Obvezno naborništvo ? Pravilno vprašanje se glasi – “Si pripravljen/a braniti svojo domovino ?”

Da, seveda spremljam javno debato o ponovni uvedbi obveznega služenja naborništva v naši mali podalpski. Predvsem ugotavljam, da nasprotniki naborništva nimajo praktično nobenega, sploh smiselnega, argumenta za svoje nasprotovanje naborništvu…..

Proti naborništvu in brez argumenta je celo predsednik Pahor, vrhovni poveljnik naših vojaških plačancev, in kakopak kadri, ki so neposredno povezani s plačano vojsko. Ampak za te je nekako razumljivo, naborništvo bi namreč lahko odneslo tudi marsikatero preplačano službo in provizijo za potrebe vojaške industrije, kot posledica obljubljene zvestobe zvezi NATO.

Mnenja sem sicer, da bi moral predsednik države, ki zavestno noče skrbeti i ne skrbi, da bi bilo njega ljudstvo čim bolj usposobljeno za obrambo države, že zdavnaj odleteti in seveda nikoli več biti izvoljen.

Jebeš takšnega predsednika, kvazi generala slovenske vojske, ki zagovarja interese plačencev, namesto varnosti svojih državljanov. Itak, plačenci so plačani, da se ne obrnejo proti njemu oz. parlamentarcem v primeru frke, kar je sicer za naborniško obrambno vojaško usposobljene državljane nemogoče reči.

Za razliko od Karla Erjavca, ja, to je tisti bleferski predsednik upokojencev, ki v vsakem mandatu poskrbi za nižanje penzij upokojencem za 5-10%, sproti za zabavo pa še ministrsko blamira našo malo podalpsko po tujini, in seveda ne bo nikoli ustanovil vsaj en naborniški bataljon sestavljen zgolj iz upokojencev, tematiko naborništva pa omenja zgolj v okviru predvolilne kampanje, sam zagovarjam naborništvo že odkar sem ga zaključil in zlahka bi ga opravil spet kadarkoli, domovinska dolžnost pač.

Moje mnenje je tako, sploh od tistega poletja 1991, še vedno nespremenjeno – naborništvo mora biti v naši mali podalpski obvezno. Za moške in ženske. Enakopravnost in te fore…..

Naborništvo bi moralo biti obvezno, torej za oba spola, od 18ega do 50ega leta starosti in sicer v začetni fazi 3 mesece, potem pa še vsako leto po 3 – 5 dni osveževanja, naborniški rok pa bi se moral šteti v delovno dobo.

In seveda ukiniti tisto farso civilnega služenja, ugovora vesti ali uatever zaradi nekih kao verskih prepričanj……Naborništva bi lahko bili oproščeni le oni z dokazano resnimi zdravstvenimi ovirami, torej invalidi.

Seveda pa se naborništvo ne bi izvajalo tako nestrokovno, neodgovorno, đankijevsko in alkoholičarsko, kot se je pretežno izvajalo od 1991 do ukinitve, ampak na povsem novih temeljih pravega profesionalnega kadra.

Red, disciplina, odgovornost, poleg vojaškega predvsem poudarek na usposabljanju zaznavanja in nudenja medčloveške, medgeneracijske pomoči v miru, sploh v primerih naravnih ali ostalih nesreč, skratka z dodajanji vrlin, katere ta že pretirano egotripovska šoping družba več kot potrebuje.

Pred leti sem zložil zapis Obvezno služenje vojaškega roka v državah EU, za moške in ženske, ker me je zanimalo predvsem, kako je z naborništvom v razvitih kapitalističnih državah Zahoda, sploh EU in ko ugotoviš, da imajo najbolj uspešne države še vedno obvezno služenje naborništva in ga sploh nikoli niso ukinjale, niti o tem razmišljajo, ugotoviš posledično še marsikaj o tistih družbah kot takšnih…..

Par državic EU je sicer nasedlo NATO pocukranim obljubam, da jih bodo že oni branili v zameno za plačevanja zajetnih letnih milijonov članarine, pa še dodatnega odkupovanja orožja od njih, a so dokaj hitro spoznale, da so ostale povsem brez svoje lastne obrambe, ukrepanja njih politikov, s podporo državljanov, pa so bila odločna in zgodilo se je, da je Švedsko hitro srečala pamet in spet uvaja naborniško vojsko, katero spet uvajajo tudi naša soseda Hrvaška, pa Srbija, Črna gora, Litva in Nemčija…

Seveda sem pripravljen takoj odstopiti od stališča zagovora obveznega naborništva in sprejeti aktivistično miselnost “Demilitarizacija družbe”, a le pod pogojem, da tej isti aktivisti predstavijo pisni in podpisan dogovor vseh držav sveta, prav vseh, da se zavezujejo vsaka zase in na isti dan postati “demilitarizirana država”, za najmanj 50 naslednjih let……

Vem ja, res je paradoks, da se mir ščiti z orožjem, sploh ko pridemo do kavbojskega ščitenja demokracije, a modri možje so skozi zgodovino že itak jasno povedali – “pripravi se na obrambo države v miru, ko začne vojna nimaš več časa” oziroma “živi v miru, a v vsakem trenutku pripravljen za ščitenje miru svoje države”…..

Debato o pomembnosti naborništva in neuporabnosti plačancev vojakov lahko sicer tudi zelo hitro zaključimo na nespornih zgodovinskih dejstvih, sicer izjemnega in nosilnega pomena za slovenstvo……

Brez naborništva nekoč, Slovenije danes sploh ne bi bilo

Bila je 2.svetovna vojna…..prelomnega, usodnega pomena…..pri nas NOB…..slovenstvo je bilo prvič (in zaenkrat zadnjič) v zgodovini osvobojeno….osvobojeno……in kdo je priboril to svobodo ?….

Mogoče plačanci vojaki ?….seveda ne……plačanci so bili okupatorji, vključno s slovenstvu izdajalskimi domobranci….vemo kako so končali…..

Kot vemo, so nam svobodo priborili naši nonoti in none, partizani, borci NOB, ki ne le da niso za to obrambo slovenstva prejeli prav nobenega plačila, pač pa so se morali vojaško usposabljati kar v vihri vojne, žrtvovati tudi svoja življenja, a imeli so tisto, česar nima noben vojak plačanec – srce, dušo in neustavljivo hrepenenje po obrambi svoje domovine.

Sledilo je 45 let varnosti in miru Slovenije v SFR Jugoslaviji, ki je bilo obenem tudi edinih 45 let miru v zgodovini Evrope…..so državljane in državo v teh letih varovali plačanci vojaki ?…..seveda ne…..varovali (in obenem pomagali sodržavljanom v številnih nalogah) so jo naborniki…..armada nabornikov…..4. najmočnejša armada sveta, sestavljena iz – nabornikov…..

In naprej…..bilo je leto 1991…spet prelomnega, usodnega pomena za našo malo podalpsko…..pri nas 10 dnevna vojna……tokrat vojna za osamosvojitev…..v kateri sem sodeloval tudi sam….in kdo je priboril to osamosvojitev ?…..

Mogoče plačanci vojaki ?….seveda ne……ker Slovenija takrat svoje plačane vojske sploh ni imela…..v bistvu sploh ni imela svoje vojske….zgolj državljane v TO, ki je itak vseskozi bazirala na kadrih iz obvezne naborniške šole še iz SFRJ, pa policijske enote, katere so spet sestavljali kadri tudi iz te iste naborniške šole…..

Tudi osamosvojitev so tako, v polni bojni opremi, izvedli državljani naše male podalpske, ki s(m)o srčno čutili potrebo, dolžnost in neustavljivo hrepenenje po branjenju te domovine, med katere seveda ne sodijo janševi in peterletovi pomladniki, ki so se skrivali po mišjih luknjah CD…..

Vem ja, če bi takrat vedel, kaj bo danes, bi, namesto usmeriti cev na začudene vojake JNA, ki so do tistega dne bratsko in naborniško branili naše meje in domovino, le to brez pomisleka raje usmeril v tisto klet Cankarjevega doma in bi danes parlament in verjetno še marsikaj dosti bolj okolju prijazno izgledalo, ampak to je že druga zgodba.

In da – samo ne mi reči, da kdo od nasprotnikov obveznega služenja naborništva domovini dejansko misli, da bi nas, pred okupatorji in agresorji, naši nonoti in none 1945 osvobodili, že moja generacija pa 1991 osamosvojili, če bi se jim zoperstavili z aktivističnim zatikanjem rožic za uniforme in deljenji letakov “peace & love”…….

Bodimo za trenutek resni – slovenska plačancev vojska dejansko ni sposobna ubraniti niti sama sebe, kaj šele države in državljanov, kar se da jasno razumeti tudi iz izjav NATO generalov, ki niso ovinkarili nad nezadostno usposobljenostjo naših vojaških plačancev in jim izrekli negativno oceno.

Kakršen vrhovni poveljnik vojske, takšna vojska. In vrhovni poveljnik slovenske plačancev vojske zna dobro delati le selfije in nič drugega…..

Naša plačancev vojska so v bistvu le delček plačancev okupatorskih NATO in EU vojaških ustrojev za “miroljubne misije” po svetu in če postavimo vse plačance vojake slovenske vojske na našo mejo, ampak vse, enega ob drugem, zapolnimo 3km, če jim dodamo še policiste, pa 6 km naše meje. In kdo bo branil ostalo ? UDBA ? E pa nema je više…..

Da pa so za to državo plačanci vojaki bolj neuporabni, kot kaj drugega, se je zelo lepo pokazalo tudi pred kakšnim letom, ko predsednik Pahor ni aktiviral vojske niti v primeru naravne katastrofe v obliki žledu in šele po tednu, ko je javnost že popenila, je Pahor izdal ukaz, da jih je nekaj vojakov šlo pomagati ujetim sodržavljanom v žledu.

In ker plačanci vojaki niso “služili svojemu narodu”, kar je sicer njih primarna dolžnost, no, morala bi biti, so svoje delo opravljali državljani prostovoljci, od gasilcev, reševalcev in ostalih, ravno v takšnih primerih pomoči sodržavljanom pa so bili včasih aktivirani naborniki in problemi so bili hitro in učinkovito rešljivi. Torej dodaten plus za naborništvo.

Če misli kdo opevati stroške za naborništvo, nacionalna rtv je namreč že začela po navodilih opevati neke letne stroške v višini 20 milijonov €, lahko mirno rečem, da tudi če bi to bil res strošek te višine, bi bilo to še vedno zanemarljivo primerjalno z danostjo, da bi vsako leto imeli usposobljenih nekaj tisoč državljanov za obrambo domovine v primeru vojne v slehernem trenutku, kakor tudi za pomoči sodržavljanom v miru.

Vojaških objektov je itak dovolj še iz jugo časov, večino je treba zgolj prepleskati, čemur spet lahko služi naborništvo, tisti “problem” 20ih milijonov pa zlahka rešimo že s tem, da enostavno nehamo pošiljati plačance vojake na okupatorske NATO in EU misije, ali pa ukinemo dodatke za pripravljenost “intelektualcem” v JS, ali kar oboje.

Lahko me razumeš kakor hočeš, le napak ne – sem vnet zagovornik proti vojnam, proti oboroževanju, posledično proti NATO, a obenem se še kako zavedam, da je varovanje naše domovine prvenstvena domena nas državljanov……

Mogoče nisem pameten, a toliko neumen pa tudi še nisem, da bi verjel, da bodo eni NATO in/ali EU plačanci branili našo domovino v primeru vojaškega napada ali naravnih nesreč, prej verjamem, da bi nas ravno oni napadli, kot so to že počeli po Balkanu……

Kdor še vedno ne razume, da je pomen naborništva dosti, dosti več, kot le usposabljanje rokovanja z orožjem, pač noče razumeti vseh pomembnih razsežnosti, katere naborništvo prinaša tudi za življenje v miru…..

Seveda se strinjam, da je treba posamezniku pustiti možnost samoodločitve ali bo vstopil v naborništvo, ali pak ne. Verjamem, da so pač tudi takšni, ki ne bi bili pripravljeni braniti svoje domovine, čeprav koristijo, tudi dnevno in redno, vse njene ugodnosti….

Zato se mi zdi smiselno, da se recimo dijakom, tudi njim, torej njih staršem, ker problem niso otroci pač pa njih starši in ker sklepam da bi bili številčnejši od onih nabornikov 30+ ali 40+, pač ponudi tudi demokratična možnost izbire “ali – ali”…….

Najprej se jim kakopak kulturno zastavi vprašanje – “Si pripravljen/a braniti svojo domovino ?”……Kdor izjavi, da ni pripravljen, pač lahko reče zbogom subvencijam, štipendijam, brezplačnemu študiju in še katerim državljanskim ugodnostim……

Kdor pa se odloči za naborništvo in s tem branjenje svoje domovine, v vojni in miru, pa seveda vse to obdrži, plus se ga nagradi z delovno dobo, s plačanimi prispevki kakopak, za čas naborniškega usposabljanja….

Dve možnosti izbire sta povsem dovolj, kajti preveč izbire dela človeka labilnega, brez izbire pa frustracijsko stanje, torej zlata sredina, pa sami junaki za domovino..

Je že tako, da se je za mir in blaginjo v svetu treba najprej boriti v svoji državi. In država, ki nima usposobljenih državljanov za obrambo svoje domovine, nima ne miru, ne blaginje, v bistvu nima nič razen od tujcev odvisnosti, kar seveda ni zdravo v nobenem primeru in vsak z vsaj malo hrbtenice pokončnosti tega ne bo dovolil svoji državi.

Vprašanje, katerega v anketah širijo določeni mediji – “Ali se strinjaš z uvedbo naborništva ?”, je seveda napačno zastavljeno.
Edino pravilno vprašanje se namreč glasi – “Si pripravljen/a braniti svojo domovino ?”. No, zdaj pa si naj vsak odgovori, pa da vidimo koliko državljanov ima dejansko naša mala podalpska…..

Don Marko M

17 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Obvezno naborništvo ? Pravilno vprašanje se glasi – “Si pripravljen/a braniti svojo domovino ?”

 1. kar vredu napisano, sam sem za profesionalno vojsko ( NATO misije ) oz to kar imamo sedaj, vredu ok, treba več dnarja , plus tega bi pa uvedel naborništvo ( TO- nacionalno gardo ) , kako si pač eni razlagamo desni ali levi, izklučno za obrambo Slovenije

 2. Se zelo strinjam z napisanim!!! A morda enostavno kot Teritorialna obramba…ali predvojaška vzgoja ? To smo že imeli in se manj militaristično sliši? Pač le za domačo obrambo..nobena vojna grožnja nikomur? In zelo resno in odogvorno..ne kar nekaj…

 3. Samo, da jim ene pocitnice popestris pa je dovolj. Dva meseca po koncu srednje. Itak so to tadolge pocitnice pred faksom.

 4. Proti so pa seveda vsi tisti, ki so radi v zavetju svoje mami, ki skrbi, da so siti in oprani.

 5. Ker sem preštudiral vse vojne ,sem prišel do zaključka da so vse vojne,vojne bankirjev in vojne bogatih… peščice.Mladi umirajo za neke izmišljene ideale -bogati vedno ustvarijo dva tabora-kjer en tabor ogroža drugega-dobiček imajo pa oni -tudi te islamoteroristi so izmišljeni in podplačani .Moji otroci ne bodo šli v nobeno vojsko -raje se odselim…tega sranja ne potrebujejo.

 6. Še vedno ne vidim smisla v temu. Vojska ni za to da bo folk kuhat učila. Poleg tega se mi zdi da ta “red in disciplina” cilja na slepo poslušnost starejših višjih kast kar zna bit kontraproduktivno za generacijo, ki bo potrebovala čim več razmišljanja s svojo glavo.

 7. Pri vseh teh punčkah danes bi moral vojaški rok trajat 2 leti, brez prostih vikendov in stikov z mamicami, da bi kaj pametnega iz njih naredili.

 8. Ce bi ti lahko dal 100 + bi ti jih dal. Tocno to je opis nasih moskih kao na levici. Za vsak slucaj ma pa doma SDO in avto brnjen proti Avstriji

 9. Mamini sinčki (tudi tisti preko 30) nič se bat,samo vi ajajte. Zaenkrat nas je še dosti (nad
  šesdeset), ki se ne bomo pustili nikomur zaj….,znamo rokovat z vsakim orožjem, od pištole do torpeda, tudi preko meje ne bomo bežali,kot so nekateri v zadnji vojni. Mi nimamo več kaj izgubit, kaj bo pa sledilo za nami, je vaša stvar in odločitev.

 10. Ja, odlično, še v vojsko bomo hodili za to lopovsko državo. Jaz nikoli, se raje pridružim vsakemu, ki napade to državo – v Sloveniji ne bo nikoli bolje.

 11. Slovenija se nikoli nebi osamosvojila, če nebi imeli teritorialne obrambe, katere pripadniki oziroma rezervisti so bili nekdaj redni naborniki jugoslovanske vojske, v kateri so odslužili vojaški rok in pridobili znanja.
  Danes v tej pootročjeni družbi, ko 40 letniki hlinijo in jokcajo kot sedem letni otročki, je kaj podobnega praktično neizvedljivo. Večina bi od strahu raje bežala v migrantstvo in državo prepustila okupatorju. Še posebno bi bežal tisti premožnejši sloj.

 12. Vse Slovence do 30 let starosti je potrebno poslat odslužit vojaški rok. Mogoče celo tiste do 40 leta, seveda glede na zdravstveno stanje

 13. V JLA je služenje skupaj z drugimi narodnostimi krepilo “bratstvo” in občutek pripadnosti… Danes pa se Slovenci iz različnih regij med seboj obnašajo kot da so si tujci.. Ljubljančani ne marajo Štajercev tipičien primer, postali smo si tuji. Dolenjec svet zase, Korošec svet zase, Primorec svet zase, itd.. Služenje bi po moje krepilo občutek patriotizma med drugim, ki ga danes še kako primankuje. Čeprav smo vsi Slovenci, se skoraj ne poznamo med seboj, navade, kultura, hrana, narečja.. Raje smo zavistni in se gledamo postrani…

 14. Dokler nabornik državo stane bistveno manj kot ilegalen ekonomski migrant, zaradi katerih (glej ironijo:) bi bilo pametno spet uvesti naborništvo, o tem vprašanju sploh ni dileme…

 15. Ne rabimo vojske – ko da so na svetu sami prijazni ljudje in države, ki prijazno pomagajo drugim po svetu. Razen če vam je bolj všeč, da smo direkt za zakol, če se komu zazdi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.