Sramota ! Slovenski kmetje – “40% jabolk obilne letine bomo raje pustili segniti, kot jih razdelili državljanom”…..

Pred kakšnim tednom sem na FB profilu tega bloga predstavil enega običajev kmetov na Norveškem. Tam namreč kmetje vsako leto, ko jim jablane obilno obrodijo in jim ostaja višek jabolk, po starem običaju jabolka operejo, naložijo v vrečke in obesijo na ograje ob ulici, da si jih lahko vsak mimoidoči lahko vzame in privošči, kakopak brezplačno…..

naključje ali ne, a le nekaj dni po tej objavi je prišel na vrsto scenarij naših kmetov in njih jabolk…..priznam, pride včasih kakšna zadeva katero se trudim razumeti, a mi ne gre najbolje….kot recimo ta o slovenskih kmetih…..

če je toča je kriva država, če je zmrzal je kriva država, če je poplava je kriva država, če je suša je kriva država……in zdaj še svetovni unikum, povsem slovenska novost – po novem namreč naši kmetje obtožujejo državo tudi za rekordno uspešno letino…..

slovenskogoriški sadjarji namreč prijavljajo, da je letošnja letina jabolk rekordna….po kakovosti in številu…..tako rekordna, da enostavno nimajo komu prodati kar 40% pridelka…..

in zato bodo, kot pravijo, tone in tone, kar 40% vseh jabolk letine enostavno – pustili na drevesih…..da sama odpadejo in segnijejo….in da, pravilno ugotavljaš – spet je kriva država…..

zdaj kmetje krivijo državo ker ni kupcev za teh 40% jabolk…..in nadutost teh kmetov, ki je sicer zadnja leta vedno bolj poudarjana, stopi v kulminacijo v trenutku, ko mrtvo hladni zahtevajo od države, da enostavno – prepove uvoz….uvoz tujih jabolk…..

a ne le to…..tej isti kmetje vzporedno zahtevajo še, da ta ista, zanje vedno kriva, država poleg prepovedi uvoza enostavno zakonsko določi tudi, da morajo vsi naši vrtci, šole, bolnišnice, pa tudi domovi za starostnike, odkupiti vseh teh 40% še na drevesih neprodanih jabolk…..

ker to, da v omenjenih ustanovah uporabniki zdaj jejo banane, namesto teh jabolk, kakopak ni normalno….in če država ne bo ubrala te njih zahteve, bo seveda spet kriva…..to, da smo država prav vsi državljani, teh kmetov sploh ne briga….

in potem tej isti kmetje še dodajo, citiram – “Nekaj je v našem kmetijstvu resnično zelo narobe“…..

no, v tej točki sem se končno poistovetil z njimi…..da, narobe je….zelo in jebeno narobe….in še bolj kot narobe…..u penisu….da imamo takšne kmete, ki za vse vedno krivijo državo in jim enostavno ni nikoli dovolj, kolikor že država zanje poskrbi…..

enostavno se s tujo konkurenco, nenazadnje živimo v svobodnem tržnem gospodarstvu, spopadajo tako, da grozijo državi in državljanom…..obenem pa povsem brezbrižno podarjajo, da bodo raje pustili 40% jabolk obilne letine raje segniti, kot da bi kaj pametnega, koristnega iz njih naredili…..

kakšen pa je to kmet, ki dela, gara, tudi s pridobljenimi državnimi subvencijami, in potem enostavno in celo namerno dovoli, da mu gre skoraj polovica pridelka v nič ?….kakšen je to kmet, ki ni prirpavljen nič dati, pač pa le jemati…..pravi kmet seveda kaj takšnega ne bo nikoli naredil…..od države razvajen in naduvan kmet pač…..

v kolikor bo tokrat ministrstvo za kmetijstvo kakorkoli poskušalo ustreči tem izsiljevanjem teh jabolčnih kmetov, potem bo treba ministrico takoj odstaviti…..ker tokrat, in nasploh v podobnih primerih, bi moralo ministrstvo ukrepati zoper takšne načelno in odgovorno…..

za začetek takšnim kmetom, ki povsem zavestno napovejo uničenje kar 40% jabolk letine povsem ukiniti vsako obliko državne pomoči za najmanj 5 let…..če sami kmetje ne čutijo nobene odgovornosti do hrane, plodov narave, potem jih je pač treba s sankcijami na to opomniti…..

in ne, prav nobena parlamentarna prepoved uvoza tujih jabolk se ne sme zgoditi….in sploh nobena druga državna pomoč takšnim kmetom…..nikakor jim pomagati za teh 40% jabolk, vsaj dokler….

dokler tej kmetje sami kaj ne naredijo v smeri prodaje…..

za začetek naj povabijo avtobusne ekskurzije, društva, vse ostale skupine, družine in/ali posameznike iz cele Slovenije in dajo ljudem možnost, da lahko sami obirajo teh 40% viška jabolk, sami obirajo in odkupijo po recimo do 15 centov za kilogram…..

vzporedno naj teh 40% viška jabolk prodajajo vsem prej omenjenim institucijam, ki zdaj jejo banane, prodajo pa naj jim za največ 8 centov po kilogramu jabolk….spotoma naj donirajo kakšno tono RK in še kakšnim dobrodelnim organizacijam…..

in nenazadnje naj po vsem tem preostanek jabolk predelajo v sokove, kis, sušeno sadje, jabolčne zavitke, smutije, možnosti malo morje…..

s takšnim ravnanjem ne le da ne bo šlo 40% jabolčne letine v nič, pač pa bodo ustvarili tisoče zadovoljnih državljanov, sami bodo zaslužili, obenem pa bodo, ironično in parodično, povzročili padec cen tujih jabolk v raznih supermarketih, živilskih trgovinah po državi, v katerih jabolka prodajajo od 1,30 € za kg naprej…..

res je sramotno, da so naši parlamentarci skrajno neodgovorno 27 let uničevali našo prehrambeno industrijo do točke, ko smo padli krepko pod samozadostno oskrbo, a to še ne pomeni, da si pa zdaj naši kmetje lahko kar vsepovprek dovolijo izsiljevati na vse možne načine….

zahteva teh jabolčnih kmetov, ki pozivajo parlamentarce, da prepove oz. zelo omeji svobodno trgovino, v tem primeru uvoz jabolk iz tujine, kakor kateregakoli kmetijskega produkta, je povsem absurdna, nedopustna in nič drugega kot zahteva po totalitarnosti in koruptivnosti…..

absurdna še v toliko bolj, ker je država, torej državljani, tudi te jabolčne kmete subvencionirala tako z državnimi kot EU sredstvi, da so jablane posadili in vzdrževali….plodove pa prodajajo izključno za svoj žep….ampak za vse je kriva država…..

za premalo letine, za sušo, za poplave, za zajedalce, za plačane odškodnine, zdaj še za preveč letine, za vse jim je kriva država….zdrava kmečka pamet se je resno skregala s temi jabolčnimi kmeti, pa ne le temi…..

da, če bo tokrat naše kmetijsko ministrstvo kakorkoli oz. v katerem koli delu zahtevanega izsiljevanja ustreglo tem jabolčnim kmetom, potem mora ministrica urgentno zapustiti položaj…..tudi zaradi tega, ker pravi kmet ne bo nikoli dovolil, da gre pridelana hrana v smeti…..to počnejo samo brezvestni izkoriščevalci….tudi te iste države, ki jim je za vse kriva…..

Don Marko M

6 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Sramota ! Slovenski kmetje – “40% jabolk obilne letine bomo raje pustili segniti, kot jih razdelili državljanom”…..

  1. Morali bi dobiti subvencijo se za obilno letino. Tako kot sedaj zivijo dobro, niso nikoli. Zal. Kruta resnica, ki si jo ne priznajo. Obnasati bi se morali kot vsak podjetnik. Torej v to pade tudi zavarovanje imetja in pridelave v primeru toce, pozara, pogina…saj tudi zivali pasejo 365 dni zunaj na nepreglednih in nepregledanih pasnikih, zavarovanih tako ali drugace, ko pride do pokola je pa spet drzava kriva.

  2. S predpisi in zakoni smo si tako zapletli življenje, da je že vse skregano z zdravo pametjo.

  3. Tako kmetje ne delajo, pač pa velekmetje, ki so od države že marsikaj pokasirali…lahko bereš tudi pokradli…

  4. Daleč od tega, da bi zagovarjala vse abotnosti, ki se dogajajo na področju kmetijstva, a potrebno je biti tudi fer – javno (v osrednjem dnevniku) je bil ne dolgo nazaj objavljen prispevek in v njem poziv turistične kmetije nekje s Štajerske se mi zdi, da celo prosijo, da si lahko vsak, ki potrebuje jabolka, ta pride natrgat na njihovo kmetijo. In odziv?- Nikogar ni bilo. Se mi zdi, da smo Slovenci bolj kot ne močni le v pljuvanju…žal

  5. Ksenija,
    prikaz dejstev ni pljuvanje in članek ne govori o kmetiji katero omenjaš, pač pa je točno navedeno o kom je govora, tako da brez vznemirjenja….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *