Podjetje Nova24tv ukinilo komentarje bralcem in odprlo prvi kiosk “Fake news točka” v Sloveniji. GZS jim je podelila nagrado za najboljšo inovacijo leta….

Ne 1.aprilska, še manj satirična, zato pa zelo šokantna je novica, katero je objavilo podjetje Nova24tv na svoji spletni strani, s katero je obvestila javnost, da so povsem ukinili možnost komentiranja bralkam in bralcem…..

Pojavile so se težave s kadrom, saj ne moremo več dobiti ustreznih moderatorjev komentarjev, ki bi znali slovensko, obenem pa še funkcionalno pismeno presodili, kateri komentarji sodijo pod naslovne tematike na našem portalu, kateri pa pod nam konkurenčna portala “Domobran, dober dan” in “Svetloba luči na soncu dneva”. Vzporedno smo pred ukinitvijo komentiranj poiskali ustrezno rešitev“, je za naš medij pojasnil direktor Boris Tomašič.

In ta ustrezna rešitev, katero so v podjetju Nova24tv pripravljali nekaj mesecev, je že ugledala luč dneva. Podjetje Nova24tv je namreč izpad komentatorjev na svoji spletni strani nadomestila z otvoritvijo “Fake news točka” – prvega kioska v Sloveniji, ki bo poslej v središču Ljubljane zalagal bralce z izključno izvirnimi, pristnimi lažnimi novicami.

Kot to potezo utemeljuje Tomašič, je v današnjih časih, ko celo po uradnih časopisih, da ne omenjamo družabnih omrežij, kot za šalo frčijo lažne novice na vse strani in le še funkcionalno pismenim ter treznim uspeva razbrati med resnico in lažjo, padla izvirna podjetniška ideja, kateri je celo GZS elitnih slovenskih podjetnikov podelila nagrado za najboljšo inovacijo leta.

Predstavniki GZS, so v svojem pojasnilu podelitve nagrade razložili, da so zlato plaketo za najboljšo inovacijo leta v Sloveniji podelili podjetju Nova24tv, ker je “Fake news točka” kiosk “navdihujoče komercializiral znanje, učvrstil interdisciplinarnost, nadgradil dobre prakse gospodarskega izkoriščanja in sledi sodobnim trendom“.

Da je otvoritev kioska “Fake news točka” v Ljubljani poslovna poteza prihodnosti je potrdil tudi Jože Biščak, poslovni partner Nova24tv in direktor založbe Nova Obzorja, ki zalaga kiosk z vso potrebno vsebino.

Že prva dva dneva obratovanja kioska sta z velikim obiskom potrdila, da so državljani res potrebovali nekaj takšnega. Poleg ukinitve komentiranj nas je v to potezo vodilo tudi dejstvo, da so bili ljudje v običajnih kioskih zmedeni, saj so bili naši časopisi pomešani z raznimi rumenimi, trač časopisi kot Mladina, Delo, Dnevnik, Večer, Primorske novice, itd.

V našem kisoku pa bodo le naši časopisi, le naše lažne novice. Nagrada GZS je vsekakor priznanje in veter v hrbet našemu kiosku. Moram pa povedati, ker opažam da ljudje prepogosto mešajo naše novic s satiro – mi na naši “Fake news točki” ne prodajamo satire, nimamo takšnih avtorjev, pač pa izključno lastno sproducirane pristne in povsem resnične avtorske lažne novice.

Z našim kioskom tako skrbimo predvsem za odrasle državljane, a tudi za naše otroke, da bodo prejeli prave vrednote in imeli radi Slovenijo, zato smo rednim edicijam naših udarnih revij za odrasle, kot so Demokracija, Reporter, Škandal, Ognjišče, Požareport, Nova24tv in še nekatere nove, dodali še otroške slikanice “Slovenija – napredna dežela”.”

Kot je še dodal eden strokovnih sodelavcev Bernard Brščič , časopisne edicije v kiosku “Fake news točka” temeljijo na udarnih naslovih iz spleta, tudi iz novic družabnih omrežij, ki so bili najbolj brani, kot so “RKC osvobodila Slovenijo”, “Bloger Don Marko M zasluži z blogom 100.000 € na mesec”, “Domobranci niso izdajalci Slovencev”, “Janez Janša je gej”, “ZZB NOB postavili spomenik Tita v Rovtah”, “Slovenija postala pokrajina Madžarske”, “Poskus atentata vlaka SŽ nad državljanom V”, “SDS komunajzarji končno vrnili partijske izkaznice KPJ”, “Luka Dončić postal član reprezentance ZDA”, “V Istri sneži že cel mesec”, itd…..

Izjemno hitro pa je med obiskovalci kioska “Fake news točka” postala priljubljena tiskana priloga “Retviti tujcev”, katero sicer brezplačno prilagajo posameznim izvodom revij in časopisov. “Retviti tujcev” predstavljajo najbolj popularne Tvite iz spleta, v katerih slovenski domoljubi izrekajo dobrodošlice migrantom v pristni in slovnično neoporečni slovenščini, katerim dodajajo tudi fotografije tradicionalnih slovenskih simbolov, kot so pehtranova potica, domača šmarnica in koprivni list.

Za zaključek je Biščak še poudaril, da živimo v demokraciji in tako ukinitev možnosti komentiranja na spletnem portalu Nova24tv ne pomeni omejitev oz. kratenje pravice svobode govora, pač pa je zgolj prikaz, kaj vse smo v socializmu Jugoslavije izgubili.

In da je razlika med napačnimi informacijami in informacijami, katere ne maramo, predvsem pa je pomembno, da v medijski dieti ne zavračamo prepoznavanja in legitimnost lažnih informacij, saj pomembno krojijo odraz stanja posameznikov ter družbe kot celote, in tudi to je bilo eno temeljnih vodil odprtja prvega kioska “Fake news točka” v Sloveniji, skratka, pristopite in si izberite svojo priljubljeno lažno novico.

Don Marko M

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *