Brexit – Velika Britanija danes izstopa iz EU. Srečni oni…..

Danes ob 13.30 uri je predstavnik britanskega veleposlaništva predal pismo britanske premierke Theresa May predsedniku Evropskega sveta Donaldu Tusku, s čimer se je tudi uradno začel izstop Velike Britanije iz EU, potem ko so Britanci 23.junija 2016 z 52% referendumsko večino izglasovali svoj odhod iz EU…..

Včeraj je namreč britanska premierka Theresa May aktivirala 50. člen Lizbonske pogodbe, s čimer se je tudi uradno začel izstop Združenega kraljestva iz EU, ki bo zaključen najkasneje 29.marca 2019, torej dve leti po aktivaciji izstopa.

Theresa May je že poprej poudarila, da si želi jasno in čisto prekinitev z EU, torej nobenega oviranja bruseljskih birokratov VB pri zapuščanju do sedaj enotnega EU tržišča, da bi lahko VB sama nadzirala priseljevanja oseb iz drugih držav članic EU v VB, kar je tudi eden poglavitnih točk razlogov odhoda in s čimer VB zavrača prost pretok ljudi, kar je sicer eno temeljnih načel EU.

Donald Tusk ima tako zdaj 48 ur časa, da obvesti voditelje vseh preostalih članic EU o smernicah pogajanj z Londonom, smernice pogajanj pa bodo potrdili premierji in vlade vseh 27ih članic na sestanku, ki bo 29.aprila 2017 v Bruslju. Glavni pogajalec za EU bo Michel Barnier, za Veliko Britanijo pa David Davis.

Najpomembnejša vprašanja v pogajanjih bodo za EU predvsem, koliko bo VB morala plačati za vse svoje splošne obveznosti do EU, kar zaenkrat EU birokrati ocenjujejo na 55 – 60 milijard €, tej višini sicer VB že nasprotuje zaradi statusa neto plačnice v EU.

Dodatno želi EU pokasirati od VB še za status 1,4 milijona britanskih državljanov živečih v EU, kakor tudi za 3,3 milijona državljanov članic EU, ki živijo v Veliki Britaniji, ter še za še nerešene pravne spore in uvedbe novih režimov na mejah.

VB z istopom iz EU izstopa tudi iz vseh trgovinskih sporazumov EU, tako teh med članicami, kot CETA in TTIP, je pa May-eva navedla, da bodo vzporedno z izstopom začeli z EU pogajanja o novih oblikah med VB in EU.

Michel Barnier želi najkasneje do oktobra 2018 zaključiti dogovor o razdružitvi, da bi ga lahko s kvalificirano večino ratificiral Evropski parlament, Evropski svet pa potrdil do marca 2019 ob čemer ratifikacija v vseh 27 članicah ni potrebna.

Evropski svet mora dogovor sprejeti s kvalificirano večino, ki v tem primeru pomeni najmanj 72% članic Sveta, ki imajo skupaj najmanj 65% prebivalstva EU (brez VB)

Tako bi morala Velika Britanija izstopiti iz EU 29.marca 2019, torej točno dve leti po pisnem obvestilu EU o aktivaciji lizbonskega 50.člena, a to je skrajni čas, saj lahko VB izstopi tudi pred tem datumom v kolikor prej sklenejo potreben razdružitveni dogovor z EU.

Postopek pa se lahko zavleče tudi po tem datumu, a le v kolikor bi se prav vse stranke v postopku s tem strinjale, kar je sicer bolj malo verjetno, sploh ker iz Bruslja že vpijejo, da si želijo odhod Britancev še pred naslednjimi volitvami za Evropski parlament, ki bodo maj-a 2019.

Velika Britanija se torej pametno rešuje in zapušča to EU tvorbo. Naslednja bo Poljska. Le v naši mali podalpski se bo čakalo z izstopom iz EU toliko časa, da bo Slovenija s polžjo hitrostjo ostala še zadnja in edina članica EU, vmes pa nam bo tistih par članic s turbo hitrostjo še gate z riti snelo……

Don Marko M

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *