Kuštrinovci zahtevajo zakon za denarno kaznovanje pacientov in izključitev iz zdravstvenega sistema….

Leta 1992, v prvem letu “samostojnosti”, čakalnih vrst v našem javnem zdravstvu praktično ni bilo, čeprav je bilo manjše število zdravnikov ob praktično enakem številu državljanov kot danes. In potem se je v istem letu reprezentativni sindikat zdravnikov in zobozdravnikov FIDES iz območnega statusa prelevil v državnega. Čakalna veselica se je začela….

Leta 1998, ko je Drnovškova vlada že na veliko podeljevala zdravniške koncesije zasebnikom, je naše javno zdravstvo zaposlovalo 4.436 zdravnikov in 1165 zobozdravnikov, ter še 10.000 medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov…..

Leta 2018 je naše javno zdravstvo zaposlovalo 6500 zdravnikov in 1500 zobozdravnikov, ter 21.000 medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov…..

Karkoli že želijo povedati Kuštrinovci, uradne številke dokazujejo svoje – v zadnjih 20ih letih se je število zdravnikov in zobozdravnikov v našem javnem zdravstvu povečalo za 45%, medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov za dobrih 100 %….. ob praktično enakem številu državljanov naše male podalpske kot leta 1998…..

Plače Kuštrinovcev so se v zadnjih 20ih letih dvignile za skoraj 180%, tako da danes prvih 500 mest najbolje plačanih v javnem sektorju večinsko (427) zasedajo Kuštrinovci s povprečno plačo 7.800 €, ob čemer imajo med prvih 50 najbolje plačanih rekorderje z mesečnimi plačami med 13.000 – 18.000 €…..

Človek seveda pomisli, celo upravičeno, da je država več kot vzorno poskrbela za Kuštrinovce, z rednmimi kadrovskimi okrepitvami, sodobno opremo in nenazadnje odličnimi plačami…posledično je samoumevno pričakovanje, da bodo svoje delo opravljali odgovorno, kakovostno, pravočasno….ampak….

Še leta 1998 državljani praktično nismo poznali čakalnih vrst v našem zdravstvu, četudi nas je bilo praktično enako število, Kuštrinovcev pa skoraj pol manj kot danes….

A danes naš zdravstveni minister prijavlja, da v čakalnih vrstah čaka 182.000 državljanov naše male podalpske, več kot polovica že v nerazumno dolgem času….v 20ih letih je Kuštrinovcem uspelo spraviti čakalne vrste iz praktično nič na to današnje število….

kako je sploh možno, da nekomu uspe takšen podvig, razen, da ga namerno izvaja, kar Kuštrinovci očitno počnejo…..in če ne bi bilo tistih 20% odgovornih in marljivih zdravnikov, ki niso člani Kuštrinovskega klana, bi bila ta čakalna vrsta pacientov še daljša….da, prav vse dokazuje, da so Kuštrinovci ne le najbolj neodgovorni šalabajzerji, katerim ni mar zdravje državljanov, pač pa tudi z naskokom najbolj leni zdravniki v Evropi, četudi v samem vrhu najbolje plačanih….

A vse to Kuštrinovcem še ni dovolj….za ustvarjene čakalne vrste zdaj obsojajo kar vse državljane….in še več kot to…..zdaj od naših parlamentarcev zahtevajo spremembo zakonodaje tako, da bi po novem le ta Kuštrinovcem omogočala zaščito pred v čakalnih vrstah jeznimi pacienti na način, da se lahko na prijavo zdravnika oz. medicinskega osebja posamezniku odklonilo zdravljenje, obenem onemogočilo izbiro osebnega zdravnika, za nameček pa bi se pacientu pribila še denarna kazen….da, prav si prebral/a….

Zdravniška zbornica Slovenije (ZZS), kateri predseduje Zdenka Čebašek – Travnik je namreč predstavila svojo analizo, kot podlago za zahtevano spremembo zakona, po kateri naj bi se število nasilnih pacientov v čakalnih vrstah povečalo…..

Njih analiza med ostalim navaja, da se nasilje v zdravstvu nad zdravstvenimi delavci zadnja leta stopnjuje in da je bilo že 9 od 10ih zdravnikov priča nasilju ali njegova žrtev v svojem delovnem okolju, od česar 30% tega nasilja izvedejo kar zdravstveni delavci sami med seboj, preostalih 70% pa se pripisuje pacientom….žal za teh 70% ne navajajo točnega števila pacientov….

Pacienti v čakalnih vrstah se, po Kuštrinovsko, nasilno obnašajo do njih že v fazi naročanja, ko izvejo, da bodo morali čakati mesece, celo leta, kakor tudi v predolgem čakanju v čakalnicah…..sledijo še psihična stanja bolnih in jeza zaradi zavrnitve zahtev za napotitve na nadaljnje preiskave, ki jih zdravniki zavrnejo kot neutemeljene….

Kuštrinovci kot nasilje upoštevajo verbalne oblike prestrašenih in razburjenih pacientov, kot so nadiranje, kričanje, izbruhi jeze, žalitve, poskusi diskreditiranja…

Fizičnega nasilja, razen že znanih primerov v ljubljanskem ZD, v izolski bolnišnici in v piranskem ZD, sicer pacienti praviloma ne izvajajo, četudi ZZS v tej svoji analizi navaja, daje 17,22 % anketiranih navedlo, da so bili žrtve fizičnega nasilja, a ne navajajo katerih oblik, v današnjih časih je za nekatere fizično nasilje že, če se ga le s prstom dodakneš….

ZZS tudi noče razložiti, koliko točno Kuštrinovcev je ta njih analiza zajela (100, 200…), navajajo pa, da 9% anketiranih zdravnikov in 26% anketiranih zobozdravnikov še ni doživelo nasilja na delovnem mestu….

Da se Kuštrinovci zavzemajo za ničelno stopnjo nasilja, zato so tudi ustanovili delovno skupino “Ne dopuščajmo nasilja – za zaščito zdravnikov pred nasiljem”, pravi Čebašek – Travnikova in dodaja :

Želja je, da bi Slovenija, podobno kot Hrvaška, v kazenski zakonik vnesla novo obliko kaznivega dejanja – to je nasilje proti zdravstvenim delavcem. S tem bi dala jasen znak vsem, ki nasilje izvajajo, da jih bo doletel kazenski pregon, zdravstvenim delavcem pa, da je nasilne dogodke vredno prijavljati organom pregona.

Zdravstvenemu ministrstvu zato predlagamo spremembe zakona o pacientovih pravicah tako, da bi zakon omogočal odklonitev zdravljenja nasilnim osebam oziroma prekinitev izbire osebnega zdravnika, do katerega je pacient nasilen. Nasilnež bi moral za tako dejanje plačati kazen“…..

Poskušam se postaviti v vlogo čakajočega pacienta v kateri od Kuštrinovskih čakalnih vrst, čeprav to nisem….človek je bolan ali misli, da je, potrebuje strokovno zdravniško mnenje in ukrepanje, zdravnik mu potrdi, da sicer se mu nekaj dogaja in ni ravno optimalno zdrav, a ga kljub temu pribije na seznam čakajočih za čez nekaj mesecev, kakšno leto….

predstavljam si, da je potem takšen človek, sploh če je v poznejših letih, zaskrbljen, prestrašen, prizadet, v stresu…že zdrav človek se na takšen zdravniški odziv začne drugače vesti, bolan pa zlahka postane nepredvidljiv še sam sebi, posledično možno nasilen….aktivira se naravni obrambni mehanizem….tudi pri teh Kuštrinovcih bi se, če bi bili v obrnjenih vlogah….

Seveda da se povsem strinjam, da je vsako nasilje kakopak nedopustno, kot se strinjam, da je treba upoštevati načelo pravičnosti in ustrezno kaznovati tistega, ki je s svojim ravnanjem pogoje za nasilje sproduciral, ne pa tistega, ki se je bil prisiljen na to samoobrambno odzvati, četudi s spontanim nasiljem ker druge možnosti ni več imel.

In da, seveda se strinjam, da je treba dopolniti to zakonodajno željo Kuštrinovcev in to po načelu enostavne vzajemne pravičnosti – najprej jasno določiti in izpeljevati visoke denarne ter zaporne kazni in tudi odvzeme licenc vsakemu Kuštrinovcu, ki povzroči namerno materialno škodo in/ali koruptivno dejanje zdravstvenemu sistemu…..

v nadaljevanju določiti visoke denarne ter zaporne kazni in odvzeme licence vsakemu Kuštrinovcu, ki je s svojim neodgovornim delom zakrivil katero ali več od okoli 1000 smrti pacientov sodržavljanov vsako leto, zaradi česar so morale bolnišnice, torej vsi državljani, plačati že težke milijone odškodnin svojcem umrlih ob čemer jih še nekaj 100 čaka v sodnih postopkih za izplačila ….in nenazadnje določiti visoke denarne ter zaporne kazni in odvzeme licence vsakemu Kuštrinovcu, ki namerno povzroča čakalne vrste…..

In ko najprej to uredimo, potem tudi državljani, pacienti, ne bodo več imeli nobenih razlogov za vznemirjanja in/ali kakršnokoli obliko izvajanja nasilja nad Kuštrinovci, tako da tudi njih očitna diskriminatorska zahteva po dodatnem nasilju nad državljani celo s pomočjo zakona ne bo potrebna….tako da odločen NE tej Kuštrinovski diktatorski zahtevi in Šarec, da ne bi niti pomislil na kaj takšnega….

Don Marko M

68 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Kuštrinovci zahtevajo zakon za denarno kaznovanje pacientov in izključitev iz zdravstvenega sistema….

 1. Kar zadeva mene, ste si tem besedilo prislužili pivo. Ali dve. Ali tri. Mirno me lahko držite za besedo, dokler sem še na svobodi …

 2. Kdorkoli že je avtor tega članka – kapo dol. Resnica ki bi jo moral poznati vsak Slovenec. Kjer imajo prste zraven psi hiatri (Čebašek-Travnik) in njihova psihofarmafija, tam se ljudem slabo piše.

 3. Pred časom sem pisal o tej tematiki a bom danes drugače zastavil. Povedal bom primer ene UKC klinike. Tam ena ambulanta v povprečnem dopoldnevu pregleda 5 do 10 pacientov na napotnico in potem ta ista ambulanta, z isto ekipo v istem popoldnevu pregleda še 30 do 40 samoplačniških pacientov. Zaenkrat se ne bi spuščal v uporabo prostorov, med.materiala, aparatur itd…pod privat, ampak bi se osredotočil na realne zmožnosti števila obravnavanih pacientov ene ambulante, če bi delala normalno, ne po kuštr… .Dejansko si zaprepaden, ko ugotoviš, da ena ambulanta z isto ekipo
  dopoldanske rezultate popoldan za keš potroji ali početveri. Ne rabiš biti astofizik, da izračunaš, da če ne bi bilo samoplačniških ambulant in bi dopoldan delali s tako vnemo kot popoldan bi čakalnih vrst zmanjkalo v 6 mesecih. Seveda tega ne bi priznali ali hoteli udejaniti pa če bi jih rezal, ker ločiti se od zlate jame ni kar tako. In prosim razložite mi sledeče. Ko sem zaposlen mi osnovno zdravstveno zavarovanje odvaja podjetje, potem to isto, jaz sam, še enkrat plačam kot dopolnilno zavarovanje in če hočeš biti pregledan v doglednem času, moram to isto plačat samoplačniško še tretjič. In seveda potem se sprašujejo zakaj tu in tam kakšen pacient ven pade. Kaj ne bi. Če te mirno gledajo, da potegneš denar iz žepa in se šele takrat zganejo. Prej pa tudi slučajno ne, no mogoče čisto malo, da ne bi mislili da je umrl.
  Po meni je stvar enostavna. Če bi Šarec imel jajca z veliko začetnico bi najprej ukinil zdr. zavarovalnice, ukinil samoplačništvo, zdavniki bi lako delali samo v ukc ALI privat, oboje strogo NE. In seveda vse zdravniške odgovornosti po don Markotu. Sicer bi se še kaj našlo kot je poenostavljeno naročanje pri proizvajalcih, brez vmesnih požrešnih krvosesov, na brzino se znebiti kar nekaj ljudi znotraj celotnega sistema ukc, ki ne delajo čisto nič ali samo mešajo meglo in verjemite mi, da jih ni malo. Seveda, bi pa morali tudi tiste zdravnike, ki resnično delajo na polno, s srcem, ki še vedo kaj je to zdravniška zaprisega (se mi zdi, da kuštrinovci ne spadajo v to skupino zdravnikov)tudi za to primerno nagraditi, kar pa z zgoraj prihranjenim denarjem sploh ne bi bil problem. Na koncu pa saj veste kaj sledi…en velik AMPAK… Šarec verjetno nima toliko jajc kot si to mi želimo in zdravniški lobi, (beri kuštrinovci) so …zaključite sami, kaj.
  Pa lep pozdrav .

 4. Nagnat to dohtarsko sodrgo,ta kuštrun pa tako samo nagaja in izsiljuje za večje plače,kdaj bodo začeli pa delati.Nekateri zdravniki res delajo in dajo vse od sebe,itle kuštrunovci pa samo daj denar,kaj žre denar.Zaradi njihovega stalnega nagajanja in izsiljevanja so sami sprožili tako dolge čakalne vrste.Proti njim naj se uvedejo kazenske sankcije,ne razumem zakaj ne gre v tujino,seveda mu nikjer ne bo tako lepo postlano,to ve dobro.

 5. Mi smo postali zelo bolana nacija?!! Čakalne vrste se daljšajo kljub vsem “uspešnim” ukrepom in vse več je nasilja!? Torej z narodom je nekaj hudo narobe??!!! 😉

 6. Koštrun naj si kupi štrik . Nenasitno bitje brez srca , oziroma v denarnici ga ima. Je treba delat je reku Adi Smolar. Nekateri zdravniki res ful delajo . Komolčarji pa nastopajo.

 7. Izjemen članek. To resnico bi morali poznat vsi Slovenci. Kapo dol avtorju. Tam kjer imajo prste vmes psi hiatri (Čebašek-Travnik) in njihova psiho-farmafia se ljudem slabo piše

 8. Pa dobro, a res nima nihče jajc, da naredi konec temu kaosu v zdravstvu? Ali imajo res čisto vsi pristavljen piskrček pri teh svinjarijah?

 9. Ali so ustanovili sklad ua zdravniske napake Travnikova? Edino Jani Moderndorfer je omenil, da bi morali ustanoviti sklad za zd napake ki obstajajo. Psihijatrinja bi morala vedeti, zakaj so bolniki nasilni to je simptom in kazen ne resi nic.

 10. Kaj pa, če bi ustanovili posebno policijsko enoto za zaščito zdravnikov? Meni se smilijo.

 11. Popust za tiste , ki ne hodimo k zdravniku in placujemo, ko slucajno ni na trajniku pa kar sodisce po hitrem postopku utrga !!!
  Naj cakajo oni leta , da jim bomo placevali obvezno
  Sole pa rastejo kot gobe , kam bojo sli ti vsi mladi zdravniki?

 12. saj ne moreš verjet…italijanski mafijozi bi lahko prišli k našimi mafijaši, takšnimi in drugačnimi, v uk!

 13. Norci… Veliko si upajo! Očitno menijo, da jim plača pripada za zdravljenje pa bi posebej plačilo… Gredo preko roba!

 14. Ali lahko zaposleni prekine zdravstveno zavarovanje? Ker je škoda vsakega centa za te bogove v belem. (seveda so izjeme)

 15. Ta je toliko poln samega sebe, da je izgubil čisto vso razsodnost. Mislim, da je postal že nevaren kar se stroke tiče in bi bilo njega treba izključiti iz zdravniške zbornice, ker je nevaren za paciente

 16. Kaj pa s.tistimi zdravniki, ki na oddelkih s svojimi kolegi bijejo boj ne za pacienta, ampak za svojo prevlado. Če ne gre drugače nastane Radan itd. Naj nehajo groziti in ogrožati paciente.

 17. Bo treba nehati plačevati osnovno in dodatno zdravstveno zavarovanje, pa da vidimo, koliko jih bo preživelo..

 18. Stroka brez moči stroke, le moč institucij.Rezultat zdravljenja je važen.Tega pa ni.Posluzite se alternative, da ne zbolite in postanete ” nasilni” neučakani v čaaaakalnih vrstah kuštrinovcev.

 19. Človek posluša ogromno debat o zdravstvu. Nič konkretnega. Na koncu se pol pogovarja o plačah, sistem pa ostaja isti in barka tone. Sicer iz osebnih izkušenj, nimam pripomb. Po drugi strani pa mama čaka že skoraj dve leti na operacijo srca. Pa smo spet pri čakalnih vrstah.

 20. Resnično,kako ih ni sram.To so hoštapleri najviše vrste.
  Lenuhi prepotentni.Izjeme seveda obstajajo,vendar Kuštrinov sindrom treba odpraviti za vedno!

 21. ljudje,ki bi morali biti ravno varuhi človekovih pravic,omogočiti ljudstvu ustrezno zdravstveno oskrbo,kaže,da bo potrebno vse postaviti pred sodišče v STRASBURGU,to več ni pravna država

 22. Ko tole berem, sem samo vesela, da sem menjala drzavo… Sem pa zaskrbljena za vse, ki vas poznam, ker vem, da je zdravje minljiva dobrina. Pazite nase , prosim. Zivite zdravo, kar se da…

 23. Nasilja ne bi bilo, če ne bi bilo čakalnih vrst….medtem ko pacienti v nedogled čakajo na zdravstvene posege ali preglede jin nič koliko tudi umre, ker ne pridejo pravočasno na vrsto in vsled tega ne dobijo ustrezne terapije, čeprav plačujemo zdravstveno zavarovanje kot suho zlato…prej tega ni bilo….ne vem kdo bi moral plačati kazen, pacienti sigurno ne….zamislimo se malo…..

 24. Ce so vedeli v kaksen poklic se spuscajo,potem naj zdravijo osebe.. Vzgledujejo se naj po medicinskim sestram in tehnikim kako se trudijo okoli pacienta,ne pa da isiljujejo in postavljajo pogoje..

 25. kuštrin prvo pokažite kaj naredite in delate pol pa zahtevajte ne pa da vse beži v tujino

 26. Lenuhi…in OGROMNE BARABE…- ta tovarišica…ŠLEPARKA v rd. kom. režimu je OGROMNO GORJE za VSE poštene Slovence…

 27. Žalostno vsi ti zdravniki dobijo plačo ker vsi plačujemo javno zdravstvo in to prevec

 28. Pravilna poteza Saj smo pacijenti krivi za cakalne vrste,ker ce nas nebi bilo tudi cakalnih vrst nebi bilo ja bravo kvazi strokovnjaki.

 29. Obvezna vključitev v požrešne zbornice,hraniti prašiče,gledati in poslušati kako se jim smeje na račun davkoplačevalcev pm

 30. Ko enkrat okusijo, da lahko si z blefiranjem in prirejanjem polnijo svoje žepe jim pohlep postane vsakdanjica da jih ne bo strah iti spat. Nočna mora nima zdravila, le gnar na gnar.

 31. Zanimivo , ko sem začela delati v UKC nas je bilo zaposlenih cca 3500.Na zdravljenje so hodili vsi tudi iz bivše juge..Kuvajt…ni bilo čakalnih vrst,,ni bilo kuvert..Prosim za analizo , kaj je takrat bilo narobe z zaposlenimi.Danes v UKC dela cca 9500

 32. Kuštrinovci vedo, da so prišli do roba, čez katerega ne smejo. Zato rabijo zakonsko zaščito, da gredo lahko tudi čez. Sicer nič ne govoroijo o krajah, korupciji, umetnem ustvarjanju čakalnih vrst,….

 33. Treba je počistiti in narediti red. S tako “demokracijo” nebo uspeha. Sicer pa demokracija nastane takrat, ko imata dva butasta in pokvarjena osla več pravic od enga delovnega, poštenega konja, ki vleče voz na katerem sta.

 34. Ali si sploh predstavljajo zdravniki koliko ugleda so si zapravili s svojimi nemogočimi zahtevami in koliko smo vsi državljani zgroženi, ko na ekranu zagledamo ta ciničen pogled , saj veste na koga mislim . Ja gospa Travnikova ne čudite se , da se pacienti do vas tudi grdo vedejo in nekaterim popustijo živci.Sami ste si vse to zakuhali!!

 35. Pred leti je dr.Vesna Godina v nekem intervjuju rekla, da če bi bila ona direktor UKCja, bi pospravila nered in glede na njeno zavzetost, ter pokončnost bi človek kar verjel.To kar se v zdravstvu dogaja in vleče iz leta v leto, ni za nikamor, potrebni so rigorozni ukrepi.Članek je perekten in klobuk dol.

 36. Pri izražanju števila doktorjev bi bilo smiselno prikazati število obiskov pacientov in/ali opravljenih zdravniških posegov pri hospitaliziranih pacinetih. To bi bil primeren pokazatelj obsega njihovega dela. Samo število zdravniškega osebja ni povsem realen prikaz. Povečalo se je število starejših v družbi in ti pogosteje obiskujejo zdravnike kot mlajši.
  Področje stikov pacientov z osebnimi zdravniki bi lahko izboljšali s poenostavitvami, ki jih danes že omogoča komunikacijsko informacijska tehnologija. Z njo bi lahko prenašali vrsto podatkov pacienta zdravniku. Z oblikovanjem ustreznih v naprej pripravljenih obrazcev bi lahko pacient sporočil zakaj bo zdravnika obiskal in mu podal osnovne podatke, ki jih že lahko sam pripravi (npr. svoj pritisk, temperaturo, zdravila in/ali prehrambene dodatke, ki jih jemlje). Na drugi strani pa bi lahko imel zdravnik že računalniško urejene razne zapise in statistične preglede o pacientovem sodelovanju z njim.
  Kar se tiče predlogov zdravniške zbornice, pa sem osupel. Očitno so zdravniki na ravni birokratov. Boljše se bodo počutili, če bodo lahko sami ukrepali. Kako zmotno! Svoj odnos s pacienti uravnavajo sami. Če ga ne znajo ali ne zmorejo potem pač ne morejo biti zdravniki. V zdravstvu niso edini zveličavni. Predvsem pa to ni zdravniška zbornica. Pričel jo je prevevati eliti-stični duh. Ne žive vsi Slovenci v Ljubljani. Ljubljana še ni vsa Slovenija.
  Vsebino članka podpiram in mislim, da je korektna podlaga za resno razpravo o neumestnosti enostranskih zakonskih predlogov kuštrinovcev.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *