Sankcije Bruslja – Slovenci največji švercerji migrantov in izkoriščevalci le teh v EU….

Že lep čas pravim, da so Slovenci največji švercerji, tihotapci migrantov v EU in zdaj je priletela tudi prva uradna potrditev direkt iz Nemčije, kjer od EU komisarjev zahtevajo preiskavo in tudi posledične sankcije zoper Slovenijo zaradi tega….

Evropska zveza gradbenih in lesnih delavcev (European Federation of Building and Woodworkers – EFBWW) je pred kratkim naslovila na Evropsko komisijo zahtevo za preiskavo slovenskega modela napotitev migrantskih delavcev na začasno delo v EU, saj beležijo neverjeten trend migrantskih delavcev iz Slovenije.

Po navedbah EFBWW je zadeva zrela tudi za policijske preiskave, saj se je število napotenih migrantskih delavcev iz Slovenije v Nemčijo ali katero izmed najbolj razvitih članic EU v zadnjih par letih povečalo za neverjetnih 572 %.

Da bi lažje razumeli te razsežnosti je treba zavrteti čas nazaj, v čas prve SDS janševe vlade, ki je začela izdatno pomagati slovenskim “elitnim” delodajalcem in jim dovolila uvoz 17.669 migrantov delavcev, katere so tej slovenski delodajalci potem posredovali predvsem v Nemčijo. Kakopak so tej delodajalci tem migrantskim delavcem ta “posredovanja” na delo v EU mastno zaračunavali, tudi do 10.000 €, obenem pa so si v žepe spravljali tudi določene provizije od njih mesečnih plač tudi do 2.000 €.

A janševa prva vlada je ta posel le načela, prav vsaka naslednja vlada pa nadaljevala in širila seznam želja migrantskih delavcev slovenskim delodajalcem. V času Pahorjeve vlade je število migrantskih dovolilnic skočilo na 25.000, v času druge janševe vlade na 75.000, v času bratuškine vlade na 86.000 in v času cerarjeve vlade že na neverjetnih 190.976 – na leto.

In da, tudi Šarčevo vlado oblegajo slovenski “elitni” podjetniki, da dvigne kvote uvoza migrantskih delavcev, ker kao v naši mali podalpski ne zmorejo najti zadostnega števila domače delovne sile. Seveda, takšne domače delovne sile, katero bi potem za največ 500 € mesečno “posredovalno” poslali v Nemčijo ali kam v razvito EU res ne morejo najti, ker takšnih niti ne iščejo, saj se zavedajo, da bi bi jih lahko slovenski delavec za takšne zlorabe tožil.

Zato uvažajo migrante predvsem iz BiH, Srbije, Makedonije, Albanije, a tudi izmed tistih migrantov, ki prihajajo iz Vzhoda in pristajajo v migrantskih centrih, jih poberejo kar nekaj, ponarediti dokumentacijo očitno ne predstavlja ravno nek velik problem in tako poskok za 572 % niti ni več tako neverjeten.

Slovenskim delodajalcem, s pomočjo naših parlamentarcev, tako uspeva veliko goljufanje EU, saj so s tem švercanjem migrantov, katerim potem v Sloveniji uredijo potrebno papirologijo za začasno delo v EU, dosegli, da je naša mala podalpska postala 3 največja sila v Evropo po številu napotitev delavskih migrantov v EU.

A obsodbe Dietmar Schäfersa, predsednika EFBWW, v zahtevi po preiskavi in sankcioniranju Slovenije so še dosti bolj direktne in sramotne za prav vse državljane naše male podalpske zaradi teh migrantskih švercerskih slovenskih podjetnikov.

Število napotenih delavcev iz Slovenije se je povečalo za skoraj 600 odstotkov, več kot 50 % teh delavcev je iz dejavnosti gradbeništva. To pomeni, da Slovenija v druge države EU napoti letno skoraj 100.000 gradbenih delavcev. Osupljiva številka!“, ni skoparil z besedami Schäfers.

In res je osupljiva številka….uradno ima namreč naša mala podalpska okoli 55.000 domačih gradbenih delavcev….kako jih torej lahko slovenski delodajalci vsako leto izvozijo za skoraj 100.000 ??!!! Lahko, ker švercajo migrante za poceni delovno silo, ki jim prinaša velikih milijonov zaslužke….

Schäfers pa se ni ustavil pri tem, še bolj ostro je navil plin očitnih dejstev, katere goljufivo spočenjajo slovenski migrantskih delavcev švercerski podjetniki :

Velika večina teh (od slovenskih podjetnikov) napotenih gradbenih delavcev se sistematično izkorišča. Slovenija je zgradila zaslužkarski poslovni model izvoza poceni delovne sile , ki temelji na socialnih goljufijah in izkoriščanju delavcev. To je popolnoma nesprejemljivo, zato je treba to prakso nemudoma ustaviti“…..

V EFBWW ugotavljajo tudi, da so v te goljufije vpleteni tudi slovenski birokratski organi, saj praktično sploh ne preverjajo ali tej slovenski podjetniki, ki želijo izpeljati napotitev migrantskih delavcev, sploh izpolnjujejo več strogih pogojev EU.

Kar dejansko pomeni, da številni slovenski podjetniki, ki izvažajo migrantske delavce v EU sploh niso gradbena podjetja, kar pomeni, da Slovenija krši serijo EU pravil, kazni pa so visoke. Seveda da niso gradbena podjetja, če pa so podjetja z belim blagom, ki zasužnjijo migrante in jih kot poceni delovno razpošljejo po EU, sami pa pobirajo težke izkoriščevalske milijone na njih račun za praktično malo nič delati. Slovenska policija pa bo itak morala začeti preiskovati, koliko teh Slovencev podjetnikov je v spregi s parlamentarci posameznih strank.

Vsled tega in vsega EFBWW od Evropske komisije (EK) zahteva tudi preiskavo ali je Slovenija ustrezno implementirala EU direktivo, ki ureja to področje, kakor tudi ali slovenske institucije konsistentno preverjajo izpolnjevanje pogojev podjetij, preden izdajo dovoljenja za napotitev migrantskih delavcev v EU, obenem pa pozivajo EK da se, v kolikor v preiskavi naletijo na nepravilnosti, zlorabe in/ali prevaro nemudoma odzovejo, ustavijo to slovensko prakso in sprožijo ustrezne kazenske postopke proti Sloveniji.

V vsega par mesecih letošnjega leta je EFBWW vložil že tri pritožbe zoper Slovenijo, ob tej zadnji še dve, v katerih našo malo podlpasko obtožujejo kršenja pravil notranjega trga ter nedovoljeno podeljevanje državne pomoči, saj je po njihovih ugotovitvah Slovenija oblikovala svojo nacionalno zakonodajo na način, da tem slovenskim podjetjem ob napotitvah teh migrantskih delavcev na začasno delo v tujino podeljuje visoke olajšave pri plačilu prispevkov za socialno varnost.

Lepo, poleg težko pridobljenega zdaj že kultnega statusa najbolj skorumpirane članice EU, bo naša mala podalpska zdaj prejela še status najbolj dilerske migrantsko izkoriščevalske državice….pa naj še kdo reče, da ni lepo v naši domovini biti mlad….

Don Marko M

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *