RTV Slovenija in Omar Naber v bojkot Eurosonga 2017 ! Zahtevata izključitev Ukrajine

Letošnji Eurosong se še začel ni in že je sprožil mednarodni incident. RTV Slovenija in Omar Naber sta zavrnila udeležbo Slovenije na Eurosongu zaradi grobe diskriminacije in ksenofobije gostiteljice Ukrajine, ki je prepovedala invalidni ruski Juliji Samoylovi nastopati na Eurosongu 2017…..

Julija, ki je na invalidskem vozičku že od zgodnjega otroštva, je sicer letošnja zmagovalka ruskega izbora za pesem Eurovizije in si je tako izpolnila življenske sanje, celotno Rusijo, pa tudi občinstvo številnih držav sveta, pa je navdušila s skladbo Flame is Burning.

A organizatorjev Ukrajincev njena glasba sploh ni ganila, ganilo jih je le to, da je Julija nastopala leta 2015 na dobrodelni prireditvi na Krimu, katerega je leto prej 95% prebivalcev referendumsko odcepilo od Ukrajine in pripojilo Rusiji. Zaradi tega njenega nastopa so ukrajinski organizatorji včeraj prepovedali Juliji nastopati na letošnjem Eurosongu, za nameček pa so ji še za 3 leta prepovedali vstop v Ukrajino.

Na to potezo Ukrajine se je urgentno prvi odzval EBU (European Broadcasting Union), ki je producent Eurosonga že od prve izvedbe leta 1956. Generalna direktorica EBU Ingrid Deltenre je pozvala ukrajinske organizatorje, naj takoj prekličejo to svojo odločitev, saj “Eurosong ni politična predvolilna kampanja ali diskriminacijski poligon nazadnjaškega primitivizma statičnega vesolja, pač pa glasbeno tekmovanje, ki nima nobene povezave z ničemer, razen glasbo.

Deltenrejeva je še dodala, da v kolikor Ukrajina te svoje odločitve zoper Julijo ne prekliče najkasneje v 14ih dnevih in omogoči Juliji nastop na Eurosongu, potem bo EBU prisiljen izključiti Ukrajino iz letošnjega Eurosonga zaradi grobih diskriminacij nastopajočih, kar je v popolnem nasprotju s pravili in moralno vrednostjo tega festivala.

Izredno hiter odziv so oddale tudi feministke Evropskega ženskega lobija, ki so obtožile ukrajinske organizatorje nasilja nad ženskami, šovinizima, seksizma, diksriminacije in zahtevajo takojšen preklic izrečenega ukrepa Juliji in omogočenje nastopa na Eurosongu, v nasprotnem se bodo feministke cele Evrope zbrale v Kijevu, ga protestno zasedle in referendumsko pripojile Rusiji.

Mirovale niso niti v feministični izpostavi Ženskega lobija Slovenije, od koder so na RTV Slovenija naslovile ostro pismo z zahtevo po odpovedi delovnega razmerja Mariu Galuniču, sicer odgovornemu uredniku “Zabava” na MMC, ker je ukrajinsko diskriminacijo odpovedi nastopa Julije oznanil v članku z naslovom “Ukrajina vrača udarec Rusiji”.

Tokrat je Mario s ščitenjem svoje gejevske bratovščine enostavno prestopil rubikon higienskega minimuma obnašanja. Namesto da bi, kot zelo vpleten v Eurosong in EMA stopil v bran diskriminacijsko izločeni Juliji, je moško šovinistično in ksenofobno stopil na stran ukrajinskega organizatorja in dopustil objavo novice z naslovom, kakršnega še neandertalcem ni uspelo nikoli v kamen sklesati.

Od vodstva RTV Slovenija zato zahtevamo takojšen disciplinski postopek zoper Galuniča in odpoved, od RTV Slovenija pa, da upošteva voljo plačnikov rtv naročnine in odpove nastop Slovenije na Eurosongu v Ukrajini“, je poudarila predsednica Ženskega lobija Slovenije Sonja Lokar.

Mario Galunič se je na to zahtevo naglo odzval in opravičil zaradi zlorabe glasbenega članka nedostojnega javnemu servisu, za trenutek nerazsodnosti je poiskal razlog v “Rusija je nastrojena proti gejem in prav bi bilo, da se jim prepove nastop na Eurosongu”, po treznem razmisleku pa se je vseeno odločil izreči podporo nastopa Juliji, a ne tudi bojkotu Slovenije Eurosonga, saj “to bi lahko uničilo naš dolgoletni naporno pridobljen ugled v zmagovalni druščini Eurosonga”.

Se je pa z zahtevo Ženskega lobija Slovenije seznanil tudi programski svet RTV Slovenija. Predsednik PS Miran Zupančič je na zahtevo namestnice Jelke Stergel sklical izredno sejo, na kateri so z 31 glasovi članov sveta “za” in nobenim “proti” naložili vodstvu RTV Slovenija, da obvesti ukrajinskega organizatorja Eurosonga o bojkotu Slovenije te prireditve, v kolikor ne prekličejo odločitev prepovedi nastopa ruski izvajalki Juliji Samoylovi.

V tej sramoti in diskriminaciji Ukrajine do Julije ne mislimo in ne bomo sodelovali. Smo javni servis, zavezani državljanom predstavljati strpnost, enakopravnost, intelektualno razkošje, raznolikost in ne smemo si dovoliti kakorkoli podpirati, kaj šele v njej sodelovati, to diksriminacijo do tekmovalcev ukrajinskega organizatorja.

To od nas pričakujejo in zahtevajo državljani naše države, brez katerih našega programa sploh ne bi bilo. Ali se bo Ukrajina javno opravičila in sprejela nastop Julije, ali pa bo Slovenija bojkotirala letošnji Eurosong. K bojkotu smo pozvali tudi ostale članice“, je pojasnila Stergelova.

Z odločitvijo programskega sveta RTV SLO se strinja tudi letošnji zmagovalec EMA Omar Naber, ki bi moral zastopati Slovenijo v Ukrajini.

Sicer ocenjujem, da sem imel vse možnosti za zmago na letošnjem Eurosongu, a sem pripravljen se temu odreči za interes glasbe in pomoč glasbeni kolegici. Fašističnega obnašanja Ukrajine v tem primeru ne bom toleriral. Glasba je brezmejna.

Zato zagovarjam bojkot Slovenije letošnjega Eurosonga v kolikor Ukrajina ne prekliče prepovedi nastopa kolegice Julije. Obenem sem, saj poznam dosti glasbenikov po Evropi, tudi pobudnik javne akcije “Exclude Ukraine from Eurosong”, s katero štartamo naslednji teden po celi Evropi, če se Ukrajina ne premisli.

Glasbeniki Evrope mislimo resno, tovrstne ukrajinske diskriminacije nad glasbeniki ne bomo dopuščali in kolikor mi je znano, se je mojemu in RTV SLO pozivu k bojkotu Eurosonga v Ukrajini priključilo že 22 članic in na tisoče evropskih glasbenikov, preko luže tudi Kimberly Kardashian, pričakujem pa to tudi od preostalih. Letošnji Eurosong bo ali z Julijo ali ga pa ne bo sploh“, odločno ocenjuje Omar Naber.

Številni glasbeniki Evrope, kakor tudi članice, ki so bile predvidene za nastop na Eurosongu 2017 v Ukrajini pozdravljajo odločnost Slovenije, hvalijo njeno pokočno držo in potrjujejo sodelovanje v bojkotu tega letošnjega festivala.

Po izteku roka, kateri je bil dostavljen ukrajinskemu organizatorju, pa bo aktivirana tudi spletna peticija kampanje “Exclude Ukraine from Eurosong”, katero bo lahko podpisal sleherni Evropejec in se tako uprl ukrajinski diskriminaciji glasbe in glasbenikov.

Don Marko M

8 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “RTV Slovenija in Omar Naber v bojkot Eurosonga 2017 ! Zahtevata izključitev Ukrajine

  1. Zanimivo kako se hitro oglasijo a ko so rusi pobijali ukrajince pa vse lepo in prav kao neke sankcije hehehehehe na katere se rusija (Putin) poščije……

  2. Če ima naš Omar res j…kot rad pokaže, naj prvi pove, da na evroviziji nebo nastopal, če se bo dogajala diskriminacija. Pa še reklamo rabi. Ampak itak jih nima.

  3. UKrajino upravičeno skrbi da bo Rusija zmagala na Evroviziji.Rusija bi morala zmagati že lani, pa je bil dosežen dogovor (tudi z našo pomočjo), da zmaga UKR.Pesem je bila uboga in to vedo vsi resni poznavalci Eurovizije in kuhinje.

  4. Upam da tudi Rusija prepove Ukrajinski nogometni reprezentanci nastop st.prvenstvu 2018 !

  5. EBU naj vzame Ukrajini organizacijo Evrovizije. Tole njihovo politikantstvo nima kaj iskati na tem festivalu. Že lani s tisto politično pesmijo, letos s tem samo nadaljujejo.

  6. Letošnji Eurosong je treba odpovedat oz. naj nastopajo Ukrajinci sami brez drugih držav.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *