Marjan Šarec pozval državna podjetja – “Ne oglašujte v medijih, ki širijo sovražne vsebine”…..

Današnji petek je premier Marjan Šarec izkoristil povsem v nasprotju malomeščanske duhovnosti “Črni petek” in po več izzivanjih naj se že izjasni o (ne)primernosti oglaševanj državnih podjetij v medijih, ki širijo sovražne vsebine, je to tudi storil….

v svoji izjavi za javnost, predstavljeni na spletni strani vlade, je premier Marjan Šarec o omenjeni tematiki dovolj jasno in glasno povedal sledeče :

Zlasti na družabnih omrežjih se je pred časom vnela razprava o spornosti oglaševanja (delno ali večinsko) državnih podjetij v medijih, ki širijo sovražne vsebine. Tudi v Kabinetu predsednika Vlade Republike Slovenije smo nedavno prejeli kar nekaj pozivov, naj se do tega javno opredelimo.

Vedno sem in bom zagovarjal samostojnost in neodvisnost delovanja podjetij. Razumem, da si prizadevate za tržno uspešnost in konkurenčnost. Razumem tudi, da stremite k doseganju poslovnih ciljev ter da vaši oddelki za trženje, ki so osredotočeni na učinkovitost, skušajo doseči čim širši krog ciljnih skupin.

Pa vendar je ob široki paleti načinov in poti oglaševanja ter zlasti ob dejstvu, da se predstavljate kot »družbeno odgovorna« podjetja, zavezana svojim »etičnim kodeksom«, na mestu razmislek, kakšno je sporočilo vašega oglaševanja v medijih, ki se od nestrpnosti in sovražnega govora ne ogradijo in ju ne obsodijo, pač pa – nasprotno – celo širijo ali pri tem pomagajo.

Drži, da sta medijska- in svoboda govora temelja demokracije, a to še zdaleč ne pomeni, da sta neomejeni. Zato je v teh časih neizprosne tekmovalnosti in pehanja za dobički naša skupna naloga, celo odgovornost, da tudi prek oglaševanja ustvarjamo tako ozračje srčnosti in strpnosti kot tudi sprejemanja ranljivih, drugačnih in drugače mislečih.

Želim opozoriti, da sovražne vsebine, med katerimi velja izpostaviti najmanj homofobijo in rasizem, zastrupljajo družbo, vanjo vnašajo razdor in le spodjedajo že tako krhka strpnost in sožitje. Meja dopustnega, že zdaj pogosto zabrisana, tako še bolj bledi. Res hočemo, da sprejemljivo postane prav vse?

Morda se do vsebin, ob katerih se pojavljajo vaši oglasi, ne želite opredeljevati. A to je napačen odnos, kajti bralci vaše ravnanje lahko razumejo tudi kot aktivno podporo zapisanemu. Še več, sovražnim vsebinam dajete legitimnost. To, verjamem, ni vaš namen. A vaše oglaševanje je moč razumeti tudi tako.

Glede na vse zapisano vas na koncu še enkrat pozivam k razmisleku : ali želja po dobičku res upravičuje strpnost do nestrpnosti.

Končno je naša mala podalpska dočakala tudi politika, ki je pritisnil na pravo tipko glede urejanja že pretirano zasičenega ozračja s sovražnostjo, katerega sejejo še vedno eni in isti mediji.

Ki so to lahko počeli tudi v zahvalo oglaševanja državnih podjetij v njih medijih. Državna podjetja pa so že stvar vse državljanov naše male podalpske in verjamem, da večina državljanov nasprotuje temu dejstvu, da bi državna podjetja s plačevanji oglasnega prostora v takšnih medijih, ki dnevno servirajo sovražne in celo lažne vsebine, omogočala njih nadaljevanja tega početja.

Šarec je sicer, namesto direktnega ukaza, do česar je sicer upravičen, dovolj pretkano pozval vodstvene kadre državnih podjetij, a tudi občin in državnih ustanov, k “razmisleku” o nadaljnih korakih v tej smeri in mislim, da ni nobenega dvoma, da bo vsak trezen vodilni kader v teh podjetjih zelo hitro dojel, kaj mu je početi.

Obenem mislim tudi, česar Šarec ni omenil, da bi morali o nadaljnih oglaševanjih svojih podjetij v teh določenih medijih, ki dnevno širijo sovražne vsebine, razmisliti tudi vodilni vseh zasebnih podjetij, ki so tako ali drugače subvencionirani s strani države, torej državljanov.

Ta naša mala podalpska je v teh 28 letih žal postala nasičena s sovraštvom prvenstveno zaradi tovrstnih medijev sovražnih vsebin, a tudi v zahvalo neaktivnih državljanov, ki so to tiho in sklonjenih glav dopuščali.

Zato pozdravljam tokratno potezo Marjana Šarca, ki je odličen in odločen korak začetka preusmerjanja družbe naše male podalpske na bolj zdrava, odločna in ponosna pota, torej v smeri vizije države, za kakršno smo se 1991 borili.

Don Marko M

 

32 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Marjan Šarec pozval državna podjetja – “Ne oglašujte v medijih, ki širijo sovražne vsebine”…..

  1. Res ne morem razumeti ljudi, ki sovraštvo in nestrpnost podpirajo na vsakem koraku! Le kaj jih žene da se tega tako vneto oklepajo!
    Seveda neresnice širijo številni mediji. Zakaj je to tako pa je jasno! Prva težava je kapital, druga pa kadri, ki bolj kot so do državljanov žaljivi in nestrpni, boljši so! In niti gen, direktor ali programski svet jim ne morejo čisto nič.
    Kršitelji, ki se običajno eni in isti se izgovarjajo na svobodo govora in so prepričani, da pod to masko lahko počnejo kar hočejo. A človekove pravice niso v lasti posameznikov, ampak pripadajo vsem!!! Poleg njihove pravice, da svobode govora ima VSAK PRAVICO DO ZASEBNOSTI, KI PA JE BISTVENO MOČNEJŠA OD SVOBODE GOVORA!!! Nikomur se kakršnakoli pravica ne sme neupravičeno odvzeti, a vsem, ki širijo laži neresnice in so žaljivi do drugih mora biti jasno, da ni prav, da o znancu govoriš za hrbtom in brez njegove vednosti in soglasja. Če bi se vsi storilci, ki imajo te težave tega držali teh težav ne bi bilo več!
    In ne samo državna podjetja, tudi razne državne agencije bi morale biti pozorne komu namenjajo svoj denar. Nedopustno je, da Agencija za promet financira zasebno TV, ki ima s tem stalno težave, namesto da bi denar uporabili za tisto kar je namenjen. To pa je za varnost v prometu, ki nikakor ni dobra! Njihov izgovor zakaj so ta sredstva porabili na takšen način pa je popolnoma nesprejemljiva!

  2. Preprosto jo prenehaj plačevat tole RTV naročnino. Lahko se delajo peticije in shodi proti temu, pa vendar, ko greš na banko plačat položnico za RTV prispevek, si proti svojim lastnim besedam.

  3. Naj ne odneha v tej smeri, ki je zame prava. Samo težko bo počistil vse sranje, ki so ga naredili od 91. leta.

  4. Sonja Ž,ne more takoj,če bo dobro delal,v dobro vseh,potem se mu lahko piše še en mandat,tako lahko marsikaj postori!

  5. Sonja, saj pravim, da bo težka, ker gre vse narobe. Jaz mu zaupam in držim pesti, da ga ne bodo spodnesli v lastni koaliciji… 😉 🙂

  6. Se strinjam en krat eden bo moral ugrizniti v to gnilo jabolko,ki mu danes rečemo Slovenija in ga skušati pozdraviti,bo pa trda,zanj in za tiste okoli njega,če hoče,da mu bomo ljudje zaupali,če ne pa en mandat al pa še manj in je gotov.

  7. pa še posladek…ob taki drži premiera,je za nas predsednik države brez hrbtenice povsem nepotreben strošek!

  8. Po Turku, ki je JJ jasno pokazal kje mu je mesto, se nismo imeli politika, ki bi imel moralna nacela in jih tudi uveljavljal v dejanjih…….bravo Sarec

  9. res je Alida in 3 ne bo več opozorilo, pač pa denarne sankcije….ali še kakšne….in zaradi nekaj butnskalcev si pač ne moremo dovoliti, da bi vsi državljani njih kretenizme plačevali….

  10. To pa kar močno podpiram. Le…. definirajmo jasno kaj to je sovražna vsebina. Če napišeš , da si proti migrantom si že sovražnik države?

  11. Vili,
    ne, če to napišeš kot si ti napisal, to zame še ne pomeni, da si sovražnik kogarkoli…..je pa haklc če tako izjaviš, ker to potem pomeni, da si tudi proti našim, slovenskim migrantom, katerih je na tisoče….skratka, obstajajo načini kako se lahko kultivirano in argumentirano zadeve pove, tudi nasprotovanja, recimo ena nova24tv je po drugi strani vzorčen primer, kako se ne pove…..

  12. Ta človek je fejst čuden videt, še najbolj pristen je očitno bil kot serpentinšek in se takrat sploh ni hecal.

  13. Sovrazno naj bi bilo vse, s cimer se druga stran ne strinja. Naj poenostavijo… Kar je izmišljeno naj bo sovrazno

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *