Minister Počivalšek – “slovenski delavci morajo hlapčevsko in tiho služiti tujim delodajalcem”….

Preseneča me tolikšen komentatorski vik in krik državljanov zaradi 6 odpuščenih delavcev v hoški Magni. Preseneča zato, ker se večina teh bentečih ali polnih hvale komentatorjev nikakor ne oglaša nad že dolga leta neprekinjeno serijo izkoriščanj in zlorabljanj slovenskih delodajalcev do delavcev….

V komentiranje (ne)upravičenosti odpovedi, katere so v Magni izrekli 6 delavcev se ne morem spuščati enostavno zato, ker ne delodajalec, ne delavci oz. njih sindikat, še niso natančno predstavili vseh okoliščin, predvsem pa o tem ali so bile odpovedi podane skladno z našo zakonodajo še niso niti črke izrekle pristojne inšpekcijske službe ne noben drug državni preiskovalni, odločevalski in/ali pravosodni organ iz tega področja.

Je pa uspelo svoje pametovanje o tem dogodku izustiti gospodarskemu ministru Zdravku Počivalšku, ki je s svojim nekdanjim šefom cerarjem odigral ključno vlogo, da je avtrijski Magni za gradnjo tovarne uredil vsa potrebna dovoljenja za gradnjo na vodovarstvenem območju proti vsem zakonom naše male podalpske, za nameček pa jim uredil še 25 milijonov državnih subvencij, kar sicer ni naredil za še nobeno slovensko podjetje oz. podjetnike.

Kaj se dogaja, ne vem, lahko rečem le, da v Magni obstajajo delovna mesta in ne služba, ter da je treba tistim, ki vodijo delovne procese, prepustiti, da si izberejo delavce, ki bodo naloge, za katere so najeti, tudi opravljali. Kolikor vem, niso najemali telefonistov in tistih, ki zamujajo na delo, pač pa delavce, ki morajo za 1250 € neto plače korektno 8 ur tudi oddelati”, je vehementno tolkel svojo izjavo Počivalšek medtem ko je na kongresu SMC prevzemal predsedniško mesto od bivšega predsednika stranke cerarja.

Ni dvoma, da se je Počivalšek s to izjavo odločno postavil na stran tuje Magne in proti slovenskim delavcem, torej proti svojim sodržavljanom, , četudi ni imel nobenih težav priznati “kaj se dogaja, ne vem“, a je kljub temu komentiral nekaj za kar sploh ne ve za kaj točno se gre, čeprav bi se moral kot pristojni minister odzvati s pozivanjem na našo zakonodajo in tako izjaviti največ “kaj se dogaja, ne vem, svoj komentar bom podal ko bodo pristojne službe ugotovile zakonsko (ne)skladje delodajalčevih izrečenih odpovedi”……

Ker sploh ne dvomim, da bodo inšpekcijski organi ugotovili, kot že prej v tisočih primerov, da delodajalec odpovedi delovnih razmerij ni izrekel skladno s slovensko zakonodajo in potem bo to pomenilo, da je Počivalšek s to svojo izjavo dejansko zagovarjal nezakonita ravnanja delodajalcev pri dajanju odpovedi delavcem….

Zelo zanimiva, torej tragikomična, je tudi Počivalškova formulacija “obstajajo delovna mesta in ne služba“…..res je, obstajajo delovna mesta – prosta, nezasedena, sistematizirana, nesistematizirana in zaščitena delovna mesta…..ki pa so sama po sebi zgolj to – delovna mesta….

in so povsem neuporabna, tudi brezpredmetna, vse dokler…..no, vse dokler jih delavci ne spravijo v pogon s – službo…..priložnostno, začasno ali stalno službo…..nenazadnje delavec ob odhodu odpove službo, ne pa delovno mesto…..

Počivalšek je tako v bistvu povedal, da mora biti delavec v realnem sektorju na delovnem mestu med službenim časom povsem osredotočen na svojo službo in jo temeljito garaško oddelati brez napak, medtem ko delavcu v javnem sektorju na delovnem mestu med službenim časom ni treba nič od tega, saj so po Počivalškovo uslužbenci v JS in JU v službi in ne na delovnem mestu kjer bi morali izvajati službo….

Skratka, Počivalšek je je priznal, da je kot minister v službi v JS, kjer mu ni treba biti povsem osredotočen na svojo službo in jo temeljito garaško oddelati brez napak, saj ni v službi na delovnem mestu, pač pa le v službi določene službe, eni od številnih v JS…..zakaj torej Počivalšek zahteva od delavcev, česar niti sam ne izvaja in zakaj to zahteva od zaposlenih v realnem sektorju, namesto v svojem JS ?…..

Aja, pa da ne bo nesporazumov – absolutno zagovarjam, da mora vsak zaposleni dosledno izpolnjevati določena pravila delodajalca in če mu le ta niso všeč pač ne podpiše pogodbe in tako ne dela za tega pa gre drugam, kot tudi da je delodajalec dolžan obveznosti do delavca izvajati zakonito, pravočasno in korektno, tudi prekinitve oz. odpovedi delovnega razmerja izpeljati skladno z našo zakonodajo ne pa po kavbojsko…..predvsem pa naj se naučijo, da kakovosten delavec ne more in ne sme biti enako plačan, kot nekakovosten…..ne stopnja (diplomske) izobrazbe – dejanska delovna kakovost in učinek naj bo edino merilo za boljše plače…..

Četudi mi ni ravno jasno, zakaj sploh je potrebno delodajalcu posebej razlagati zaposlenemu, da se telefona med delovnim procesom ne uporablja, razen če je službeni, kakor tudi da se v službo pač prihaja točno, korektno oddela svoje in ob določeni uri odmaha domov…..delavec, ki se ni pripravljen tako uskladiti z delodajalcem si pač odpre svoje podjetje in v le tem pač dela kot se mu zljubi…..

In da, odločno zagovarjam, da je treba našo delovno zakonodajo zelo poosodobiti in jo narediti dosti bolj prožno, tudi v delu možnosti delodajalca da odpusti delavca, kjer je treba pravila realnega in javnega sektorja povsem izenačiti, ker to, da lahko delavec v realnem sektorju odleti že zaradi par minutnega zamujanja službe četudi je drugače odličen delavec, medtem ko lahko preveč delavcev v Javnem sektorju zamuja, telefonari med delovnim časom, celo šopingira, nekakovostno opravlja svoje delo, učitelji, profesorji, zdravniki, razni birokrati in funkcionarji pa lahko celo nekaznovano in posmehljivo furajo polno korupcijo v škodo državi in državljanom pa se jih sploh ne da odpustiti in jim izreči trajno prepoved opravljanja dela v JS oz. JU, pač nujnost poosodbitve delovne zakonodaje le še potrjuje…..

Ampak Počivalška ta del ureditve delovne zakonodaje ne briga, ker ve, da bi potem bil med prvimi, ki bi odleteli….

Don Marko M

Deli:

27 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Minister Počivalšek – “slovenski delavci morajo hlapčevsko in tiho služiti tujim delodajalcem”….

 1. Zelo dobro zapisano. Sam sem bil priča, ker sem bil v taki službi, da sem imel priliko vsakodnevno gledati kako zaposleni v JS in JU hodijo ven na pol ure na cigareto, v trgovino po fasngo, kar nekam vsak dan tudi po večkrat in po sistemu Magne, bi morali ostati v JS in JU že zdavnaj brez delavcev, ker bi jih morali vsaj 80% odpustiti. In Pavel ima prav, v Jugi bi delavski svet počivavška hitro nogiral. Počivavšek in njemu podobni so ena od rak ran v Sloveniji in dokler teh rak ran ne bomo izrezali iz naše sredine bo Slo. še naprej počasi tonila.

 2. pokvarjenec….ves čas grabi od Celjskih mlekarn, do toplic, svoji novi ljubici je “kupil” toplice na Hrvaškem…mislim, da so Tuheljske..S polno ritjo ni problem grozit

 3. nobeno prase ne ubeži kolinam…, kot /za/fura gospodarstvo naj še stranko, sposoben, ali morda ne?….zapis odlično pet!

 4. Še sreča, da delavci ne gledamo na pasoš. In “zrihtamo” vse, kot je prav. Tudi za te vehementneže, ki jih “fojtramo” s pršutom, oni pa nas s pomijami. Tako se začenjajo revolucije 😉

 5. Nekateri pa tako na glas jamrajo, kako težko je bilo v tistih *komunističnih* temnih časih! Nekaj podobnega se takrat garantirano ne bi dogodilo, saj bi jih že sindikati povozili! Dandanašnji pa je to skoraj vsakdanjik, da delavce smatrajo, kot novodobne sužnje! 🙂

 6. Pa saj ni nic novega povedal oz. zlagal se ni. Tako je stanje v Sloveniji..ups…Butalah. Narod si je to izbral,in to ima.

 7. Saj poznate tisti vic, ko profesor študentu na izpitu pokaže košček noge ptiča in od njega pričakuje, da prepozna celotnega ptiča. Tako približno je zapisan tale blog, da o zavajajočem tekstu v oblačku ne govorim. Iz koščkov se sestavi slika, ki naj bi veljala skoraj za suho zlato. Tako je videti tudi tale blog objava.
  PS: Marsikateri blog rad preberem, ampak tale ni med njimi.

 8. Janez,
  saj ta blog tudi ne rabi komentatorjev, ki niso sposobni komentirati tematike zapisa….seveda lahko karkoli v zapisu navedenega kadarkoli zanikaš in podkrepiš s svojimi proti argumenti….

 9. Konkretno! Počivavšek ni nikjer rekel, da morajo slovenski delavci hlapčevsko in tiho služiti tujim delodajalcem. Se pa strinjam z njim, da ko sprejmeš neko delo, ga moraš najprej pošteno opraviti, potem pa tudi kaj pričakuješ. Je pa dejstvo, da bi slovenska delovno pravna zakonodaja morala biti bolj fleksibilna na eni strani, na drugi strani pa bi delavci morali biti bolj zaščiteni v primeru dejansko neupravičenega odpuščanja. Poznam primere, ko delavce, ki niso delali ali pa so delali celo škodo, skorajda ni bilo nemogoče odpustiti, kot tudi primere ko so podjetja resnično izkoriščala delavce.

 10. Janez,
  res je, ni rekel direktno, je pa rekel indirektno – in to ne prvič, očitno ne zadnjič, kar zna prebrati že vsak povprečno pismen….kot minister bi se moral postaviti na stran pravne države in zakonodaje, ne pa kateregakoli delodajalca, sploh tujega…..komentiral je zadevo za katero je sam priznal, da nima pojma za kaj se v resnici sploh gre…..zadnji del zapisa pa si očitno povsem razumel, čeprav je zapisan enako razločno kot vse ostalo pred le tem…..

 11. Don Marko M, kot vem, je večkrat tudi rekel, in temu se je sledilo tudi pri zakonodaji, da morajo biti domača in tuja podjetja izenačena. Prav tako zagovarja, da je možnost delati in pošteno plačilo za delo najboljša socialna politika in še marsikaj. Je pa kot vedno pomembno, kaj kdo dela in manj kaj govori.

 12. Janez,
  če furaš sarkazem, potem je odličen…..ker jaz še nikoli nisem slišal od Počivalška, ne bral, da bi kdaj kje omenjal zagovarjanje “izenačenosti” domačih in tujih podjetij….sem pa že dostikrat slišal, videl in bral nejevoljo in celo bes naših podjetnikov, ki so se pritoževali, da Počivalšek deli državne milijone tujim podjetjem, nikakor pa slovenskim, kar je sicer obče znano dejstvo in so Počivalška že večkrat pozvali, naj prekine s to enosmerno prakso, a ne neha…..

  da zagovarja “možnost delati” praviš….normalno, kaj drugega od gospodarskega ministra se sploh ne bi smelo slišati….ampak Počivalškova verzija “možnost delati” pomeni natanko to, kar navaja naslovni zapis – delavec mora delati po zakonu, delodajalec pa z delavcem mimo vseh zakonov, v vsakem priemru pa je kriv delavec, ki dela po zakonu, ne pa delodajalec ki delavca fura mimo zakonov….

  “pošteno plačilo” pa je realitev pojem, ob čemer že dolgo ni več skrivnost, kako si Počivalšek razlaga “pošteno plačilo” delavca – kot goreč nasprotnik dviga minimalne plače za tistih borih 23 € v 3 letih namreč še vedno odmeva tisti njegov čivk : “V teoriji je žetev možna tudi pozimi, vendar na južni polobli. #minimalnaplača Kdo je tu izgubil #kompas?”…..

  in teh Počivalškovih neverjetnih perlic, sploh kako steptati delavca, je za izvoz, stric gugl ti na stotine teh njegovih virtuoznosti razkaže v manj kot sekundi…..

 13. hja, kaj pomeni danes slovenski delavec…nič, popolnoma nič, če hoče preživeti preživi samo s strto moralo in načeto hrbtenico!!!!naši delavci so se znašli v položaju hlapca, ko užije samo toliko svobode, kot mu dovoli gospodar…žalosno je to, da to tudi vvelja za naše veljake in politike!!!!

 14. Ampak Počivalška ta del ureditve delovne zakonodaje ne briga, ker ve, da bi potem bil med prvimi, ki bi odleteli….

 15. Prase rejeno , nekulturno , nesposobno , brez vsakršne empatije….Se opravičujem , po navadi moj besednjak ni takšen , ampak tega tolstega prašiča ne morem ne gledat , ne poslušat…

 16. Don Marko, Doro si napisal, a dokler bomo tudi med navadnimi državljani imeli podpornike te nepoštenosti in zaničevanja delavcev ne bo boljše, kvečjemu še slabše. In Janez s svojimi nebulozami to dobro ve in pričakuje samo koristi za svoj žep.
  V tekstu se omenja JU in JS in mislim da to ni prav, moralo bi pisati državna uprava. V JS so tudi čistilke, gostinsko osebje, gasilci, policisti, medicinsko osebje… ipd, ki jih nikakor ne moremo enačiti s položajem teh politikov in nedotakljivih oseb. Delo negovalke v domu starejših se gotovo precej razlikuje od dela nedotakljivih v državni upravi. Žal so stvari prišle tako daleč, da mora ljudstvo delati in trpeti kot ti veljaki želijo, ne pa obratno. V Ustavi pa lepo piše, kdo ima oblast v rokah. Ustavni sodniki, kje ste???

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *