Afera “Maketa 2.tir” – Slovenija toži korporacijo Microsoft, ta krivdo zavrača in napoveduje tožbo Sloveniji….

Po skoraj letu dni kriminalističnih preiskav v predkazenskem postopku afere “Maketa 2.tir”, ki je olajšala žepe državljanov za najmanj 133.590 € in le okoljski minister Jure Leben ve koliko manjka do 516.000 €, so kriminalisti oddelka za gospodarsko kriminaliteto na Policijski upravi Ljubljana preiskavo zaključili….

Kriminalisti so, zaradi utemeljenega suma zlorabe uradnega položaja oziroma uradnih pravic, izvedli tudi več hišnih preiskav, med drugim v določeni javni ustanovi. Kaznivega dejanja so osumili štiri javne uslužbence, o vseh zbranih dokazih in ugotovitvah pa so preiskovalci obvestili pristojno državno tožilstvo v Ljubljani.

Državno tožilstvo v Ljubljani je z osumljenimi opravilo razgovor in sklenilo, da ne obstajajo zadostni dokazi na osnovi katerih bi proti njim sestavili obtožnico in sodišču predlagali priporno pridržanje.

Vsi štirje osumljeni so namreč trdili, da niso krivi, da gre pri kriminalističnem sumu le za predvidevanja brez dokazov z očitnim namenom jih javno blatiti. Obenem so vsi štirje trdili tudi, da je šlo pri izdelavi stroškovnika projekta “Maketa 2.tir” za prevaro, katero je izpeljal program “Excel” povsem samodejno.

Na osnovi tako pridobljenih novih dokazov je državno tožilstvo ugotovilo, da so pričevanja štirih osumljenih, ki so po zaslišanju že spuščeni na prostost, zadostno argumentirana in povsem verodostjna, nenazadnje gre za javne uslužbence in te širša slovenska javnost jemlje kot zaupanja vredne osebe.

Tožilstvo je tako sestavilo in vložilo obtožnico, s katero program “Excel”, kakor tudi ameriško korporacijo Microsoft kot lastnika le tega, obtožuje sovražnega poskusa spodkopavanja samih temeljev državne ureditve, goljufije, korupcije ter kraje državnega premoženja, za kar jim lahko sodišče izreče do 25 let zaporne kazni.

Tako sestavljeno obtožnico je državno tožilstvo dostavilo obtoženi korporaciji Microsoft na sedež v washingtonskem Redmondu in ji določila 8 dnevni rok za ugovor na obtožbo. Dejansko ni minilo niti 8 ur, ko je tožilstvo prejelo ugovor korporacije.

Arthur Schnell, vodja pritožbenega oddelka Microsoft, v ugovoru korporacije odločno zavrača prav vse obtožbe tožilstva in posebej za slovenske medije pojasnjuje :

Smo odgovorno podjetje s preko milijardo uporabnikov naših programov in še nikoli nismo bili deležni takšne obtožbe. Našim uporabnikom nudimo brezplačno izobraževanje kako pravilno uporabljati naše programe, tudi v Sloveniji zaposlenim v državnih službah javnega sektorja smo to vedno naredili in še vedno počnemo, ko koga novega zaposlijo. Priznavamo pa, da naši strokovnjaki že dlje časa poskušajo ugotoviti, kako uspeva tako zaposlenim, le v Sloveniji, pripraviti naš program “Excel”, da med obdelavo razpredelnic zažene “Pasjanso”.

Poleg tega smo nekaj let odlašali s tožbo proti Sloveniji, saj je naše osebje v temeljiti preiskavi ugotovilo, da Slovenija v svojih službah javnega sektorja, celo v parlamentu, na računalnikih uporablja naše nelicenčne programe, torej piratske verzije. Takšnih programov je kar polovica, številke so visoke in med temi je tudi naš program “Excel”, katerega so uporabljali na ministrstvu za infrastrukturo pri obračunavanju stroškovnika “Makete 2.tir”.

A četudi so uporabili piratsko verzijo “Excel” takšni naši programi odstopajo po učinkovitosti od našega originala le do 5%, sploh pa nikoli ne obračunajo dvojne cene kot se je zgodilo za maketo 2.tir. Dvojno ceno je lahko vnesel le človek ali več njih. Naš plačilni sistem “Payments” je sicer zabeležil, da je Direkcija za infrastrukturo nakazala 516.000 € trem slovenskim oglaševalskim agencijam za izdelavo “Makete 2.tir”.

Te ugotovitve smo takoj poslali tudi državnemu tožilstvu v Sloveniji v veri, da je za nas s tem pojasnilom ta primer zaključen, a smo iz tega istega tožilstva včeraj prejeli obvestilo, da obtožbe proti našemu programu “Excel” ne mislijo umakniti. Ta nerazumnost slovenski organov nas je pripravila do tega, da naša pravna služba pospešeno sestavlja odškodninsko tožbo proti Sloveniji”.

Schnell je v zaključku poudaril, da višina zneska, s katerim bodo s tožbo proti Sloveniji zahtevali nekaj letno poplačilo zaradi uporabe piratskih verzij njihovih programov polovice uslužbencev v sistemu javnega sektorja in parlamentu, znaša okoli 637 milijonov $, brez obresti. Da mislijo resno je podkrepil tudi z izjavo, da v kolikor Slovenija tega stroška ne bi hotela poravnati, bo njihovo podjetje celotnemu javnemu sektorju preklopilo operacijski sistem Windows, z vsemi programi, tudi “Excel”, v fazo mirovanja, ko bo uslužbencem na voljo le časovno omejena aplikacija “Pasjansa”.

Don Marko M

5 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Afera “Maketa 2.tir” – Slovenija toži korporacijo Microsoft, ta krivdo zavrača in napoveduje tožbo Sloveniji….

  1. bravo. Tudi pokojni Fran Miličinski Ježek nebi bolje spisal.Program je bil narejen za slovensko policijo za računanje “polovičk”,na ministrstvu za infrastrukturo pa so izboljšali verzijo in namesto deljeno z dva vanj vnesli ‘krat poljubno’

  2. Tale zapis diši po plagiatu. 🙂 Jules Verne je sicer izvirni avtor (zelo) podobne znanstvene fantastike! 😀

  3. Naši še nikoli nobene tožbe niso dobili … vse od samoosvojitve vse smo plaćali vedno mi državljani za njihovo brezumje ….

  4. To je mogoče samo v Sloveniji, da narediš kaznivo dejanje in nato tožiš državo. Tako kot je rekel Marko, na koncu bomo vse to plačali navadni državljani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *