Podjetni Slovenec zaščitil blagovno znamko “HIKSS – halal/košer svinjina iz Slovenije”. Vatikan že naročil 3 tone…..

Jesti zdravo, čisto hrano, danes žal ni več tako samoumevno. Tega se je zavedal tudi Edin Kristjanšek, mladi mesarski mojster iz Hanovcev, ki je mesarstvo domače kmetije prevzel po upokojenem očetu in nadaljeval družinsko tradicijo, celo več kot to – tradicijo je združil s sodobnostjo in zajadral še nezasedeno tržno nišo…..

Kot pravi Edin, dela na 3000 glavi prašičji farmi nikoli ne zmanjka, sploh ker ga vodi visoka zavest kakovosti do potrošnika in zaprisega slovenski kakovosti. Da so Slovenci razvajeni potrošniki, ki se bolj kot z domačo kakovostjo raje spogledujejo z modnimi trendi iz tujine, tudi ko gre za meso in mesne izdelke, poudari, zaradi česar se je odločil prilagoditi in po tehtnem razmisleku je uspel zaščititi novo blagovno znamko “HIKSS – halal/košer svinjina iz Slovenije” za področje Evrope, zaščito pa ima v postopkih tudi po ostalih celinah.

To je najboljše, kar sem do zdaj naredil v življenju. Zamisel za “HIKSS – halal/košer svinjina iz Slovenije” se je v bistvu porodila med enim obrednim zakolom prascev na moji kmetiji v Hanovcih. Sam sem sicer mislil, da za koline koljem prasce po tradicionalni slovenski metodi, a pomočnik Karl me je opomnil, da prvič vidi halal in košer zakol v enem prijemu in mi navdušen predlagal, da moram to zaščititi, ker tega nima še noben na svetu.

Nisem mu ravno verjel, zato sem malo preveril tudi pri živilskih strokovnjakih, vsi so mi potrdili, da obstajata ena ali druga metoda, skupne uradno ne poznajo. No, niso je poznali, zdaj jo. Dodatno bom zaposloval, kar je razumljivo, saj gre za čisto slovensko hrano najvišjih standardov.

Kot pri izdelkih, tudi v postopkih zakola uporabljam povsem svojo, novo in zaščiteno metodo, ko pred obrednim zakolom lokalni katoliški duhovnik vsako svinjo posebej najprej blagoslovi, nato eden mojih pomočnikov obrne obraz svinje proti Berlinu in zmolimo krajšo molitev.

Sledi postopek, katerega izpeljemo zelo hitro, saj mora svinja hitro izkrvaveti, kar dosežemo z ostrim nožem, s katerim v enem potegu prerežemo karotidni arteriji, jugularni veni, vagusni živec ter sapnik, a ne višje od epiglotusa in ne nižje od začetka ciliarnega dela, ob čemer odstranimo tudi išiasni živec iz stegna, hrbtenico pa ohranimo nepoškodovano. Ne moreš iz živali delati invalida.

Razkosano svinjo potem še namočimo v vodo iz bližnjega naravnega studenca, solimo, pa spet v vodo, čisteje res ne gre“, je Edin ponosno razložil ritem svojih delovnih dni, ki niso več enaki tistim še pred mesecem, preden je zaščitil blagovno znamko “HIKSS – halal/košer svinjina iz Slovenije” tudi s certifikatom Slovenska kakovost.

Edin je namreč odločen, da se njegova halal/košer svinjina ne bo prodajala pod oznako “Made in EU”, pač pa “Made in Slovenia”, saj bo, s čisto hrano najvišjih standardov, ki sledijo kombinaciji slovenske tradicije ter dodatkov sodobnosti, novih razsežnosti prepoznavnosti na svetovnem zemljevidu deležna tudi Slovenija

Posel je Edinovi farmi v pičlem mesecu tako zagnal, da komaj še dohaja povpraševanja. Naročila dežujejo iz vseh koncev Slovenije, a tudi vseh delov EU in Evrope, samo Vatikan je za prihajajoče praznike naročil 3 tone “HIKSS” specialitet za svoje vernike v Sloveniji.

Da gre za prvo, a nikakor zadnje naročilo Edinove halal/košer svinjine iz Slovenije, je potrdil tudi tajnik Plenarnega zbora Cerkve na Slovenskem, filozof morale Ivan Štuhec :

Edin je naš vernik in ponosni smo nanj, da je dokazal, kako malo je bilo potrebno, da je združil klavsko tradicijo naše verske skupnosti na Slovenskem s sodobnostjo in to popeljal tudi na trge po Evropi.

Želimo mu tudi uspešen skok čez lužo in poudarjam, da mu bomo katoliki ostali zvesti kupci tudi za ostale naše praznike, zato priporočam vsem zavednim Slovencem, torej našim vernikom, da poslej nosijo v usta zgolj Edinovo “HIKSS – halal/košer svinjino iz Slovenije” in tako jejo čisto, zdravo, blagoslovljeno hrano. Bog je velik, za ponižnega vernika“.

Osnovno surovo mesnato ponudbo “HIKSS”, ki je dostopna tudi v mesnicah vseh večjih marketov nakupovalnih centrov po Sloveniji, je Edin že začel dopolnjevati s delikatesnimi izdelki, za katere uporablja povsem isti, že omenjeni postopek in tako so že na voljo tudi halal/košer slovenska jajca družinskega pakiranja, enoplastni hamburgerji, dvoplastne šunke, triplastni pršuti, zelo resno pa tečejo priprave za ponudbo halal/košer velikonočnih zajcev.

Slovenci moramo stopiti v korak s sodobnostjo in moji “HIKSS” izdelki so jamstvo za pisanje nove slovenske tradicije halal/košer čiste svinjske prehrane, ki daje novih moči“, je svojo predstavitev sklenil novi sinonim uspešnosti kreativnega slovenskega in globalnega podjetništva Edin Kristjanšek.

Don Marko M

2 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Podjetni Slovenec zaščitil blagovno znamko “HIKSS – halal/košer svinjina iz Slovenije”. Vatikan že naročil 3 tone…..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *