Nič več pogrebov na Zemlji – poslej posmrtni ostanki ljudi v objem vesolja……

Lokacija zadnjega bivališča številnim ljudem dosti pomeni in večina si jo izbere še za časa življenja. Nekateri si želijo biti pokopani staromodno preživeto v krstah in zasuti z zemljo, po možnosti poleg, za časa življenja, svojih najbližjih, spet nekateri uberejo sodobnejšo in ekološko sprejemljivejšo obliko razstresa njih pepela na zanje nekoč posebnega pomena lokacijah…..

Britansko podjetje Ascension Flights pa je šlo še korak dlje v prihodnost……Začelo je namreč ponujati storitev pošiljanja posmrtnih ostankov človeštva v vesolje oz. vesoljski pogreb. Tudi vesoljsko prostranstvo bo tako poslej lahko zadnje počivališče človeštva in to že za pičlih 850 €.

Ascension Flights je sicer prvo podjetje na svetu, ki bo že s 1.novembrom 2017 začelo izvajati te vesoljske pogrebe prvenstveno za Evropejce, a nikakor edino, saj je v ZDA to isto dejavnost že napovedalo podjetje Celestis, ki bo začelo z vesoljskimi pogrebi v drugi polovici 2018, še vsaj 10 podjetij širom po svetu pa načrtuje z začetki vesoljskih pogrebov od 2019 dalje.

Konkurence torej ne bo manjkalo, vsaka konkurenca pa pomeni tudi boljšo in obširnejšo kakovost storitev, vzročno pa tudi nižanje cen storitev.

Pa se vrnimo na Ascension Flights, ki so od 2012 pošiljali v vesolje številne različne predmete in po letih uspešnih eksperimentov, med katerimi je bilo tudi pošiljanje pepela, ki ni pripadal ljudem, so zdaj pripravljeni po vseh (zakonitih) parametrih za redno dejavnost izvajanj vesoljnih pogrebov, katere bodo izvajali s pomočjo posebej oblikovanega letečega plovila Ascension 1.

Kot pravi dr. Chris Rose, eden od dveh ustanoviteljev podjetja, “Začenjamo novo dobo, številnim družinam bomo omogočili izpolnitev sanj njih pokojnih svojcev“, ta izpolnitev sanj vesoljskega pogreba pa se bo gibala v cenovnem razponu od 850 € do 2100 €, v ceno pa je sta všteta tudi video in foto snemanje lansiranja pepela pokojnika v vesolje, že čez kakšno leto pa bo svojcem pokojnika ponujena tudi možnost prisotnosti na razstresanju pepela pokojnika v vesolju in sicer s posebnimi letečimi plovili, ki so že v zaključnih testnih fazah.

Za začetke pa bo leteče plovilo Ascension 1, s pepelom pokojnika, lansirano iz grofije Yorkshire v severnem delu Anglije, opremljeno pa bo s kamero, navigacijskim sistemom spremljanja ter mehanizmom povezanim z balonom napolnjenim s plinom.

Ko bo Ascension 1 priletel v vesolje, natančneje v stratosfero 30 km nad Zemljo, bo računalnik sprostil mehanizem in pepel pokojnika se bo počasi sprostil po prostranstvih vesolja.

Osvobojeni pepel pokojnika bodo vetrovi iz stratosfere razpihali vsepovsod, določen del le tega bo ubežal gravitaciji in verjetno krenil na pot proti zvezdam, določen del pa se bo skozi atmosfero vrnil na Zemljo v obliki deževnih kapelj ali snežink. Balon pa bo počil in s pomočjo padala se bo izpraznjena žara vrnila nazaj na Zemljo.

Tako bo torej poslej, nič več plačevanj parcel na pokopališčih, nič več pregrešno dragih krst, nič več nenormalno dragih pogrebnih obredov, nič več nesmiselnih in neuporabnih štrlečih križev, nič več črvov, ki razjedajo, sicer ljubega, pokojnika pod zemljo do kosti….

Samo še popolna svoboda letenja po vesolju……A da kako bo šla pogrebna povorka za mano ?…..pa eden za drugim……prah sem bil in v prah se bom
na koncu spremenil…..

Don Marko M

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *