EMA 2017 – Slovenijo bo na Evroviziji zastopal “Tih deževen dan” 1xBand-a

Zadnje dejanje izbora slovenskega predstavnika za odhod na Evrosong, se je začelo pravljično. Ko so že v prvi sekundi prenosa stopile na oder 3 babe, je bilo jasno, da bodo pokazale nadnaravne zmogljivosti…..

V istem trenutku je po celi Sloveniji začelo deževati kot iz škafa, sodni dan, hudourniki, poplave vse naokrog in šele proti jutru, ko se je ugasnila še zadnja luč na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, so petelini stopili na plano in zapeli soncu dobrodošlico.

Še ena EMA, tokrat z ogromno luči polne teme, melodij morsejeve abecede, digitalnega aplavza in teleportacijske scenografije, nam je razkrila novega zmagovalca, ki nas bo zastopal na Evrosongu 2017 v ukrajinskem Kijevu.

8 finalistov, 42 nastopajočih, 120 članska ekipa nacionalne rtv z vso tehnično opremo na zalogi, 30 članska strokovna žirija, 230 telefonskih linij, 480.000 €, ter Miša Molk in Mojca Mavec edini z že rezervirano povratno letalsko karto in tedenskim apartmajem v Kijevu, so se spet vtisnili v nepozaben spomin.

Komentatorji na spletu so (za)netili gverilske spopade že pred začetkom finala EMA, kateri so se med finalnim tekmovanjem samim le še stopnjevali, do izgredov pa je prišlo tudi med občinstvom na prizorišču, ko je pred zahodno tribuno “Zlata srca” (od)paradiral pristaš Omarja Naberja s transparentom napisa “BI U KUL ?!”, a je na srečo hitro posredovanje varnostnikov preprečilo vsesplošen pretep, celo tragedijo in se je vse končalo le z lažjimi zvini sredincev 13ih iz občinstva tribune.

Potem, ko so, po zaključenih nastopih tekmovalcev, strokovne regijske žirije začele tekmovati, katera bo z oddanimi glasovi videti manj strokovna (zmagala je 01 LJ), je sledilo telefonsko glasovanje. 10 minut.

Telefonsko glasovanje ljudstva je še 1x več pokazalo, da Sloveniji na Evrosongu še ni uspelo zmagati izključno zaradi strokovnih žirij na EMI, saj je bila volja ljudstva spet povsem nasprotujoča rezultatom žirij, kar je pokazalo tudi vzporedno glasovanje telefonskemu glasovanju.

Telefonski glasovi EMA 2017 vzporednega glasovanja so namreč 12 točk podelili Nuši Derenda, 24 točk Tanja Ribič, 36 Karmen Stavec, 48 Magnificu, 60 točk so dobile Sestre, 72 točk pa 1xBand.

Slovenijo bo tako v ukrajinskem Kijevu zastopala slovenska pesem, slovenskega besedila “Tih deževen dan”, slovenskega izvajalca 1xBand, čeprav se je dvoboj med finalno prvo in drugo uvrščenim bila prav do zadnje sekunde vzporednega telefonskega glasovanja.

Čeprav je vzporedno telefonsko glasovanje sprožilo presežke komentiranj javnosti dolgo v noč, številčno so presegli celo komentiranja inavguracije novega ameriškega predsednika, smo zbrali nekaj dobrohotnih komentarjev gledalcev Ema 2017….

Jožefa Ž., 91, Spodnji Duplek, mlajša dinamična upokojenka :
A za to smo se boril ? A za to ? V katerem jeziku so sploh peli ? Napovedovali so slovenski izbor, pa niti “s” od slovenski, še slovanski ne. Jaz nisem čisto nič razumela. Veste, sem se že med prenosom pritožila na 113, da ukrepajo, pa so mi rekli, da ne morejo nič, ker onim tam ni več pomoči. A za to plačujem rtv naročnino ? Banda komunajzarska. Glasovala sem za Silvijo, 3x.

Frida F., 33, Koper, specializantka za tretji ubod :
Jaz sem gledala samo Maria. Me je zanimalo, kako bo izgledal kot žena na prvi istospolni poroki v Sloveniji z možem Mihijem 25. maja. Dobra žena bo, skozi govori sam s sabo, to imajo možje radi. Angleško ne razumem, zato sem glasovala za Sestre in “Samo ljubezen”. To je brezčasen hit.

Janez J., 32, Ljubljana, profesor komunikologije in nepomembnih postranskih zadev :
Tole….tole…..no tole je blo bol za kerga na oko. Tole je blo od nacionalke evidentno kršenje zakonodajne neizpolnitve obveznih slovenskih glasbenih kvot. In to vsem na očeh. Prjavu sm inšpekciji, da izrečejo nacionalni tv predpisane kazni. Sam kdo bo to plaču ? Sm pa glasoval za “Tih deževen dan”.Tole….tole…..no tole je res blo bol za kerga na oko….”

Miran F., 25, Maribor, vijolčni guru :
Danes žabe na žaru. Maribor, šampion !

Miha L., 26, Rožna dolina, operater centrifugalnih globinskih odnosov :
Srečen sem. Celo življenje sem čakal ta dan, da bo v Sloveniji uzakonjena poroka istospolnih. Danes je ta dan.Maria sem zaprosil takoj po zaključku finalnega izbora, rekel je “da”. Poroka bo Maj-a. Imela bova veliko družino, 5 otrok, 1 psa, 1 hišo in 4 kredite. Srečen sem.

Svoje sreče pa ni skrival niti zmagovalec EMA 2017, avtor skladbe in vodja 1xBand-a, Cole Moretti :
Presrečen sem. Presenetilo me je predvsem občinstvo, ker se v medijih ne pojavljam toliko kot nekateri drugi izvajalci. Zelo lepo so me presenetili in še enkrat najlepša hvala.”

Nacionalna rtv, uredništvo zabavnega programa, je po zaključku finala oznanila, da bo finalni večer EMA 2017 letos ponovila še 8x, dodatni dve oddaji zakulisja letošnje EME pa še 3x.

Obenem so zagotovili, da nam zmaga na Evrosongu letos ne uide, saj so že zbrali 120 milijonov, potrebnih za organizacijo Evrosonga naslednje leto v Sloveniji.

Don Marko M

2 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “EMA 2017 – Slovenijo bo na Evroviziji zastopal “Tih deževen dan” 1xBand-a

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *