V Amsterdamu 3D sprintan prvi kovinski most na svetu…..

Občinski svetniki nizozemskega Amsterdama so očitno bistri možje, obenem pa zelo podpirajo lokalno gospodarstvo. Ko so se pred letom odločili finančno v celoti podpreti projekt lokalnega start up podjetja MX3D, se jim verjetno, kljub animacijskim projekcijam, še ni sanjalo, kaj točno bodo postavili v sredino svojega mesta….

Vedeli so pač, da želijo postaviti nov most preko enega mestnih kanalov, da bodo tako pešcem in kolesarjem bistveno skrajšali dnevno pot, most, ki bo tudi cenovno varčen, a ne na račun kakovosti. In potem so svoj projekt prijavili tudi lokalni mladci MX3D podjetja.

Predlagali so nekaj čisto svojega, nekaj povsem novega, povsem drugačnega. Mladci so predlagali nekaj, kar ni izvedel še nihče na svetu, predlagali so (pre)drznost, kreativnost, predlagali so še nevideno – 3D printanje prvega kovinskega mostu na svetu. In prepričali mestne svetnike….

Zagnali so svoje 4 MX3D metal robote, ki so v 6 mesecih povsem sami 3D sprintali 12,5 m dolg in 6,3 m širok most, v katerega so naprintali 4.500 kg nerjavečega železa in 1.100 km žice.

Ena od prednosti 3D printanj v tem primeru je bila tudi, da so lahko izvajalci praktično v vsakem trenutku, na vsakem varu, kontrolirali natančnost poteka printanja tudi v delih, ko so se deli konstrukcije med seboj prepletali.

Sam postopek 3D printanja pa niti ni videti zahteven, saj robotska ročica za varjenje izvaja poslanstvo tako, da postavlja kaplje stopljenega železa eno na drugo, počaka da se strdi, nakar nadaljuje postopek vse dokler ne zaključi kompletne kovinske konstrukcije, kakopak vse pod natančnim računalniškim vodenjem po določenem načrtu.

Ta prvi 3D sprintan kovinski most pa je dosti več, kot le most, saj ni zgolj napoved “gradenj” novih in novih mostov, pač pa resen začetek komercializacije 3D kovinskih printanj v preostalih industrijah, kjer so še kako potrebni kovinski deli zahtevnih oblik in struktur.

Prvi 3D most na svetu je torej sprintan v Amsterdamu in zdaj mora opraviti le še vsa potrebna testiranja, predvsem kako se bo na obremenitve odzvala njega struktura. V kolikor bo vse ok, v kar avtorji oz. izvajalci sploh ne dvomijo, bo ta edinstven most, rahlo futurističnega videza, v začetku naslednjega leta postavljen na predvideno mesto preko kanala v amsterdamski četrti De Wallen, sicer znani tudi kot četrt rdečih luči.

Za potrebe testiranj mostu bodo na okoliških stavbah montirani tudi napredni senzorji, ki bodo spremljali morebitno ukrivljanje mostu in njegovo vzdržljivost skozi čas, vse pa z namenom, da bi se tako proizvajalci, kot tudi mestni svetniki, prepričali da je most zanesljivo varen za pešce in kolesarje.

Skratka do uradne otvoritve ne bo nič prepuščeno naključju, kot ne bo niti pri naslednjem 3D printanem mosti, ki pa bo že sprintan dosti hitreje in še ceneje, kot si to lahko privošči klasično zidarstvo, katerih 3D printerji, tudi zaradi bistveno nižje cene, počasi že prevzemajo “posel” gradenj hiš, stanovanj….Zaenkrat pa bravissimo liberalni Amsterdam….

Don Marko M

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *