Profesor Terca : “Pesem Zale in Gašperja, zmagovalcev EMA 2019, je recitiranje veganskega menija”…..

Ni se še polegel zajetno dvignjen prah ogromnih kritik in peščice pohval na račun letošnjega slovenskega izbora EMA, na katerem je strokovna žirija določila, da bosta letos Slovenijo na Evrosongu v Izraelu zastopala Zala Kralj in Gašper Šantl s pesmijo “Sebi”, že se prah spet vzdiguje v peščen vihar….

Če so bile kritike občinstva, med katerimi celo grožnje Lei Sirk, deljene glede njunega vizualnega nastopa, pa so si bili tako njuni podporniki kot nasprotniki enotni, da je njun pevski del nastopa izrezana kopija nastopov rokerjev Siddharta, katere se da na javnem nastopu razumeti le s pesmarico besedil njih komadov, katera se prebira med izvajanji njih posameznih skladb.

Potem, ko so odgovorni za izvedbo EMA izbora na naši nacionalki vztrajno ponavljali, da je postal nastop dueta zmagovalec ravno zaradi njune očitne drugačnosti, s čimer se kakopak lahko strinjamo, nenazadnje človek kaj takšnega ne vidi in sliši ravno pogosto v celem življenju, smo se v uredništvu odločili poiskati še strokovno mnenje o nastopu zmagovalnega dueta.

Obrnili smo se na ljubljanski Inštitut za dehumanizacijo, katerega znanstveniki so priznani strokovnjaki muzikologije, retorike ter kvalitativnih metod. Strokovnjaki vseh treh področij so si za analizo pesmi in nastopa dueta vzeli polnih 6 ur časa, v katerih so si 11 krat do potankosti ogledali in obdelali predvsem površnemu gledalcu nezaznavne mpodrobnosti. Naposled je vodja inštituta profesor Janez Terca predstavil celotno strokovno izdelano sliko njunega nastopa.

V prvem koraku smo ugotovili, da je v običajno predvajani obliki glasba pesmi “Sebi” v 58 % prevzeta iz indijske brezčasne duhovne klasike japo maha mantre Hare Krišna, naslov pesmi pa kaže močno podobnost 11.382emu verzu Bhagavata Purane avtorja Šrila Prabhupada.

Lahko bi rekli, da je pesem v običajnem predvajanju plagijat, a se s tem nismo mogli zadovoljiti, zato smo se vanjo še bolj poglobili in prišli do osupljivega, šokantnega odkritja.

Naša napredna tehnologija je razkrila, da je duet za snemanje svoje pesmi uporabil tehniko “backmasking“, ki se uporablja za prenose satanističnih subliminalnih sporočil poslušalcem. Tako besedilo pesmi nikakor ne govori o tistem, kar je duet poskušal gledalcem prikriti s šepetanjem celotnega besedila med izvedbo, kar je sicer tipičen dokaz uporabe “backmaskinga”.

Zdaj lahko potrdimo, da duet v besedilu njune skladbe “Sebi” dejansko posreduje subliminalna sporočila v obliki recitiranj vsebine jedilnega lista neke znane ljubljanske veganske restavracije. In recitirata vse, od aperitivov, kanapejev, vseh 7 hodov hrane ob dnevu “Veganskega božiča”, do različnih slaščic.

Na koncu celo poskušata prepričevati ljubitelje žara, da namesto živega mesa raje roštiljajo žive rastline. Bojim se, da izraelski organizatorji Evrosonga, ki zadnje mesece uvajajo košer svinjino v svojo tradicionalno kuhinjo, ne bodo prizanesljivi do teh subliminalnih sporočil tega dueta in upam, da ju ne bodo izključili iz tekmovanja, kakor tudi, da ne bosta zanetila kakšnega mednarodnega spora“, je rezultat raziskav njegove ekipe predstavil profesor Terca.

Celotna raziskovalna ekipa inštituta je obenem duetu, ki bo zastopal Slovenijo, izrekla polno navijaško podporo, čemur dodajajo, da bo odlična uvrstitev, četudi na 45. mesto, povsem zaslužena.

Don Marko M

Deli:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *