpis

Namesto pizdenja spišite strategijo dolžine 3000 znakov in dokažite da se da. Potem vas bom resno jemal.

Čakam. Prvih pet, ki boste oddali vsebinski in oprejemljiv izdelek, povabim v slavno DZ menzo.

Sedaj pa grem. Upam, da me v ponedeljek preseneti pestrost vizij.

In sprejemam le vizije tistih, ki se ne skrivajo za psevdonimi. In ne mi prosim obča mesta prodajat kot vizijo.

Tisti, ki to morajo profesionalno početi (politika/akademija/inštituti/uredniki/žurnalisti), izključeni.

Vizije pošljite na PS FB.

Kako bom nagradil najboljšo vizijo, bom še razmislil. Namignem le lahko, da bo avtor(ica) deležna tudi samooskrbnih delicij iz naše špajze. In seveda mi bosta pri odločanju pomagala Svetovalka ter Zlatko. To da njun glas šteje več kot moj pa vam je verjetno že jasno?

Znaki 12, razmik 1 1/2, poravnano na obe strani, vrstica lufta med odstavki. Brez buletiranja in podobnih ornamentov.

TuhtatNeLePizdit Press!”

In tukaj je še moja prijava na tovariša Trčka razpis….

Tovariš Franc Trček,

seveda z veseljem sprejmem ta vaš razpisni izziv…..namreč, prebral nisem le tistega famoznega “srečnega” stavka vizije Slovenija 2050, pač pa vseh 88 strani…..

ugotavljam sicer, da takšnih 88 strani zloži na kup že vsak povprečen državljan, zato se tudi prijavljam…..obenem zagotavljam, da najmanj tako dobro “vizijo” izdelam v 1 dnevu in pol…..ne v 1 letu in pol, kot tej ustvarjalci SLO vizije……

uporabil bom seveda njih utečen koncept, ker je to očitno že standarden normativ za izdelovanje “vizij 2050” po članicah EU……

mojo vizijo bodo tvorili odstavki vizije OECD 2050, podkrepljeni bodo z ugotovitvami in grafi EUROSTATA, UMARja in STAT.si 2011 – 2015, kakšen stavek iz naše Ustave, seveda pa bom skočil tudi na teraso mojega priljubljenega kafiča in med srebanjem kave povprašal vse prisotne, da mi v par stavkih razložijo, v kakšni Sloveniji želijo živeti…..

tiste izjave ministrov in politikov bom namerno preskočil, ker 2050 to itak ne bodo več….vse skupaj bom natisnil v formo, kot želite, celo še bolje in to v barvah, vezal in izdal pa v 500 izvodih……

seveda pa je, tovariš Franc, s plačilom, v kolikor boste mojo “vizijo” kakopak prvonagradili, ne boste odnesel tako enostavno, z enim samim kosilom v menzi vašega delovnega mesta…..za to mojo vizijo Slovenija 2050, izdelano v dnevu in pol, namreč zahtevam nič več, ne manj, kot snovalci te vizije…..

torej tovariš Franc, plačati mi bo treba 453.000 €…….453.000 €……..toliko so namreč pokasirali tej oni za to “Srečno Slovenija v 2050, kjerkoli že boš” vizijo….v zameno pa boste prejeli še boljšo vizijo, neprimerno boljšo……

lahko bi sicer zahteval še višje plačilo, nenazadnje gre za usodo tega naroda v prihodnosti, a se bom, v vsej svoji skromnosti, tudi s tem drobižem zadovoljil…..

in potem bom, tovariš Franc, jaz vam plačal kosilo v parlamentarni menzi……tudi repete….pa še deci rdečega…..z lahkoto in veseljem…..

Odgovora tovariša Trčka, ali sem sprejet na njegov razpis vizionarjev, ti v tem trenutku žal še ne morem podati, ker ga še ni podal, bo pa v ponedeljek, vsaj pravi tako, predstavil katerih 5 je izbral za finale svojega izbora, preden se bo zmagovalcu razpisa olajšal za tistih 2,10 € v parlamentarni menzi…..

Don Marko M

4 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Želiš simpl zaslužiti 453.000 € ? Samo kriči naokoli “Vizija Slovenije 2050 – Slovenci bomo srečni ljudje”

  1. Vsa čast ” Blog Don Marko M”..meni se tega ne ljubi prebrati….kar je ta stric spesnil…2050 me več ne bo na svetu!?!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *