Na ceste evropskih mest prihaja 24.000 samovozečih taxijev, tudi v Slovenijo, v Dubaju taxiji že letijo…….

Švedski Volvo je že zavijal v zajetne rdeče številke, ko so se pojavili Kitajci, ga odkupili in mu začeli vračati nekdanjo slavo. Še več kot to. Volvo je zdaj postal prvi, ki na evropske, pa tudi sveta, ceste pošilja prvi avtonomen avtomobil taxi za mestno uporabo…..

Saj veš, to je tista reč, ki vozi sama brez šoferja….In da, meni se zdijo tej avtonomni avtomobili, avtobusi so že na tej poti, prav odlična zadeva, sploh glede varnosti v prometu, kar so dokazali tudi vsi testi zadnjih let, tako da bodo prej šoferji poslej lahko brezskrbno izvajali standardne aktivnosti med vožnjo, kot recimo šminkanje v retrovizor, ker temu pač le ta služi, telefonirali med vožnjo, surfali po internetu, kaj pametnega spisali ali kaj manj pametnega spočeli na zadnjem sedežu in to vse medtem, ko bo avto lepo sam peljal na določen cilj.

Na ceste evropskih, deloma tudi ameriških, mest tako prihaja prvih 24.000 avtonomnih taxijev, s katerimi bo upravljal zloglasni Uber, ki je sklenil z Volvom pogodbo za izdelavo teh taxijev in vseh teh 24.000 taxijev ne bo kar neki avtomobilov, pač pa najvišje možno iz Volva – luksuzni SUV model XC90.

Kitajci so Švede celo tako navili, da slednji zdaj že samozavestno izjavljajo, da bodo njih avtonomna vozila tako napredna in varna, da potniki v njih ne bodo več umirali, vsaj zaradi posledic vožnje.

Volvo bo tako za Uber vse te taxije opremil z električnim pogonom ter sistemom avtonomne vožnje 4 stopnje, ki omogoča vožnjo avtomobila, torej taxija v tem primeru, povsem brez vpliva voznika v mestih ter določenih lokacijah, medtem ko 5 stopnjo, ki se razlikuje zgolj v tem, da nima nobenih omejitev glede lokacij vožnje še ne ponuja noben proizvajalec tovrstnih avtomobilov, zaenkrat.

Prvih 100 taxijev Volvo SUV model XC90 je Uber sicer že prejel pred dobrim letom in jih uspešno preizkusil na ulicah Pittsburgha, preostalih 23.900 pa jim bo Volvo postopoma dostavljal do konca leta 2019 in ravno tako postopoma jih bo Uber vključeval v promet po evropskih mestih, nekaj pa tudi po ameriških mestih.

Uber zaenkrat še ne pojasnjuje, na kakšne vse možne načine bodo lahko uporabniki po mestih uporabljali te avtonomne taxije, je pa jasno, da bodo vožnje s temi Volvo taxiji bistveno cenejše od sedanje klasične taxi ponudbe s šoferjem.

Je pa že jasno, da bo Volvo že kmalu začel s proizvodnjo letečih avtonomnih vozil, s čimer bo prehitel ostro nemško konkurenco BMW ter Mercedes, ki ravno tako pospešeno razvijata avtonomne robotaxi avtomobile, celo avtobuse in tovornjake.

medtem pa v Dubaju avtonomni taxiji že – letijo…..

In to dobesedno, po zraku. Povsem avtonomno. V Dubaju, srcu Združenih arabskih emiratov, so prometnemu futurizmu zelo resno pristopili in kot pionirji na tem področju od letošnjega poletja po mestu, ups, nad mestom, redno vozijo prvi povsem avtonomni, brez pilota, leteči taxiji na svetu.

Arabci so šli še korak dlje, saj so pred mesecem spravili v promet tudi prve leteče policijske motorje. Da, tisti moment, ko dobi “leteča policija” svoj pravi pomen. Policaji Dubaja tako poslej nadzirajo promet z letečimi motorji, ki letijo od 10 do 100m nad tlemi, na električni pogon razvijejo hitrost do 150 km/h, je pa es, da tej motorji niso avtonomni, torej jih vozi policaj.

A vrnimo se k prvim letečim taxijem na svetu. Dubajčani so že odločeni, da bodo svoj javni transport, ki vključuje podzemno železnico, avtobus ter tramvaj, dopolnili z letečimi avtonomnimi taxiji in tako bodo porabili prvo leto za vse možne analize voženj s tem taxijem, ob čemer avtonomni, brez pilota, leteči taxiji vozijo praktično non stop, za meščane povsem brezplačno, posamezen taxi pa vsebuje 2 sedeža.

Taxi poganjajo baterije, zaenkrat pa lahko vozi, pardon, leti, dobrih 30 minut s hitrostjo nekaj čez 100 km/h, z nižjo hitrostjo primerno dlje, pot taxija lahko potniki spremljajo s pomočjo aplikacije, za vsak primer pa obvezno dodatno opremo sestavljajo rezervne baterije, rotorji, ter nekaj padal. Si misliš, nobenih stroškov z menjavami gum ali zimsko opremo….

Za prvim letečim avtonomnim taxijem stojijo kakopak, kdo pa drugi, Nemci, ki so ga izdelali, kot bodo še številne nadaljne in v tem nemškem podjetju skromno komentirajo ta dosežek z “prikazujemo dejstva, ne pa vizije”.

a tudi Uber si želi letečih avtonomnih taxijev in slovensko podjetje jim ga že izdeluje….

Potem, ko je Uber začel poganjati avtonomne Volvo taxije po zemlji, jih želi, po vzoru Arabcev, tudi po zraku, kar so dovolj enostavno jasno napovedali na letošnjem Uber Elevate Summit v Dallasu.

Tako bodo prvi električni avtonomni leteči taxiji Uberja, z navpičnim vzletanjem in pristajanjem VTOL, prvič poleteli v sklopu sejma World Expo leta 2020, ob čemer niso skrivali ambicij, da bodo sčasoma s temi taxiji opremili vsa večja svetovna velemesta.

Zelo pomemben partner Uberja pri teh letečih zadevah pa je tudi slovenski Pipistrel, ki zanje razvija leteče predmete za krajše razdalje znotraj mestnega prometa, poleg Pipistrela to razvijajo še Aurora Flight Sciences, Embraer, Mooney ter Bell Helicopter.

Tem omenjenim podjetjem Uber prispeva svojo razvito programsko in strojno opremo za nadzor zračnega prostora ter upravljanje VTOL plovil, vsi in vse skupaj pa bodo nastopali kot tvorci omrežja Elevate.

Tako da če kdo slučajno še ni razumel, nekateri so se celo glasno smejali, zakaj je pred dobrim mesecem naš parlament sprejel zakon elektrifikacije vozil v mestih, torej da bo konec prodaje novih avtov s klasičnimi motorji v naši mali podalpski do 2030, obenem pa bo vzporedno v istem času po naših cestah vozilo vsaj 17 % električnih vozil oziroma priključnih hibridov med osebnimi vozili…..

Ne, to ni zraslo na zelniku naših parlamentarcem, njim se več kot očitno jebe za naše onesnaženo ozračje in jih zanimajo samo Magna, 2.TIR in podobne korupcijske zgodbe, saj pravih in zdravih poslov za korist vseh naših državljanov ne prepoznajo niti če jih v čelo kresneš z njimi…..

V tem primeru gre za določilo razvitih članic EU in v razvitih državah EU se z namero čiščenja benzinskega motoriziranega smrada v mestih pač ne hecajo, Sloveniji pa kot članici ne preostane drugega, kot sodelovati po diktatu, že ker se naši parlamentarci sami nič bistrega ne spomnijo.

Dejstvo je pač, da je treba temu prometnemu onesnaževanju ozračja, ki je z naskokom daleč največji povzročitelj tudi pljučnih obolenj, še posebej v mestih, in posledično povzroča že zaskrbljujočo porast umiranj ljudi, narediti konec.

In če se nočejo ljudje, predvsem meščani, sami od sebe osvestiti in odgovorneje obnašati do Narave in Zemlje, obenem do, ironično, svoje bivalne okolice, potem je pač to treba spremeniti tudi s pomočjo sodobne tehnologije, ki odpira neke povsem nove dimenzije delovnih mest in že včeraj je bil čas, da naša mala podalpska pograbi to priložnost na področju umetne inteligence, namesto da se goni z neko Magno, interpelacijami po parlamentu in podobnimi svinjarijskimi nepotrebnostmi.

Tako da ja, dragi someščani, predvsem in sploh meščani, kar pripravite se in začnite že danes telovaditi s kolesi po mestu, da ne bo šok prehoda na avtonomne taxije, avtobuse, vlake, ali pak leteče taxije prevelik, ker teh 10 let bo hitro naokoli……..

Don Marko M

1 pred teboj je povedal za zapis “Na ceste evropskih mest prihaja 24.000 samovozečih taxijev, tudi v Slovenijo, v Dubaju taxiji že letijo…….

  1. Pingback: Na ceste evropskih mest prihaja 24.000 samovozečih taxijev, tudi v Slovenijo, v Dubaju taxiji že letijo……. – sloblogi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *