In se je začelo tudi 3D printanje zdravil……

3D printanje je zadnja leta začelo jemati revolucijo z veliko žlico. Od 3D printanj hiš, mostov, raznih strojnih delov, nadomestnih človeških organov od srca do kože, dentalne protetike, orožja, hrane in cele palete izdelkov iz praktično vseh segmentov človeškega vsakdana, se je zdaj začela tudi doba 3D printanih zdravil……

3D printerji so vedno zmogljivejši in kar je še bolj pomembno – vedno cenejši, vključno s potrebnimi surovinami, torej vedno bolj dostopni slehernemu uporabniku za “domačo proizvodnjo”. Pot, ki jo je že preživljal in preživel recimo tudi osebni računalnik zdaj pišejo 3D printerji…..

Da gre za še eno revolucionarnost sploh ni dvoma, saj bodo 3D printana zdravila v obliki tablet in kapsul imela to specifiko, da se bo lahko posamezno zdravilo printalo prilagojeno zdravstvenemu stanju posameznika.

Tudi za našo malo podalpsko, ki neslavno slovi kot tabletomansko odvisniška družba v samem evropskem vrhu, bo to pomenilo povsem nove dimenzije, čeprav, ko človek gleda naše parlamentarce se ne zmore znebiti občutka, da se jim za tovrstne napredke oz. vsakršne napredke, vključno z umetno inteligenco ali sploh le to, gladko jebe za vse…..

Zato pa se ne številnim razvitim državam, ki so 3D printanja že krepko vsidrala v družbeni vsakdan. FDA, ameriška agencija za zdravila, je recimo že pred 5 leti izdala vsa potrebna zakonodajna merila za legalna 3D printanja vseh možnih medicinskih pripomočkov, vključno z zobno protetiko, pred 2 letoma pa je izdala še dovoljenje za proizvodnjo 3D zdravil.

In tako je zdaj na tržišče prišlo prvo 3D zdravilo Spiritam, namenjeno kontroli epileptičnih napadov, printati pa ga je začelo podjetje Aprecia Pharmaceuticals iz katerega so že naznanili, da je to šele začetek, saj so za 3D printanja že razvili še nekaj zdravil.

3D printanje zdravil v bistvu pomeni, da so plasti zdravila tanjša in v dosti bolj preciznih doziranjih, za kar se uporablja tehnologija ZipDose, ki omogoča, da bodo zdravila, katera je moral prej posameznik uživati v večjih količinah, poslej v bistveno manjših količinah, a najmanj enakega učinka, predvsem pa lažja za uživanje.

Tovrstno 3D printanje zdravil pomeni tudi, da se le ta topijo v vodi kot vse oralne tablete proizvedene po dosedanjih metodah, velika prednost pred do sedaj standardnimi pa je, da se jih lahko prilagodi posameznemu pacientu, namesto dosedanjih oblik, ko je ena vrsta zdravila morala ustezati vsem, ki so ga uporabljali in temu primerno so bili dodajani seznami stranskih učinkov.

Izdelava posameznega zdravila posebej prilagojena posamezniku je bila do sedaj izjemno draga misija, torej prej misija nemogoče, za razliko od 3D printanih zdravil, ko je za prilagoditev zdravila posamezniku zadostna že manjša sprememba nastavitev v programu printerja.

Zaenkrat so sicer 3D printerji za medicinske potrebe, torej tudi za izdelavo zdravil, posebej prilagojeni in temu primerno še predragi za večino posameznikov, a strokovjaki so prepričani, da v naletu prihaja čas naslednjih nekaj let, ko bodo urejene regulacije povezane s kemikalijami potrebnimi za printer, torej ko bo napočil čas, da si bo lahko večina uporabnikov sama doma 3D printala zdravila za svoje potrebe.

Seveda je treba računati, da se bodo tudi v teh primerih pojavili osebki z namenom zlorabe tega napredka, recimo nekatere sintetične droge že zlorabljajo s 3D printanjem, ampak pri človeku je itak vedno bilo in bo, da se pojavijo lakomniki zlorabniki v določenem manjšinskem odstotku, kar seveda ni prav, a je obenem zadosten dokaz, da umetno inteligenco, tehnologijo napredka, dejansko lahko zlorabi le človek…..

Don Marko M

Deli:

2 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “In se je začelo tudi 3D printanje zdravil……

  1. Res si dobr naredu to stran, majkemi:D a drgac mas mejbi u planu posodobt un roman ud cipou? Bi blo res zanimiu k un je iz 2015, kokr sm vidla

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *